KULTURA OČIMA: Tomáš Chochole

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jak vnímáte kulturu v Plzni a jaký k ní máte vztah?

Naše město kulturou žije a mě to velmi těší. Myslím, že máme opravdu velmi bohatou nabídku kulturních akcí, s nimiž se můžeme mezigeneračně identifikovat a užívat si je. Líbí se mi, že nám po titulu Evropské hlavní město kultury zůstal otevřený veřejný prostor, v němž chceme kulturu dělat, a kam za ní přirozeně chceme jít. Jsem také rád, že město dotačně podporuje žánry, které by se v komerčním prostředí nemohly moc dobře rozvíjet, neboť tím dostává toto kulturní podhoubí šanci se do budoucna profesionalizovat, což je velmi motivační pro další nové nápady a projekty.
Protože se na Sutnarce dlouhodobě věnuji propojování kreativity s potřebami firem, měst a obcí, tak vidím, jak důležitou roli kulturní a kreativní odvětví hrají v našem každodenním životě. Možná si to ne zcela vždy uvědomujeme, ale takové projekty nám skutečně pomáhají vytvářet náš život kvalitativně lepší.

Co Vás v předchozích dvou měsících zaujalo v kulturní nabídce města?

Budu vybírat i ze starších vzpomínek, neboť jsem byl v posledních dvou měsících často mimo domov. Ale mezi ty úplně nejčerstvější patří trojkoncert v rámci Bohemia JazzFestu na nádvoří Nové scény DJKT, nebo naprosto skvělé květnové vystoupení Magdaleny Kožené & Ondřeje Havelky a Melody Makers v Měšťanské besedě. Velmi inspirativním zážitkem pro mne například byl film Drive My Car režiséra Ryusuke Hamaguchi podle předlohy mého oblíbeného japonského autora Haruki Murakami. A jít se na jaře podívat na Hudební ceny Žebřík a festival Blik Blik bylo doslova úžasné!

Na jaký kulturní zážitek se v nejbližší době těšíte a co byste doporučil Plzeňanům?

Od svých „nácti“ let jsem měl vždy rád srpnový festival Na ulici, protože kromě nesmírně pestré hudební nabídky zahrnoval i další žánry a zároveň to byla příležitost potkat se s přáteli a sdílet zážitky z prázdnin. Z letošní nabídky mě proto nejvíce oslovují Buty, Five Rivers Blues Band, Míša Leicht a koncert Plzeňské filharmonie. Skvělá budou určitě srpnová vystoupení Radůzy nebo Sto zvířat v Zach’s Pubu. Z těch vzdálenějších koncertů mohu doporučit třeba Dana Bártu & Illustratosphere, kteří zahrají v Besedě. A nemohu také vynechat zářijová představení Obludárium a Aladin Divadla bratří Formanů. Na konci září se těším ještě na jednu akci, a tou bude slavnostní vyhlášení vítězů Národní ceny za studentský design 2022 v DEPO2015.

Tomáš Chochole

Na kulturní scéně se jako novinář pohybuje již od počátku 90. let 20. století, kdy se v redakcích Plzeňského deníku a MF Dnes věnoval především nezávislé hudební scéně, ale i rozhovorům se zahraničními hvězdami, jako například s kapelami R.E.M., Us3 či se zpěvačkou Suzanne Vega. Studoval učitelství na PEF ZČU v Plzni a andragogiku v rámci doktorského studia na UJAK v Praze. V současnosti se věnuje mezioborové spolupráci na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Pomáhá propojovat firemní prostředí s kreativitou a veřejným prostorem a přinášet mezi studenty praktické úkoly, na nichž by mohli rozvíjet svá portfolia. Ve své výzkumné a lektorské činnosti se zaměřuje na inovativní způsoby týmové spolupráce s využitím principů Arts Managementu a metod Design Thinking. Pravidelně vede workshopy i na několika univerzitách v Bavorsku, Číně a Malajsii.
Foto: Martina Havlová

 

 

 

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

KULTURA OČIMA: Tomáš Chochole

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů