KULTURA OČIMA Václava Benjamina Špírala

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

KULTURA OČIMA…

KULTURA OČIMA Václava Benjamina Špírala

Jak vnímáte kulturu v Plzni a jaký k ní máte vztah?
Plzeň mi už od prvních zapamatovaných dětských okamžiků odhaluje svůj neobyčejný kulturní potenciál, jenž k mé radosti bývá každý rok solidně využíván. Neuplyne týden, kdy by se tu něco nedělo, ať už jde o koncert, výstavu, premiéru v divadle, autorské čtení, slam poetry či cokoli dalšího. Mám to tu upřímně rád. Jediným mínusem je po všech stránkách vlažná podpora toho nejaktuálnějšího (soudobého) umění. Kolem toho panuje zvláštní apatie ostatně na mnoha místech, a to nejen v ČR, ale též ve světě. Na druhou stranu mám pocit, že se v Plzni situace velmi pomalu zlepšuje. A doufám, že místní „progresivci“ a „alternativci“ neustanou ve svém snažení. Na důkaz zmíněného zlepšování (alespoň v hudební oblasti) jsem do přehledu vedle velké klasiky zařadil i zcela současnou hudbu.

Co Vás v předchozích dvou měsících zaujalo v kulturní nabídce města?
V paměti mi z poslední doby uvízla lednová premiéra Divadla J. K. Tyla Gluckovy opery Alceste ve Velkém divadle, kterou vřele doporučuji všem, kdož touží po návštěvě divadla ještě dlouho přemýšlet. Scéna, orchestr, choreografie, režie i pěvecké výstupy byly bezpochyby skvělé, osobně však svádím silný ideový a emocionální boj se samotným dílem, jeho námětem a libretem. Za kulturní třešničku poslední doby pak považuji košatou inscenaci Straussova Netopýra na Nové scéně DJKT, jež oplývá vtipem, hravostí, barvami a pohybem, což u operety tohoto druhu vítám.

Na jaký kulturní zážitek se v nejbližší době těšíte a co byste doporučil Plzeňanům?
Podívám-li se do blízké budoucnosti, na dveře už klepou Smetanovské dny (3. 3.–24. 3.) a jako každý rok nabídnou řadu různorodých událostí. Velmi mě zaujal orchestrální koncert „Kristina Fialová a Tomáš Brauner“, na němž 24. března v Měšťanské besedě zazní hudba málo uváděného K. B. Jiráka a (v premiéře) J. Temla. Už tak zajímavý večer završí úchvatné variace „Enigma“ E. Elgara. Dále zmíním Dechové kvinteto PKF a Ivana Klánského. Umělci navštíví Dům hudby 21. března a odehrají pozoruhodný program, ohraničený dvěma výraznými Francouzi (J. Ibert a F. Poulenc). A ani místní těleso Zelí-Potkan Orchestra na Smetanovských dnech nebude chybět!

Václav Benjamin Špíral (*1996)
je plzeňský hudebník. Absolvoval skladbu na Konzervatoři Plzeň a ve studiích krátce pokračoval na HAMU v Praze. Vedle aktivního komponování, dirigování, interpretování a organizování vyučuje na Konzervatoři Plzeň, Konzervatoři Jana Deyla v Praze, ZUŠ v Bezdružicích a soukromě.
V roce 2016 na půdě plzeňské konzervatoře spoluzaložil s kolegou a kamarádem Petrem Hájkem společnost „Zelí-Potkan“, která se zaměřuje na propagaci artificiální hudby 20. a 21. století prostřednictvím seminářů, workshopů, koncertů a internetového obsahu.
V září 2019 z tohoto podhoubí vyvstal ansámbl „Zelí-Potkan Orchestra“ (ZPO), který dnes čítá 21 členů a pod Špíralovým vedením interpretuje výhradně českou a světovou moderní hudbu. Autor dále spolupracuje s Vítem Aschenbrennerem a jeho orchestrem Consortium musicum, s brněnským Mirror Ensemble a s profesory, absolventy i studenty hudebních škol v celé ČR.
Jeho tvorbu uvedla také Plzeňská filharmonie, Sojkovo kvarteto, pražský soubor Konvergence, ruský MolOt-ensemble a další. V říjnu 2020 řídil při premiéře svého cyklu „Not Too Much jazz“ známý Jazz Dock Orchestra v pražském divadle Archa."

↑ zpět na začátek článku ↑

KULTURA OČIMA Václava Benjamina Špírala

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů