KULTURA OČIMA Zuzany Motlové

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jak vnímáte kulturu v Plzni a jaký k ní máte vztah?
Začala bych zde srovnáním právě s mým rodným městem Českým Krumlovem, které je městem velmi kulturním, ale vzhledem k jeho velikosti bylo kulturních akcí přece jen méně, což nutilo člověka plánovat a využívat všeho zajímavého, co se ve městě událo. V Plzni je to naopak. Plzeň je městem s tolika možnostmi, že si každý dokáže v nabídce vybrat a může kdykoliv pozitivně trávit svůj volný čas, ať už je to návštěva výstavy, divadla, koncertu nebo jakákoliv jiná oddechová činnost.
Je proto důležité si uvědomit, že kulturní scéna plní nezastupitelnou společenskou roli, je důležitou součástí našich životů a hlavně spoluvytváří mezilidské vztahy.

Co Vás v předchozích dvou měsících zaujalo v kulturní nabídce města?
Významnou událostí bylo zahájení výstavy Jiřího Kovaříka ve foyer plzeňského Nového divadla k jeho nedožitým devadesátinám. Galerie města Plzně uspořádala Jiřímu Kovaříkovi velkou retrospektivní výstavu právě před deseti lety a bylo zajímavé vidět obrazy v novém kontextu. Otevřený prostor foyer velkým malbám Jiřího Kovaříka velmi svědčí. Dalším zážitkem pro mě byla návštěva nově otevřené Semlerovy rezidence na Klatovské třídě v Plzni. Nádherný historický interiér, který vás pohltí příběhem rodiny s dobovými snímky.

Na jaký kulturní zážitek se v nejbližší době těšíte a co byste doporučil Plzeňanům?
V prosinci se chystám se synem na představení SNOWBall do Divadla Alfa. Dále plánuji návštěvu Galerie Ladislava Sutnara, kde proběhne 11. ročník Mezinárodního fotografického sympozia a výstavy Boundaries: biography. Také bych ráda pozvala Plzeňany na naši vánoční výstavu v Galerii města Plzně.
Je to výstava hudebníka a divadelníka Jiřího Suchého, plzeňského rodáka, která má výstižný název „Co kreslím, když nehraju“. Jak název napovídá, autor bude představen divákům z jiného, méně známého pohledu, jako grafik, kreslíř a ilustrátor.

---------------------------------
Zuzana Motlová
Všechno to začalo mou touhou navštěvovat výtvarný obor na lidové škole umění. Na přijímací zkoušky jsem se přihlásila potají, jelikož jsem na této škole již šest let chodila na klavír s ne příliš velkým nadšením a moje maminka nechtěla, abych ještě studovala výtvarný obor. Byla jsem však přijata a poté jsem pokračovala na výtvarných studiích na Střední uměleckoprůmyslové škole sv. Anežky České v Českém Krumlově, a pak dále na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Již při studiu na vysoké škole jsem začala pracovat v ateliéru akad. malíře Tomáše Barana, kde jsem získávala své první pracovní zkušenosti, jako byla práce na kulturním kalendáři města Český Krumlov, i při pořádání výstav v soukromé Galerii Stodola. Po mém přestěhování do Plzně jsem získala místo v Galerii města Plzně jako odborná asistentka u tehdejšího ředitele Václava Maliny a od roku 2014 zde působím na pozici ředitelky.

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

KULTURA OČIMA Zuzany Motlové

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů