Kultura v Plzni se otevírá

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Vážení a milí příznivci plzeňské kultury,

máme za sebou těžké měsíce, kdy se v základech otřásly existenční jistoty mnoha z nás, mnoha občanů České republiky. Dopady nouzového stavu zasáhly do našich životů, více či méně jsme museli přehodnotit či úplně změnit postoje a zvyky v osobní i profesní rovině. To období bylo opravdu náročné. A plnou vahou zasáhlo také oblast kultury.

V Plzni přišly ze dne na den o veškeré své příjmy nebo o jejich část stovky lidí, kteří se podílejí na realizaci kulturních akcí a ve velké míře fungují nezávisle jako osoby samostatně výdělečně činné. Kulturní život se zastavil, před úplným ochromením se místní aktéři snažili bránit různým způsobem. Divadlo J. K. Tyla šilo roušky, herci pomáhali s nákupy svým emeritním kolegům, Divadlo Alfa i další umělci hráli na terasách a zahradách seniorům, čtyři subjekty se spojily v hnutí Žijem!, a začaly vysílat živé přenosy z dočasně ztichlých kulturních prostor, a podobně.

Všem za tyto aktivity moc děkuji. Dokazují, že je kultura naší přirozenou součástí, že bez ní být nemůžeme. A v Plzni ani nechceme. Kulturní akce tu vytváří tisíce pracovních míst, i díky nim jsou zde lidé spokojení. Právě proto jsme se s mými kolegy ve vedení města rozhodli vedle celé řady dalších opatření na podporu místní ekonomiky vyhlásit individuální dotace pro kulturní aktéry. Chceme udržet stávající kvalitu volnočasové nabídky, podpořit místní organizace a jejich činnost a pomoci jim tak překonat kritické období, v němž by bez podpory města mohlo dojít k zániku či omezování některých akcí, rušení pracovních míst v oblasti kultury, cestovního ruchu a podobně. Přestože bylo a je toto období náročné, ukázalo velké nasazení a odhodlání mnoha z nás. A i proto věřím, že z něj všichni vyjdeme silnější.

Martin Baxa
primátor města Plzně   


Plzeňská filharmonie
Plzeňská filharmonie, stejně jako ostatní kulturní instituce, musela nařízením vlády svou koncertní, nahrávací i edukační činnost zcela přerušit.  Zasaženy byly také 40. Smetanovské dny, které byly realizovány jen částečně.
Hudebníci se prozatím připravují na novou sezónu individuálně doma. Přesvědčit se o tom můžete na www.plzenskafilharmonie.cz či na Youtube ve videovzkazu, který svým posluchačům nahráli.
Přejme si, ať jsme všichni zdraví a pandemie brzy skončí, abychom mohli ve zdraví společně vstoupit do koncertní sezóny 2020/2021 a od září se mohli bez problémů opět setkávat v koncertních sálech. Zahajovací koncert Plzeňské filharmonie je plánován na 24. září 2020.

Divadlo J. K. Tyla
Současná výjimečná situace se významným způsobem dotkla i provozu Divadla Josefa Kajetána Tyla. I když rozvolnění vládních opatření neumožnilo zahájit plnohodnotný provoz a otevřít divadlo pro veřejnost v plném rozsahu, připravilo DJKT několik mimořádných akcí. Po květnovém koncertu To nejlepší z matiné v podání souboru muzikálu DJKT čekají v červnu diváky:

3. 6.      STEINWAY GALA – nejkrásnější operní melodie v podání sólistů opery DJKT
10. 6.    Z JEVIŠTĚ HLEDIŠTĚ ANEB BALET JE SILNÉ KOUZLO – jedinečné představení souboru baletu DJKT
17. 6.    SEVERNÍ VÁŠEŇ ANEB JAK SE ZKOUŠÍ KVALITNÍ ČINOHRA – koronataškařice v podání herců činohry
24. 6.    MATINÉ LUKÁŠE ONDRUŠE, mimořádně večer – jako náhradní představení za matiné z 26. 4.

Všechna představení cyklu DJKT s Vámi na jevišti se uskuteční na jevišti Nové scény od 18:00 hod., vstup divákům bude umožněn přes vchod na Malou scénu a její foyer od 17:30 hodin. Místa nebudou číslovaná a diváci se usadí podle pořadí, v jakém přišli. Vstupenky jsou v prodeji v pokladně předprodeje ve Velkém divadle, on-line na webových stránkách divadla, nebo na www.plzenskavstupenka.cz. Podrobnější informace na www.djkt.eu.

Divadlo ALFA
Divadlo ALFA se chystá od června po necelých třech měsících koronavirové pauzy opět otevřít své brány. Plzeňská loutková scéna připravuje na poslední měsíc sezóny kolem dvaceti představení. Pro malé i velké diváky uvede reprízy inscenace Pozor, Zorro! z prosince 2019, uskuteční se odložená premiéra příběhu pro nejmenší děti Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?!, a připravena je také zbrusu nová premiéra loutkářské klasiky Jenovéfa režiséra Tomáše Dvořáka. Divadlo ALFA Během května a června pokračuje ve vystoupeních pro domovy seniorů na Plzeňsku, nové pořady a představení najdete také na YouTube kanále ALFA zírá.
Více informací o vstupenkách na www.divadloalfa.cz.

Mezinárodní festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň se bude konat 14.–18. října 2020.

Galerie města Plzně
Galerie města Plzně zve na retrospektivní výstavu plzeňského rodáka Václava Maliny, uspořádanou u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin. V podzemí proběhne současně výstava Petra Skaly, filmového tvůrce, který patří k průkopníkům experimentálního filmu. Výstavy budou otevřeny bez zahájení od 18. 6. do 6. 9. v běžné otevírací době. Určitě si nenechte ujít komentované prohlídky s autory v termínech: 25. 6. v 16:00 hod., 16. 7. v 16:00 hod. a 20. 8. v 16:00 hodin. Na závěr výstav se ve čtvrtek 3. 9. v 17:00 hod. uskuteční slavnostní dernisáž s prezentací katalogů a knih.

Vzhledem k současným opatřením jsou tradiční tvořivé neděle dočasně nahrazeny novým projektem Virtuální dětská galerie. Děti (všech věkových kategorií) se mohou těšit na tvořivé úkoly, které se od 7. června objeví každé úterý na stránkách Galerie města Plzně. Děti mohou své výtvory vyfotit, zaslat na mailovou adresu galerie a těšit se, že svá díla uvidí „viset“ ve virtuální galerii.

Tradičně je vždy první neděli v měsíci po celý den vstup do galerie zdarma.

Další informace o výstavách na www.galerie-plzen.cz.


Knihovna města Plzně
Provozní doba knihovny je omezena, uzavřeno je oddělení Studovny a informačních služeb (informace poskytuje on-line), není přímý přístup veřejnosti k internetu a nejezdí bibliobus.

9. 6. v 17 h – Polanova síň, B. Smetany 13 – DVA SEDMDESÁTNÍCI -  Tomáš Kůs a Václav Malina v dialogu nad svojí životní poutí a s prezentací své autorské tvorby, kterou knihovna vystavuje od 10. června do 30. července ve foyer Polanovy síně.

23. 6. v 17 h – Polanova síň, B. Smetany 13 – PUBLICISTÉ.CS – AKTUÁLNĚ (63) – Pavel Suk – o historii i formách cenzury v tisku i publikacích.

Výstavy:
Foyer Polanovy síně, ul. B. Smetany 13, 2. patro
10. června – 30. července    DVA SEDMDESÁTNÍCI – Tomáš Kůs a Václav Malina – minidvojvýstava dokumentace a ukázek z tvorby uplynulých let.

www.knihovna.plzen.eu

Divadlo pod lampou
Divadlo pod lampou muselo stejně jako všichni ostatní kulturní aktéři pozastavit produkci koncertů, volný čas využívá pro potřebné opravy elektrických rozvodů a plánování podzimní sezóny. S úspěchem se setkal stream kapely V3Ska a ve streamování koncertů hodlá Divadlo pod lampou pokračovat. V této chvíli je v přípravě program na eventuální otevření v průběhu června nebo července, pokud to legislativní podmínky umožní.

DEPO2015
do 20. 12. – prodloužena výstava GÓÓÓL: Hrdinové české kopané
27.–28. 6. – 6. ročník Evropského dne sousedů
1. 7. – zahájení provozu nové digitální herny BLIK BLIK v autobusové hale (jako alternativa březnového festivalu)
14. 7. – koncert kapely The Dixie Hot Licks
16. 7.  – Revival kabaret

Letní program v DEPO2015 bude plný pravidelných události lokálního rázu, kde si každý najde to své. Návštěvníci se mohou těšit na živou hudbu, letní kino, jídlo a DJs. Pro rodiny s dětmi jsou připravovány doprovodné nedělní programy a rozšíření interaktivních výstav. Otevřená je Tržnice DEPO i Bistro&Café DEPO.

Aktuální informace k programu jsou k dispozici na webových stránkách nebo na facebooku.

www.depo2015.cz

↑ zpět na začátek článku ↑

Kultura v Plzni se otevírá

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů