Letní novinky v Techmanii

Techmania U Planetária 1, Plzeň
e-mail: info@techmania.cz telefon: +420 737 247 581
web: http://techmania.cz/
Techmania Science Center již více než deset let neodmyslitelně patří mezi instituce, které kombinují vědu a zábavu. Stovky interaktivních exponátů, laboratoře, úniková hra pro malé vědátory, ale také první 3D Planetárium v České republice – to vše na vás čeká, pokud se sem rozhodnete vypravit. A nejen to! Techmania si na toto léto připravila spoustu novinek a akcí, které by byla opravdu škoda si nechat ujít.

Nová expozice Inženýr
Na konci června se seznam interaktivních expozic Techmanie rozrostl o další, která byla celá navržena a vyrobena přímo uvnitř science centra. Díky práci vývojářů, konstruktérů, techniků, grafiků a dalších odborníků se tak můžeme těšit na novou expozici Inženýr, jež představí obor inženýrství v jeho základním pojetí. Inženýři se při své práci opírají o přírodní zákony, matematiku a technické znalosti. Vytvářejí nové materiály, staví budovy a mosty, konstruují stroje a zařízení, vyvíjejí nové chemické látky anebo léky. Exponáty přibližují čtyři ze základních inženýrských oborů, a to: stavitelství, mechaniku, chemické inženýrství a elektroinženýrství.
 
Ti nejmenší si budou moci vyzkoušet své stavařské dovednosti, zahrají si na zedníky nebo architekty. Ti větší si budou moci v části mechaniky sestavit hodinový strojek, zjistit, jak funguje převodovka nebo poznat různé principy fungování motorů. Vyzkoušejí si také, jak pracují zákony aerodynamiky anebo se budou snažit co nejrychleji postavit vozidlo a zjistí, která konstrukce funguje nejlépe a vyhrají tak pomyslný Pohár konstruktérů. Jako chemičtí inženýři budou zkoušet najít protilátku na smrtící epidemii, která za několik minut dokáže vyhubit lidstvo, ale moc času na to nemají. Co myslíte, stihnou to? Jednotlivé exponáty záměrně nebudou doplněny rozsáhlými popisky a vysvětlivkami, jako jsme byli zvyklí u ostatních expozic. Inženýři se totiž zaměřují především na řešení problémů vlastními silami a mozkem, s využitím tzv. Engineering Design Process a dalších odborných postupů. Expozice Inženýr vám ukáže základní principy - ale dál už je to na vás. 

Novinky v planetáriu
Ke komentovaným prohlídkám oblohy, filmům a dalším pořadům ve 3D Planetáriu přibývá toto léto novinka s názvem Robinsonka. Film vznikl v Hvězdárně a planetáriu Brno a zavede vás do atmosféry staré měsíční základny, kde prožijete dobrodružství s hlavní hrdinkou Sárou a jejími průvodci. Podaří se trosečnici zprovoznit základnu u Hadleyho brázdy, kde před více než sto lety přistála výprava Apollo 15?
 
16/07
Částečné zatmění Měsíce
Vesmírné úkazy jsou pro návštěvu Techmania Science Center vždy skvělou příležitostí. Šestnáctého července rozehraje obloha další ze svých oblíbených divadel: částečné zatmění Měsíce. Techmania si na tento den proto připravila speciální program. Díky profesionálnímu vybavení, kterým Techmania disponuje, se vám naskytne možnost astronomického pozorování nejen tohoto ojedinělého úkazu, ale také planet Jupiteru a Saturnu, které budou díky poloze Měsíce a Slunce skvěle viditelné. V tento den si v Techmanii můžete připomenout také padesát let od startu mise, která o čtyři dny později jako první dostala člověka na Měsíc. Při této příležitosti bude do programu 3D Planetária zařazen film k půlstoletí od startu Apolla 11. Projekce začne přesně v 15:32 SELČ, tedy v čas padesátého výročí startu. Více informací a aktuality naleznete na webových stránkách a na Facebooku Techmania Science Center.

↑ zpět na začátek článku ↑

Letní novinky v Techmanii

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů