Má plast: Umění, design a recyklace

DEPO2015 Presslova 14, Plzeň
e-mail: recepce@depo2015.cz telefon: +420 378 035 360
web: http://www.depo2015.cz

Co udělat s odpadem, aby nezatěžoval životní prostředí a naopak ještě posloužil dobré věci? Správně recyklovaný odpad může mít užitnou i uměleckou hodnotu. Jak si s jeho využitím poradila patnáctka aktivistických designerů a umělců, uvidíte už jen do konce února v DEPO2015.
Výstava Má plast se věnuje problému, který zaplavuje svět, ale i jeho originálnímu a designovému řešení. Představuje umělecké objekty, fotografie, designové předměty, dokonce i běžecké a módní boty, stroje a multimediální instalace. Vydejte se do depa a nezapomeňte vzít nějaký ten vytříděný plast s sebou! Tvůrčí typy si mohou sami vyzkoušet práci s ručním recyklátorem plastů. Vyřádí se i děti, a sice v herně z kontejnerů a šlapacích formulích, přestavěných z plastových popelnic.

V DEPO2015 najdete výběr těch nejzajímavějších zodpovědných a kreativních, vtipných i vážných, fungujících i teprve se rodících nápadů, uměleckých vyjádření a designových řešení, které přispívají do debaty o tom, co s přibývajícím množstvím plastu kolem nás.
Jedním takovým je projekt Sea Chair londýnského Studia Swine. Stolička vzniká přímo na moři na lodi z odpadu vyloveného v rybářské síti. Na palubě se roztaví, vylisuje a židle dokonce dostane i svoji GPS adresu s místem vzniku. Další rafinovaný přístup ukazuje projekt Gyrecraft. Ve světových oceánech je pět oblastí, kde se vlivem mořských proudů koncentruje plastový odpad. Z nich pochází díla vyrobená z materiálu toho konkrétního místa, reagující na místní podmínky či lokální tradiční řemesla.

Plastem z oceánu je ozdobena také běžecká bota Adidas v designu Alexandera Taylora, která se poprvé představila v sídle OSN v New Yorku a jeden ze 100 vyrobených párů je i v DEPO2015.

Nizozemský designér Dave Hakkens udělal revoluci v dostupnosti recyklačních technologií tím, že navrhl čtyři základní stroje tak, aby si kdokoli mohl lokálně plastový odpad přetvořit do smysluplných a hodnotných nových produktů. Plány na výrobu zpřístupnil na webu www.preciousplastic.com, odkud se inspirovali také kutilové z Makerspace. Dokáží staré plasty nadrtit, roztavit, nalít do formy a „upéct“ plastový obal na květináč, dětskou káču, hmoždinky, stojánek na zubní kartáček, ale třeba i originální a funkční skateboard. Jak na to, poradí každou středu od 17 hodin na recyklačním workshopu, kam se můžete hlásit přes email maplast@depo2015.cz.

Na výstavě se představují i čeští recyklační umělci. Nechybí celosvětově uznávaná PET art umělkyně Veronika Richterová, Nicole Taubinger a Benedikt Tolar. Aktivistický design doplňují výrobky z recyklovaného materiálu od světových designerských hvězd, například boty Melissa od architektky Zahy Hadid nebo módní návrhářky Vivienne Westwood.
Partnerství se společností EKOKOM garantuje vzdělávací rozměr výstavy, zaměřený zejména na děti a mládež.

Součástí výstavy je i malý hudební zážitek v podobě 3D tiskárny alias jukeboxu. Kdo chce vidět, jak zní Happy birthday na 3D tiskárně, nebo jak vypadá „Má vlast“ vytištěná z recyklovaného materiálu, je srdečně zván k poslechu do DEPO2015.

„Má plast: Umění, design a recyklace“
Výstava v DEPO2015, Presslova 14
Otevřeno denně až do 28. 2. 2017
po–pá 11:00–19:00, so–ne 10:00–18:00
www.depo2015.cz

↑ zpět na začátek článku ↑

Má plast: Umění, design a recyklace

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů