Martin Vydra zpíval k poctě Jana Nepomuckého v Americe

Nepomuk Nepomuk
e-mail: posta@urad-nepomuk.cz telefon: +420 371 519 711
web: http://www.nepomuk.cz/cs

Hudba zní naším světem déle, než zazněla první lidská slova. Lidé jejím prostřednictvím mohou komunikovat a spolupracovat napříč státy i světadíly. Jeden z takových projektů proběhl letos v létě za oceánem, kam se vypravil zpěvák Martin Vydra u příležitosti 300+1. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého a 120. výročí narození brazilského prezidenta s českými kořeny Juscelino Kubitschka de Oliveira.

19–26/07
Hudba byla mostem mezi národy
Brazilské turné se mělo původně uskutečnit v létě roku 2020, ale plány zhatil covid. Martin Vydra se tak do Brazílie vydal 19. července 2022. V průběhu osmi dnů spolupracoval s brazilskými umělci, jako jsou skvělý varhaník Robson Bessa Costa, pianista Ricardo Itaborahy či zpěváci Érica Alves de Almeida, Cleverson Cabral a další.

Celkem sedm akcí navštívilo více než 1000 diváků, bohaté barokní kostely regionu Minas Gerais vykládané zlatem (Tiradentes) střídala střídmější architektura novogotického (Belo Horizonte) či luteránského stylu (Juiz de Fora), po nichž turné mířilo ke klenotu světového významu – kostelu Candelaria v Rio de Janeiro. Reportáž z přípravy koncertu v São João del Rei odvysílala hlavní brazilská televize TV Rede Globo.

Nejdojemnější zastávkou turné patrně bylo městské muzeum v São João Nepomuceno. Zde se sešli zástupci hned tří Nepomuků – českého a dvou brazilských São João Nepomuceno a Nepomuceno. Vedoucí nepomucké kultury, Pavel Motejzík, obdržel tento večer čestné občanství města São João Nepomuceno. Jako poděkování a zároveň dar brazilskému městu přivezl kopii busty – skutečné tváře sv. Jana Nepomuckého, která je od roku 2019 umístěna ve Svatojánském muzeu Nepomuk.

14–19/09
Martin Vydra zpíval i v USA
Spojené státy americké jsou snem mnoha umělců, zvláště jedná-li se o města New York, Chicago a St. Louis. Místa konání nebyla vybrána náhodou, historicky se totiž jedná o tři nejvýznamnější svatojánská místa v Americe. Spolu s mladým pěvcem cestovaly za oceán také tři svatozáře od bronzových sošek sv. Jana Nepomuckého z dílny Václava Česáka. Sošky na ně v Americe čekaly už od února 2020. A nejde o plastiky ledajaké: obsahují totiž prsť z místa narození (Nepomuk) i úmrtí (Praha) slavného českého světce. Samotné sošky totiž byly do USA zaslány již v únoru 2020, a i ony si musely počkat na slavnostní předání na jednotlivých místech až do letošního září.

Pěvce Martina Vydru na turné doprovázel brazilský klavírista Ricardo Itaborahy ze São João Nepomuceno, partnerského města českého Nepomuka. V Chicagu umělce doprovodila houslistka Klára Moldová, v New Yorku varhaník Mark Pacoe.

Repertoár byl různorodý a zahrnoval klasické i národní písně v češtině, angličtině, portugalštině a němčině. Martin Vydra s Ricardem Itaborahy také doprovodili nedělní mši svatou na České misii Brookfield celebrovanou Mons. Dušanem Hladíkem a slavnostní mši svatou celebrovanou biskupem Richardem F. Stikou v St. Louis. Oficiální přijetí proběhla na konzulátech v New Yorku a Chicagu, v Českém centru New York a na České misii.

Obě turné byla finančně podpořena Ministerstvem kultury ČR.

↑ zpět na začátek článku ↑

Martin Vydra zpíval k poctě Jana Nepomuckého v Americe

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů