Mezinárodní dirigentské kurzy

Velké divadlo DJKT Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon: +420 378 038 190
web: http://www.djkt.eu vstupenky: Koupit vstupenku

Divadlo J. K. Tyla pořádá ve spolupráci s Zürcher Hochschule der Künste již druhý ročník Mezinárodních dirigentských kurzů. Na svou profesnídráhu se mladí dirigenti připravují celý týden pod vedením šéfdirigenta orchestru DJKT Norberta Baxy, kurz zakončí 10. června dirigováním opery Evžen Oněgin.

První ročník se konal v loňském dubnu, kdy čtyři zahraniční studenti řídili orchestr během derniéry inscenace Sedlák Kavalír, Komedianti. Letos mladí dirigenti zpestří milovníků klasické hudby sobotní reprízu inscenace Evžen Oněgin. „Do Plzně přijeli tři mladí dirigenti: Švýcar Jonas Ehrler, Američan korejského původu Andrew Joon a Brit Kerem Hasan. Každý z nich bude dirigovat jedno jednání opery,“ říká šéfdirigent orchestru opery DJKT a také externí pedagog curyšské Hochschule der Künste Norbert Baxa. Ten má s pořádáním obdobných kurzů bohaté zkušenosti, dlouhodobě například vede dirigentské kurzy Evropské hudební akademie Praha -Teplice, působí jako Vissiting Professor na Univerzitě Britské Kolumbie. Podobný model, kdy kurzisté dirigují běžné představení pro diváky, však podle něj není běžný. „Myslím, že v tomto ohledu jsou naše kurzy výjimečné,“ říká a vysvětluje průběh zkoušení: „Nejprve jsme pracovali jen s klavírním doprovodem, poté i s pěvci, teď už zkoušíme i s orchestrem. Ve čtvrtek už se sejde orchestr, pěvci i operní sbor, v pátek nás čeká generálka.“
I když bude sobotní představení pro účastníku kurzu velkým zážitkem, přílišnými obavami prý netrpí. Jsou nadšení nejen z Plzně jako takové, ale hlavně z průběhu zkoušení a z vstřícnosti kolegů. „Pěvci a orchestr jsou nám velkou oporou,“ shodují se všichni tři.

Sobotní repríza bude výjimečná také tím, že v roli Taťány poprvé vystoupí Eliška Gattringerová. Olgu ztvární Jana Piorecká, Oněgina Sheldon Baxter a Lenského Jaroslav Březina.

↑ zpět na začátek článku ↑

Mezinárodní dirigentské kurzy

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů