Mezinárodní festival DIVADLO

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

To nejlepší z českého i evropského divadla se opět chystá do Plzně. Jevištní lahůdky bude servírovat Mezinárodní festival DIVADLO od 15. do 23. září, a to už po devětadvacáté.

Litevské Divadlo mladých přiveze působivou dějinnou fresku Austerlitz polského režiséra Krystiana Lupy, spojené soubory TR Varšava a Narodowy Stary Teatr z Krakova nabídnou moderní, podmanivě atmosférické zpracování Čechovovy klasiky 3SESTRY v režii Belgičana Luka Percevala a belgické divadlo NTGent uvede autenticky pojatou inscenaci Rodina, kterou zpracoval švýcarský režisér Milo Rau dle skutečné tragické události. Slovenské komorné divadlo z Martina představí v Plzni poetickou, vtipnou i mystickou inscenaci D1 (pracovní název) o nekonečném budování klíčové slovenské dálnice.

Tuzemský program bude tradičně složen z výběru toho nejlepšího, co se urodilo na domácích jevištích za uplynulou, koronavirem poznamenanou, sezónu. V Plzni se tak sjedou divadla z Brna, Hradce Králové, Liberce, Olomouce, Ostravy a Prahy. Diváci se mohou těšit třeba na populární Dejvické divadlo, tentokrát s dramatem Vina?, Divadlo Na zábradlí se Ztracenými iluzemi, dokumentární inscenaci Národního divadla Očitý svědek anebo představení ostravského Divadla Petra Bezruče Špinarka o legendární rockové zpěvačce s jejími písněmi a živým bigbítem.

Domácí Plzeň budou na festivalu reprezentovat Divadlo J. K. Tyla s českou premiérou muzikálu Green Day’s American Idiot a Divadlo Alfa s režijně a výtvarně pozoruhodnými variacemi na klasické loutkářské tituly Jenovéfa, Don Šajn.
 
Epilog pak nabídne Cirk La Putyka a jejich novinku Runners a z loňska přesunuté představení Divadla ABC Smrt obchodního cestujícího s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Mimo to chystá festival také představení sekce Johan uvádí, rozmanité open-air akce, diskuse či workshopy.

Program festivalu najdete na www.festivaldivadlo.cz, předprodej probíhá v síti Plzenskavstupenka.cz.



HLAVNÍ PROGRAM

15/09  /  17:00
Nová scéna DJKT
Austerlitz
Austerlitz je scénickou adaptací posledního románu W. G. Sebalda, jednoho z nejoriginálnějších prozaiků moderní literatury. Jeho hrdina, pražský rodák Austerlitz, prochází Evropou a nachází „stopy bolesti“, zřetelné v celé její historii. Optikou osobní zkušenosti také nahlíží na nesmírné škody, které na naší civilizaci napáchala válka a holokaust. Děj zabírá dobu šesti desetiletí, od roku 1939 po konec století. Odehrává se mezi Antverpami, Walesem, Oxfordem, Londýnem, Paříží, Prahou, Terezínem a Mariánskými Lázněmi. Hraje Valstybinis Jaunimo Teatras – Litevské Státní divadlo mladých.

16/09  /  12:30
Divadlo Alfa
Špinarka
Věru nevzali na konzervatoř, protože je příliš malinká. Nehodí se ani do sboru, na to má moc výrazný hlas. Věra žije v blbé době. Nezáleží na tom, jak zpíváte, ale jak jste politicky uvědomělá. Naštěstí talent se prosadí vždycky. Dokumentární fikce o legendární rockové zpěvačce, celoživotně svázané s rodnou Ostravou, přináší silný příběh samorostlého talentu i křehké ženy, která svou tvorbou vzdorovala všem myslitelným stereotypům. Nechybí deset písní Věry Špinarové ve fenomenálním podání hlavní představitelky Markéty Matulové a živý bigbít. Hraje Divadlo Petra Bezruče v Ostravě.

16/09  /  20:00
DEPO2015
D1 (pracovní název)
Výstavba slovenské dálnice D1 trvá od roku 1972. Jednoho dne by měla spojit Bratislavu a Košice. D1 není jen stavbou, již není nikdo schopen dokončit, ale i symbolem sisyfovského úsilí, nesplněným snem, nekonečnou a navždy neukojenou touhou, romantickou vizí, kulturně-historickou epopejí, národním mýtem, metaforou slovenské povahy. D1 je prostorem pro politické sliby, návštěvy zahraničních hvězd a domácích kapel při otevírání úseků, nabídku velkých pracovních příležitostí, bezedný prostor pro rozkrádání materiálu i financí. A co bude následovat potom, až se jednoho dne podaří Bratislavu s Košicemi propojit? Generální rekonstrukce celé trasy? Série několika výsostně stylizovaných monologů shrnuje dějiny výstavby dálnice s příznačně ironickým nadhledem, zaobaleným do básnického jazyka. Hraje Slovenské komorné divadlo z Martina.

17/09  /  12:30
Moving Station
Manželská historie
V manželském trojúhelníku Augusta Strindberga exceluje vedle Davida Prachaře a Lucie Trmíkové i Anna Fialová. Lucie Trmíková zpracovala scénář na motivy biografického díla švédského dramatika a spisovatele Augusta Strindberga. Výsledkem je groteskně přepjatý příběh bouřlivého soužití manželů Strindbergových: poněkud misogynského literáta s ambiciózní, leč nepříliš talentovanou herečkou. Ani jedna z postav není obdařena empatií, každá usiluje o naplnění vlastních představ o životě bez ohledu na druhé. Hraje Divadelní spolek JEDL.

17/09  /  15:30
Divadlo Alfa
Ztracené iluze
Hlavním protagonistou Balzacova příběhu je Lucien Chardon, nadaný básník z maloměsta, který touží prorazit v Paříži. První rozčarování zažije ve chvíli, kdy zjistí, že důležitější než talent jsou pro dráhu spisovatele společenské kontakty a peníze. Velký Balzacův román uchopil režisér Jan Mikulášek neotřele, překvapivě a ryze současně. Výrazně redukovaný a současným jazykem tlumočený příběh rozehrává téměř celý herecký soubor Divadla Na zábradlí v čele s Vojtěchem Vondráčkem.

17/09  /  20:00
Velké divadlo
Rodina
V roce 2007 byla čtyřčlenná rodina v Calais na severu Francie nalezena mrtvá, bez vysvětlení, bez jasného motivu – žádné psychické nebo finanční problémy, žádná nemoc nebo drogy, žádná touha po pomstě. Jednoho dne se tito čtyři lidé prostě rozhodli ukončit své životy. Jejich příběh tlumočí umělecký šéf divadla NTGent Milo Rau prostřednictvím skutečného hereckého manželského páru a jeho dvou dcer. Na scéně vidíme večer, takový jako v řadě rodin, jen s tím rozdílem, že tento je poslední….

18/09  /  16:30
Velké divadlo
Idomeneus
Idomeneus za šťastný návrat z trojské války slíbí bohům obětovat první živou bytost, kterou potká na pobřeží, tou se ale ukáže být jeho vlastní syn – král syna zabije a jeho lid ho vyžene ze země. Tak jednoduchý je původní syžet antického mýtu, ve zpracování Rolanda Schimmelpfenniga to ale tak jednoduché není.  Jeho hra má svou vlastní poetiku i formu, se starými Řeky propojenou snad jen sborovým projevem, poezií a schopností vyprávět příběh. Schimmelpfennig v Idomeneovi rozvíjí téma lpění na životě za každou cenu, a to i za cenu obětování budoucnosti. Hrají herci činohry Národního divadla Brno.

18/09  /  19:30
Nová scéna DJKT
3SESTRY
Cestovat do Moskvy už není problém, doletíte tam za 99 EUR. Dnes dcerám generála Prozorova, titulním postavám Čechovova dramatu, velkoměsto nechybí. Po čem touží, to je doba jejich mládí. Tímhle směrem nízkonákladové aerolinky lety neprovozují. Můžete se tam dostat jen na palubě vlastní nespolehlivé paměti. Denní koloběh existence titulních hrdinek přeruší pokus oživit minulost. V metaforickém pečovatelském domě se stárnoucí Evropa konfrontuje s čerstvou energií imigrantů. Co bude výsledkem takového setkání? Inscenaci přiváží TR Warszawa a Narodowy Stary Teatr im. Heleny Modrzejewskiej.

19/09  /  10:00
Moving Station
Serotonin
Serotonin je přenašeč nervových vzruchů obsažený v krevních destičkách, jehož nedostatek způsobuje depresi a poruchy nálad. A taky název další pochmurné knihy francouzského spisovatele Michela Houellebecqa. Hlavní hrdina, znuděný šestačtyřicetiletý Florent-Claude, je fyzicky zdravý, přesto však těsně před smrtí. Dochází ke zjištění, že se v životě dopustil omylu, když mu jaksi uniklo, že partnerské vztahy kladou na člověka jiné nároky než výběr hummusů v supermarketu. Ocitá se v naléhavé prázdnotě, kterou nelze odehnat luxusním zbožím, omamnými látkami, exotickými destinacemi nebo perverzním sexem. Hraje MeetFactory.

19/09  /  16:00
Nová scéna DJKT
Sylva
Činohra Divadla F. X. Šaldy Liberec se dlouhodobě stará o zpřístupňování klasické literatury a současně hledá náměty spojené s významnými osobnostmi kraje. Tuto dramaturgickou linii ideálně naplňuje právě Vesnický román (1867) Karoliny Světlé, jedné z největších českých spisovatelek. Na scénu vůbec poprvé přivádí statečnou Sylvu, ušlechtilého Antoše a jejich hlubokou lásku, která stojí proti Antošovu pragmatickému manželství. Děj se odehrává na jižním úbočí Ještědu a krajina hraje hlavní roli i v celé inscenaci.

19/09  /  19:30
Velké divadlo
Vina?
Třetí titul, který Daniel Majling napsal přímo pro Dejvické divadlo, se odehrává v divadle, ale není jen o něm. Je po premiéře Goethova Utrpení mladého Werthera a členy souboru zasáhne nečekané oznámení jednoho z nich. Od té chvíle už nic nebude jako dosud… Kdo za to nese vinu? Máme jednoznačně odsoudit a zatratit viníka, nebo záleží na tom, jaký úhel pohledu zvolíme? Odpovědi nejen na tyto otázky hledá inscenace v režii Ivana Trojana.

EPILOG

20/09  /  19:00
Nová scéna DJKT
Runners
Žijeme v době, ve které musí být všechno hned hotové, rychle prožité, okamžitě zhodnocené. Snažíme se všechno stihnout, a to, co jsme nestihli, dohonit. Chceme jít s dobou, ale ta nás už dávno předběhla. Musíme běžet, protože nemáme čas. Nemáme čas, protože ten pořád běží. A získat ho je běh na dlouhou trať. Běh, při kterém se vyplavují do těla endorfiny, takže tenhle styl života milujeme. Natolik, že i když pandemie dokázala čas zpomalit, běžců přibývá. Inscenace Víta Neznala v podání souboru Cirk La Putyka.

21 a 22/09  /  19:00
Velké divadlo
Smrt obchodního cestujícího
Willy Lohman není hlavní postavou. Hlavní postavou je jeho sen. Sen o úspěchu. Popularitě. Ocenění. Naplnění. Rodině jako z reklamy na životní pojištění. Ale Willy Lohman je jenom obchodní cestující za volantem otřískaného auta. V rozpadajícím se domě s hypotékou a ledničkou na splátky. Nejslavnější drama Arthura Millera, oceněné Pulitzerovou cenou, je requiem za sen jednoho obyčejného člověka, který zjišťuje, že na sklonku života dosáhl jediného – pro všechny má větší cenu mrtvý než živý. Hraje soubor Městská divadla pražská.

OPEN AIR

15/09  /  17:30
16/09  /  16:30
U branky
Šampion a komár
V této open-air show souboru Faber Teater z italského Turína jsou všichni na kole, jezdí na něm napříč časem a prostorem. Postavy jsou Průvodci časem a diváky provedou za ruku životem a dobou jednoho neobyčejného cyklistického šampiona jménem Fausto Coppi. Okamžiky z Coppiho života a historická fakta do sebe narážejí, na jednotlivých zastaveních se odehrají ty nejpamětihodnější momenty, od Tour de France přes další vítězství a prohry až po konečné Coppiho setkání s malým africkým komárem, který ho bodnul.

16/09  /  15:00 a 18:30
17/09  /  15:00 a 18:00
U branky
Turisté
Do plzeňských ulic vtrhne skupina obrů, kteří začnou objevovat město, seznamovat se s obyvateli a pamětihodnostmi, čtyřmetrové loutky se budou ptát na cestu, hledat ubytování, fotit nebo psát obrovské pohledy. Představení francouzského souboru Les Grandes Personnes s nadsázkou předvádí to, čím invaze jakýchkoli turistů obtěžuje a dráždí obyvatele jakéhokoli města.

19/09  /  17:00
Mlýnská strouha
Bajka
Divadelní uskupení V.O.S.A. zve na putování světem zvířat až za jejich králem. Spolu s obřími loutkami se stanete nezbytnou součástí řady příběhů, které herci dovyprávějí v jediné repríze představení, které vzniklo speciálně pro letošní festival DIVADLO.

JOHAN UVÁDÍ

20/09  /  19:00
Moving Station
Odvaha k beznaději
Předpovědi nezvratných klimatických změn na planetě se čím dál rychleji naplňují a někdy i předstihují ty nejpesimističtější scénáře. To, co jsme si mysleli, že nám hrozí na konci století, na nás čekalo za rohem. Budoucnost se stává přítomností. Ocitáme se ve třicátých letech 21. století, lidstvo existuje, ale vymírá. Pohřební hostiny jsou stále chudší. Na jedné z nich se setkávají vzdálení příbuzní Ema a Samuel.
Platforma CO2KOLEKTIV se snaží zprostředkovávat komunikaci mezi současným a budoucím vědním poznáním o klimatických změnách a širokou veřejností. To vše prostřednictvím současného performativního umění.

21/09  /  19:00
Moving Station
Hic Sunt Dracones
Divadlo Continuo přiváží vizuální báseň s prvky magické obrazivosti, absurdity a grotesknosti, spojující fyzické, loutkové a výtvarné divadlo. V inscenaci Hic Sunt Dracones vznikají z částí lidského těla, objektů a materiálu neznámé krajiny, nepoznané bytosti, nemyslitelné situace a nepředstavitelné příběhy. Není to však výprava do dalekých krajů, do fantaskního světa krajiny utopie, ale cesta do našich vlastních myslí a skrytých zákoutí naší duše.


PROGRAM 29. Mezinárodní festival DIVADLO
Borský park (BP), DEPO2015 (D), Divadlo Alfa (DA), Malá scéna DJKT (MS), Mlýnská strouha (MLS), Moving Station (MovS), Nová scéna DJKT (NS), Smetanovy sady (SS), Tesco Extra Borská Pole (TBP), U Branky (B), Velké divadlo DJKT (VD), Plzeň

Hlavní program:
15. 9.    17:00    Austerlitz – Valstybinis Jaunimo Teatras, LTU, 330 min. (NS)
16. 9.    12:30    Malý stvořitel / Der kleine Fratz – Divadelní spolek JEDL, 45 min. (MovS)
            12:30     Špinarka – Divadlo Petra Bezruče, Ostrava, 165 min. (DA)
            14:30    Vyrozumění – JAMU – Studio Marta, Brno, 180 min. (D)
            20:00    D1 (pracovní název) – Slovenské komorné divadlo, Martin, 100 min. (D)
17. 9.    10:00    Šípková Růženka – Divadlo DRAK, 50 min., (také ve 13:00 hod., D)
            12:30    Manželská historie – Divadelní spolek JEDL, 50 min. (MovS)
            15:30    Ztracené iluze – Divadlo Na zábradlí, 180 min. (DA)
            17:00    Digitální podzemí – DAMU – Divadlo DISK / Městská divadla pražská, 90 min. (MS)
            20:00    Rodina – NTGent, BEL, 105 min. (VD)
18. 9.    10:30    L’Arianna – Ensemble Damian, 120 min. (MovS)
            11:00    Kabinet zázraků neboli Orbis pictus – Naivní Divadlo, 45 min. (také ve 14:30 hod., MS)
            14:00    Očitý svědek – Národní divadlo, 90 min. (D)
            16:30    Idomeneus – Národní divadlo Brno, 80 min. (VD)
            19:30    3SESTRY – TR Varšava / Narodowy Stary Teatr im. Heleny Modrzejewské, Krakov, POL, 150 min. (NS)
19. 9.    10:00    Serotonin – MeetFactory, 95 min. (MovS)
            10:00    Nové evangelium – projekce filmu,  107 min. (D)
            12:30    294 statečných – Divadlo pod Palmovkou, 150 min. (D)
            16:00    Sylva – Divadlo F. X. Šaldy Liberec, 140 min. (NS)
            19:30    Vina? – Dejvické divadlo, 140 min. (VD)

Plzeň uvádí:
16. 9.    10:00    Jenovéfa, Don Šajn – Divadlo Alfa, 75 min. (také v 16:00 hod., DA)
            17:00    Green Day's American Idiot – Divadlo J. K. Tyla, 90 min. (MS)

Epilog:
20. 9.    19:00    Runners – Cirk La Putyka, 90 min. (NS)
21. 9.    19:00    Smrt obchodního cestujícího – Městská divadla pražská, 110 min. (také 22. 9., VD)

Johan uvádí:
15. 9.    11:00    Vpřed – Žongléros Ansámbl, 50 min. (také v 19:00 hod., MovS)
15.–16. 9.    The Walk with the Unknowns – Zuzana Šklíbová, 40 min. (v 15:00, 16:00, 17:00 a 18:00 hod., BP)
16.–19. 9.    The Dream in the Supermarket – Michał Salwiński, POL, 90 min. (v 15:00, 17:00 a 19:00 hod., TBP)
18. 9.    13:00    Lžička pod nos – Nitish Jain & Collective, 40 min. (také ve 14:00 a 15:00 hod., MovS)
20. 9.    19:00    Odvaha k beznaději – CO2KOLEKTIV, 70 min. (MovS)
21. 9.    19:00    Hic Sunt Dracones – Divadlo Continuo, 60 min. (MovS)
22. 9.    19:00    Cthulhucén – Divadlo DISK, DAMU – Katedra alternativního
a loutkového divadla, 60 min. (MovS)

Open air:
15. 9.    17:30    Šampion a komár – Faber Teater, ITA, 70 min. (B)
16. 9.    15:00    Turisté – Les Grandes Personnes, FRA, 45 min. (také v 18:30 hod., B)
            16:30    Šampion a komár – Faber Teater, ITA, 70 min. (B)
17. 9.    15:00    Turisté – Les Grandes Personnes, FRA, 45 min. (také v 18:00 a 19:00 hod., B)
18. 9.    18:00    Letkyně – HOLEKTIV, 45 min. (SS)
19. 9.    17:00    Bajka – V.O.S.A. THEATRE, 70 min. (MLS)

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Mezinárodní festival DIVADLO

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů