Mezinárodní festival DIVADLO

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web: vstupenky: Koupit vstupenku

Mezinárodní festival DIVADLO slaví čtvrtstoletí a oslava to bude na úrovni. Od 13. do 21. září přiveze do Plzně více zahraničních divadel než kdy dřív. Celkem osm v hlavním programu. Půjde o inscenace předních souborů z Belgie, Polska, Maďarska, Rumunska a Slovenska. Všechny navíc měly premiéru v loňském roce. Návštěvníci tak uvidí výběr toho nejzajímavějšího, co evropská, a samozřejmě i domácí scéna v současné době nabízí.

Publiku se například představí divadelníci z Belgie, a to hned s jednou z nejvýraznějších současných inscenací na belgické scéně. Bruselský soubor Das Fräulein (Kompanie) přiveze černou komedii Smutek režisérky a herečky Anne-Cécile Vandalem, která ironizuje módní vlnu severské depresivní krimi, ale zároveň se vyslovuje k nárůstu extremismu v evropské politice.

Poprvé se v Plzni představí významný polský režisér Michał Borczuch. Jeho inscenace Vše o mé matce v podání krakovského divadla Teatr Laźnia Nowa zvítězila loni na nejvýznamnějším polském festivalu Boska komedia. Druhým ambasadorem polského divadla bude varšavské divadlo TR a jeho inscenace Holzwege dramatičky Marty Sokołowské v režii Katarzyny Kalkat. Spojuje živou hudbu a příběh skladatele Tomasze Sikorského, průkopníka minimalismu.

Maďarskou divadelní tvorbu bude letos reprezentovat představení budapešťského divadla Vígzsínház v režii Michala Dočekala. Návštěvníci festivalu budou mít letos výjimečnou příležitost vidět velmi úspěšnou maďarskou dramatizaci Dostojevského románu Zločin a trest. Inscenace boří obvyklé jevištní iluze: techniku mají diváci možnost sledovat přímo v akci. Z Maďarska přijede také divadlo Katona József Színház s Gogolovým monodramatem Bláznovy zápisky v režii Viktora Bodóa.

S titulem nejlepší maďarské inscenace roku přijíždí do Plzně maďarskojazyčný rumunský soubor Národního divadla Tărgu-Mureș. Enfant terrible rumunského divadla, režisér Radu Afrim, zde inscenoval ironický román Attily Bartise Klid.

Na festivalu pochopitelně nemůže chybět zástupce slovenské divadelní tvorby. Letos jím bude Bratislavské bábkové divadlo, divadlo malých forem, které se ve festivalové nabídce dosud neobjevilo. Soubor přiveze hravou a nápaditou inscenaci Na slepičích křídlech v režii Kataríny Aulitisové. Inscenace nevyužívá loutky, ale živé herce, z nichž dvě hlavní představitelky získaly nominace na cenu Dosky.

S dynamickou inscenací Bůh je DJ, odehrávající se v prostředí baru plného obrazovek a světel, zavítá na festival mladý bratislavský soubor Divadlo Petra Mankoveckého. 

České inscenace
Také výběr domácích inscenací odráží to nejzajímavější, co u nás vzniklo za uplynulou sezónu. Dvakrát je v programu zastoupen jako autor Henrik Ibsen: Nora (Domeček pro panenky) v režii Jana Nebeského z pražského Divadla pod Palmovkou a Divoká kachna Komorní scény Aréna v Ostravě mladého režiséra Davida Šiktance, který děj přesazuje do současného paneláku. Z Prahy přijede také Dejvické divadlo s v britském stylu napsanou komedií Vzkříšení nebo Divadlo v Dlouhé s brechtovskou inscenací Hovory na útěku v režii Miroslava Hanuše a Jana Borny, kde důležitou roli hrají excentrické písně kapely Tiger Lillies. Své zastoupení budou mít v Plzni i menší pražské soubory: Divadlo LETÍ přiveze oceňovanou inscenaci Olga (Horrory z Hrádečku), soubor Boca Loca Lab pak ztišenou operu, poctu Umbertu Eccovi, precizní a skvěle vystavěnou inscenaci Bludiště seznamů, která je celá složena z výčtů, seznamů, katalogů a rejstříků. Soubor Masopust se v Plzni představí inscenací Lidový kousek v režii Ivany Uhlířové, Michala Kerna a Miloslava Königa, kteří vytvořili autorské představení složené z voicebandu, kabaretu, grotesky. Z Ostravy do Plzně zavítá Divadlo Petra Bezruče s hravou kabaretně pojatou inscenací režiséra Lukáše Brutovského Ps: …odepiš!, jejíž scénář je složený z citací archivních pohlednic ze 70. a 80. let. Výjimečný divácký zážitek nabídne snad nejmenší představení z Naivního divadla Liberec, které kdy festival Divadlo viděl: magická a působivá inscenace Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých v režii Filipa Homoly se odehrává okolo podlouhlého stolu. Provokativní a až brutální pohled na Fráňu Šrámka a nadčasové téma vztahu mládí a zralosti zase nabídne inscenace Měsíc nad řekou v režii Anny Petrželkové ze Slováckého divadla Uherské Hradiště.

Z domácích, plzeňských, inscenací uvidí návštěvníci dvakrát muzikál o Lídě Baarové Liduschka (Baarová) a divadelní zpracování románového thrilleru Talentovaný pan Ripley režisérky Natálie Deákové. Divadlo Alfa na festivalu představí neloutkovou inscenaci Gazdina roba, která vznikla na základě stejnojmenné povídky Gabriely Preissové.

Epilog a něco navíc
Tradiční epilog nabídne jedno představení komedie Vzkříšení Dejvického divadla, Divadlo v Dlouhé inscenaci Lucerna a brněnské Divadlo Bolka Polívky inscenaci Šašek a syn s Bolkem Polívkou a jeho synem Vladimírem.

Připraveny jsou i filmové projekce. V Měšťanské besedě se bude promítat třeba Phil Spector nebo dokument o Soně Červené.

Hlavní divadelní program doplní opět off program, na kterém se bude podílet Johan z.s., workshopy divadelní fotografie a filmu. V prostoru U branky proběhnou zdarma přístupné koncerty (Příhody kluka Bombarďáka, Jiří Jiráň & Botafogo, Green Smatroll) a dvě italská open-air představení pro rodiny s dětmi.

Vstupenky jsou v předprodeji na www.plzenskavstupenka.cz. Více informací na www.festivaldivadlo.cz.

 

HLAVNÍ PROGRAM

13/09  /  16:30
Malá scéna DJKT
Talentovaný pan Ripley
Plzeňská inscenace vypráví strhující příběh talentovaného, ale silně nezakotveného mladíka Toma, který touží po bohatství a především uznání a pro dosažení svého cíle je schopen hrát tu nejriskantnější hru. Komorní inscenace se vedle atraktivních hereckých výkonů v čele s Pavlem Neškudlou koncentruje na téma krize identity. Tom Ripley jakožto „muž, který chtěl být někým jiným“ je v dnešní době a společnosti, která žije paralelní životy ve virtuálním světě, vrcholně současný. Kam až může tato touha po jiném životě vést? Existují pak nějaké hranice?

13/09  /  19:30
Velké divadlo DJKT
Zločin a trest
Slavnostní zahájení festivalu obstará maďarský soubor Vígszínház s divadelní adaptací slavného románu Fjodora Michajloviče Dostojevského. Její režisér Michal Dočekal, ředitel činohry pražského Národního divadla, a dramaturgyně Iva Klestilová napsali tuto novou jevištní verzi románu speciálně pro Vígszínház. Na inscenaci se ovšem podílel širší tým českých umělců. Scéna je dílem Martina Chocholouška, kostýmy navrhla Sylva Zimula Hanáková, hudbu složil Michal Novinski. Maďarský text je prací vynikajícího autora Jánose Téreye. Inscenace je věnována památce velkého ruského režiséra Jurije Petroviče Ljubimova, který se narodil před 100 lety.

14/09  /  10:30
Divadlo Alfa
Gazdina roba
Druhý zástupce plzeňských divadel, Alfa, přichází do programu festivalu s osobitou dramatizací klasiky. Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček vytvořili inscenaci adresovanou pubertálnímu a dospělému publiku. V jejich interpretaci je Gazdina roba především dramatem mladé, silné ženy, která navzdory nepřízni osudu a slabostem svým i svého okolí tvrdošíjně zápasí o právo vzít svůj život do vlastních rukou. Příběh Evy, která se vzepře společenským konvencím, následuje hlas svého srdce, ale nakonec není schopna tlaku svého okolí odolat, klade stále bolestné otázky: Je možné vrátit špatné rozhodnutí zpět? A co když ani ten pravý není tak docela ten pravý? A znamená dospělost opravdu rezignaci na všechny naděje a touhy?

14/09  /  13:00 a 17:30
Malá scéna DJKT
Olga (Horrory z Hrádečku)
Obrazy ze života Olgy Havlové – ze života, který si sama nevybrala, ale hrdě ho vzala za svůj. Autorka, režisérka i hlavní představitelka titulní role Pavlína Štorková vytvořily neokázalý divadelní portrét první dámy disentu a později i našeho státu, v němž vynikne její vnitřní síla, neústupnost a hodnoty, které vyznávala. Inscenace získala řadu ocenění, třeba Cenu divadelní kritiky za nejlepší poprvé uvedenou českou hru předchozího roku nebo Cenu za nejlepší ženský herecký výkon pro Pavlínu Štorkovou v titulní roli.

14/09  /  13:00
Malá scéna DJKT
Bůh je DJ
Kultovní hru Falka Richtera nastudovali mladí tvůrci Divadla Petra Mankoveckého. Hlavní hrdinové, On a Ona, se rozhodnou žít na očích veřejnosti, povýšit každodenní život na reality show. Díky všude nainstalovaným kamerám přenášejí dění z vlastního bytu na internet. Ale dobře vědí, že svému neviditelnému publiku musí předhodit něco zajímavějšího než jen harmonickou stabilitu každodenních rituálů zamilovaného páru. Proto prezentují extrémní názory i šokující přiznání. Sledujeme ještě stále hru na efekt, nebo hrací prostor našich hrdinů ovládla – proti jejich vůli – drsná, zraňující realita?

14/09  /  17:00
DEPO2015
Bláznovy zápisky
Zešíleli jsme my, nebo svět kolem nás? Otázka platná jak v roce 1834, kdy Gogolova povídka vznikla, tak dnes, platná jak v Gogolově Rusku, tak v dnešním Maďarsku, odkud inscenace přijíždí. V  režii Viktora Bodó přichází před očima diváků o rozum carský úředníček Popriščin, kterého hraje Tamás Keresztes. Vyšinutý hrdina se uchází o přízeň ředitelovy dcery vydávaje se za španělského krále, cenzuruje dopisy dvou zamilovaných psů a tvrdí, že přišel na to, „že Čína a Španělsko je vlastně táž země a že jen z nevědomosti jsou pokládány za dva různé státy. Ač jeho fascinující, vášnivý i úzkostný monolog odhaluje především neuchopitelné kouty lidské duše, odráží i bláznovství našeho „rozumného” světa.

14/09  /  20:30
Nová scéna DJKT
Holzwege
Divadlo TR z Varšavy přiváží představení, jehož název znamená v němčině slepou uličku. Ale také je to název skladby Tomasze Sikorského, jednoho z nejzajímavějších komponistů druhé poloviny 20. století. Inscenace vycházející ze hry Marty Sokolowské je pokusem porozumět Sikorského dílu a životu, který předčasně ukončila jeho záhadná smrt. Holzwege je kombinací divadelní hry a koncertu. Má formu divadelního vyšetřování, během nějž herci spolu s hudebníkem zkoumají okolnosti skladatelovy smrti, pokoušejí se najít pravdu o fenoménu avantgardního umělce a jeho poslání ve společnosti. 

15/09  /  10:00
Nová scéna DJKT
Liduschka (Baarová)
Plzeňské divadlo přispělo do programu také původním muzikálem Karla Steigerwalda a Aleše Březiny, který svou optikou přibližuje v poslední době velmi populární osobnost herečky Lídy Baarové. Ztvárnění známého příběhu, vztahu herečky a říšského ministra Josepha Goebbelse, je spíše varietní groteskou o dvacátém století, než snahou o historickou pravdu. Autorům nešlo o obhajobu či pranýřování. Svým specifickým pohledem plným ironie, sarkasmu a provokativnosti nechávají diváky v rychlém revuálním sledu nahlédnout do filmových ateliérů, nočního baru, nacistických kuloárů, poválečné soudní síně i do Velhartic s bonmoty Jana Wericha.

15/09  /  13:30, 16:30 a 19:00
Malá scéna DJKT
Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých
Po féerii Čechy leží u moře, určené celé rodině, ale probouzející fantazii především u malých dětí, přichází Naivní divadlo Liberec s dalším titulem, evokujícím tajemství a sílu prazákladního živlu. Titul je tentokrát určen dospělým divákům a byl inspirován knihou Atlas odlehlých ostrovů německé autorky Judith Schalansky. Ač byla dítětem z přímořského města, musela kvůli uzavřeným hranicím východního bloku zapomenout na jakékoliv cesty do světa. Náhražkou jí bylo cestování prstem po mapě, byla dítětem atlasů. A zůstala jím – podle vlastních slov – i po změně režimu. Do své knihy vybrala padesát ostrovů, roztroušených ve všech oceánech světa. Liberecký loutkoherec Filip Homola se nechal spolu se svým muzikantským kolegou Michalem Kořánem inspirovat názvy i příběhy, které Schalansky k ostrovům přiřazuje nejprve k vytvoření krátkých skladeb, které se pak staly podkladem pro magickou inscenaci, v níž ožívá osm malých pevnin z atlasu německé autorky.

15/09  /  14:00
Moving Station
Na slepičích křídlech
Na slepičích křídlech je první inscenací v repertoáru Bratislavského bábkového divadla, která je určená mládeži a dospělým. Je inspirována stejnojmenným románem slovensko-švýcarské spisovatelky Ireny Brežné, která jako dítě opustila v roce 1968 s rodiči Československo. Tematizuje život v zemi východního bloku v padesátých letech minulého století. Hlavní hrdinkou je pionýrka Jana, podléhající vlivu oficiální ideologie ve škole, zatímco rodinné prostředí vykazuje zcela odlišné zázemí: otec je jako intelektuál převeden do výroby, matka dokonce na krátký čas uvězněna. Po matčině návratu z kriminálu a smrti „milovaného“ vůdce Stalina se Janě dosavadní jistoty hroutí.

15/09  /  16:30
Divadlo Alfa
Hovory na útěku
Začíná to skoro jako anekdota. Potkají se dva… kteří odešli ze země, kde se nedalo žít, a hledají místo, kde by se žít dalo. Takový je půdorys představení Divadla v Dlouhé. Čas čekání (na pas? na odsunutí jinam? na změnu poměrů doma?) vyplňují rozhovorem na pokračování, baví se o tématech, která je pálí, která visí ve vzduchu. Jejich rozhovor skončí stejně neplánovaně jako začal. Prostě proto, že se připozdilo, nebo musejí opustit svoje dočasné útočiště. K žádnému podstatnému závěru svojí debatou ani nedojdou.

15/09  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Klid
Národní divadlo Târgu-Mureș přiváží do Plzně dramatizaci stejnojmenného románu Attily Bartise. Hlavním hrdinou je spisovatel Andor, který se už patnáct let stará o matku, bývalou slavnou herečku, která přestala vycházet z bytu. Patologie vztahu mezi synem a matkou odráží patologii společenských vztahů 80. let, režisérem groteskně zvýrazněných. Inscenace nabízí výstižnou metaforu člověka doby pozdního komunismu, zároveň generační zúčtování s touto etapou nedávné historie.

16/09  /  11:00
Malá scéna DJKT
Lidový kousek
Divadelní společnost Masopust připravila asociativní sled obrazů, které svobodně a zlehka propojuje zpěv, textové fragmenty a jednoduché situace. Drobný tvar inspirovaný voicebandem, kabaretem, groteskou. Autorský voiceband tří herců na malinkém pódiu bez nároku na završenost, vypointovanost a doslovnost představuje možné naplnění divadelní imaginace.

16/09  /  14:30
Divadlo Alfa
Ps.: …odepiš!
Ostravské Divadlo Petra Bezruče letos přidává do programu hravou inscenaci,  jejíž scénář je složený z citací textů z archivních pohlednic, posbíraných v ostravských antikvariátech. Osm herců odehraje desítky střípků ze směšných i dojemných lidských osudů, prolétáváme nejrůznějšími dějinnými epochami, od nacistické okupace po dnešek. Vzniká tak nápaditá asociativní podívaná se smyslem pro lehce absurdní humor, tu cynický, jindy cituplný.

16/09  /  17:00
Velké divadlo DJKT
Nora (Domeček pro panenky)
Divadlo pod Palmovkou se v režii Jana Nebeského chopilo Ibsenova dramatu o manželství Nory a Torvalda Helmerových. Výsledkem je příběh dnešní reprezentativní mladé manželky a matky, tvarované k dokonalosti svým ctižádostivým manželem. Hrají Jan Teplý, Tereza Dočkalová, Jan Hušek, Kateřina Holánová a další.

16/09  /  19:30
17/09  /  20:00
Nová scéna DJKT
Smutek
Belgický soubor Das Fräulein (Kompanie) zahraje černou komedii, která slavila velký úspěch na festivalu v Avignonu. Ostrov jménem Smutek na severozápadě Dánska býval poklidná zemědělská oblast, kde se obyvatelé živili chovem dobytka. Před pár lety ale místní jatka zkrachovala a dnes už tu zbylo jen posledních osm obyvatel. Tedy pardon, sedm, protože onoho brzkého pochmurného rána, kdy příběh začíná, najdou uprostřed vsi na stožáru s dánskou vlajkou oběšenou starou paní Heigerovou. Na ostrov proto zamíří její dcera Martha, která stojí v čele krajně pravicové populistické strany. Martha hodlá vyhrát volby a nehodlá proto připustit jakýkoliv skandál. 

16/09  /  20:30
DEPO2015
Vše o mé matce
Navzdory svému titulu není inscenace polského divadla Teatr Łażnia Nowa jevištní adaptací oceňovaného filmu režiséra Pedro Almodóvara. I tady je však v popředí ženství a fascinace ženskostí. Režisér Michal Borczuch i jeho častý spolupracovník, herec Krzysztof Zarzecki, ztratili matku v raném věku. Obě zemřely na rakovinu. Jejich dva příběhy a více či méně souvislé vzpomínky obou tvůrců z dětství a dospívání se staly prostředkem k postižení unikavé a výběrové povahy samotné paměti a k prezentaci tenké a těkavé linky mezi fikcí, vysoce stylizovanými připomínkami minulosti a takzvaným „skutečným životem”. Toto vzpomínání se mění v nostalgický a přece ironický výlet zpět časem do Polska 80. a 90. let. Dynamiku zobrazovaného světa však neurčují ani tak politické a kulturní změny té doby, jako spíš složitá a dvojznačná realita oněch uplynulých let. 

17/09  /  10:30 a 18:30
Moving Station
Bludiště seznamů
Soubor Boca Loca Lab připravil velmi netradiční inscenaci: mluvenou operu, která se skládá z výčtů, seznamů, katalogů a rejstříků počínaje těmi nejznámějšími, jako jsou abeceda či Mendělejevova tabulka chemických prvků. Seznamy můžou působit všedně, ale i závratně, když dojde na fantastická imaginární města podle Itala Calvina nebo obrazy, z nichž se skládá „nepochopitelný vesmír“ v magické povídce Jorge Louise Borgese. Hlavním inspiračním zdrojem byl pro tvůrce tohoto operního formátu ovšem Umberto Eco a jeho objemná kniha Bludiště seznamů.

17/09  /  13:00
Malá scéna DJKT
Divoká kachna
Po druhém Ibsenově titulu letošního festivalu sáhla ostravská Komorní scéna Aréna. Divokou kachnu uvidí festivalové publikum poněkolikáté. Inscenace v režii Davida Šiktance sází na realistickou notu, prosté hledání toho, co je životní pravda a co životní lež. Kdy ještě autenticky žijeme a kdy se obklopujeme různými formami vycpávek a clon, které před sebe stavíme a které jsou nám často obranou či výmluvou před skutečností?

17/09  /  16:30
DEPO2015
Měsíc nad řekou
Slovácké divadlo Uherské Hradiště přiváží originální inscenaci v režii Anny Petrželkové. Rodina Hlubinova s obavami očekává blížící se abiturientský sraz. Někdejší premiant třídy Jan Hlubina se nestal ani spisovatelem, ani ničím „vyšším“ a svůj život tráví v papírnickém krámku své ženy, v rodinném hnízdě na malém českém městečku. Obě ženy jeho života – manželka a dcera Slávka – chtějí tatínka uchránit střetu s nenaplněnými iluzemi mládí. První dějství tohoto představení je pojednáno jako zběsilá groteska v dobových kulisách a s expresivními hereckými výkony. Po přestávce se promění nejen scéna, ale i celý inscenační styl. Herci hrají najednou velmi civilně a ztišeně.

17/09  /  16:30
18/09  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Vzkříšení
Dejvické divadlo vypráví velmi neuvěřitelný příběh o lásce a pochybnostech. Jde o dramatizaci povídek neznámého autora. Podle kritiků jde o nejlepší inscenaci tohoto souboru od jejich Racka. Hrají Ivan Trojan, Václav Neužil, Martha Issová, Hynek Čermák, Jana Holcová a další.

A NAVÍC

13–15/09  /  15:00 a 18:00
U Branky
Gumová hlava
Zběsilá klauniáda s balónky a elastickou gumou. Otto il Bassotto je balónkový maestro ze země balónků v jižní Itálii, dělá klauniády, improvizuje a nabízí spoustu hravé zábavy a fantazie pro celou rodinu. Pochází z městečka Sora, v jehož blízkosti stojí továrna na gumové balónky různých tvarů a velikostí. V Česku vystoupí vůbec poprvé.

14/09  /  17:00
U Branky
Příhody kluka Bombarďáka
BomBarďák není úplný vzor vašich dětí. Ale zase na něm můžete ukázat, že: škola se nezapaluje, zvířata se netýrají a rodiče se nezamykají na balkon (někdy). Jediné, co tomuhle hiphoperovi jde, je hudba. Kdyby ho kluci nevyhodili z kapely. Folk jů! Krátké scénky, divoké struny, bláznivé řeči, dance plné rance. V hudebním představení účinkují Michal Dalecký, Filip Nebřenský a Jiří Jelínek.

15/09  /  17:00
U Branky
Jan Jiráň & Botafogo
Botafogo hraje povětšinou tzv. Břevnovskou Bossa Novu, ale v repertoáru se objevují i písně folkové, indiánské a divadelní. Většina písniček se zrodila z Jiráňových autentických deníkových záznamů – texty v odžibvejštině tak kupříkladu vznikly na základě pracovního pobytu v Kanadě a první verze španělských písniček zase Jan Jiráň psal klacíkem do písku pláží na Menorce. V Jiráňových textech se odráží jeho životní filozofie i prožité strasti, ale své zážitky dovede zabalit do humoru a poezie. 

15–16/09  /  19:00 a 21:00
U Branky
Hobo
Brigata Totem Circus Show přiváží show, ve které se akrobacie na tyči, volná akrobacie a manipulace s předměty mísí s tancem a zběsilostí. Všechno, co se během představení stane, je jedinečné, protože se vše odehrává ve světě improvizace. Cílem je změnit pohled obecenstva, ohromit je akrobatickou zručností, ale dopřát mu také zamyšlení a zábavu. Fantaskní, snová poezie se snoubí s ironií života, který nás někdy nutí riskovat jen kvůli prchavému úsměvu.

16/09  /  20:00
U Branky
Green Smatroll
Koncert skupiny, která v roce 2009 získala Anděla v kategorii Ska & Reggae za album Rude Jazz. Během patnácti let své existence už Green Smatroll hráli s takovými jmény ska scény, jako jsou New York Ska Jazz Ensemble, Rotterdam Ska Jazz Foundation, Mr. T-bone All Star Band, Yellow Umbrella, Skalariak, Irié Revoltés, The Slackers, Babylon Circus, Doreen Shaffer and Moon Invaders, Los Granadians a mnoho dalších. 

EPILOG

19/09  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Lucerna
Klasika z nejklasičtějších, a přesto překvapivá a nová – to je Lucerna v podání Divadla v Dlouhé a v režii Hany Burešové. Jiráskův „sen jedné české noci“ a jeho dobový pohled na provinciální českou společnost v zámku i podzámčí zde nabývá nové zábavnosti a nových významů, plynoucích ze snahy dnešním divadelním jazykem a současným pohledem vyložit snažení klasikových postav.

20–21/09  /  19:00
Nová scéna DJKT
Šašek a syn
Inscenace svými rodinnými motivy navazuje na slavnou inscenaci Šašek a královna, v níž jevištní partnerkou byla Bolku Polívkovi jeho tehdejší manželka Chantal Poullain. Nyní tu s ním stojí jeho a její syn, Vladimír. Tak jak byl tehdejší oceňovaný titul osobitou jevištní analýzou vztahu partnerského, nyní dochází mezi otcem a synem k oživení komunikace mezigenerační i pedagogické. Dosavadní umělecká cesta Polívky juniora míří v divadelní (i filmové) oblasti ke standardnímu herectví, o to zajímavější je jeho klaunský „zácvik“.

JOHAN UVÁDÍ

12–14/09
Moving Station
Internet věcí
Původní autorská inscenace Jiřího Honzírka, principála brněnského Divadla Feste, reaguje na aktuální společenské téma. Popelnice, která dá vědět, když potřebuje vyprázdnit. Trouba, která dopeče jídlo přesně v čase vašeho příchodu domů. Vana, která se napustí do teploty, již máte rádi. Rádio, které pochopí vaši náladu a pustí vhodnou uspávací hudbu. Žárovka, která si zvolí takovou intenzitu svícení, aby nepřekážela jasu obrazovky. Proč ne? Máme rádi své uživatelské zážitky. Kdo ale určuje, které ze zážitků jsou ty opravdu potřebné? My? Podílíme se na internetu věcí? Nebo necháváme rozhodovat firmy a politiky? Napojí budoucí Babišův ministr vnitra na internet pouliční lampy, aby nám hlásily, že kolem nich prošel cizinec? Napojí chodníky, aby pípaly, až po nich půjde muslim? Napojí slunce, aby svítilo jen na našince? Česko má již nyní v přepočtu na počet obyvatel nejvíce policistů v Evropě a akreditovaný bakalářský obor Pilot dronu. Tohle je vážná zkouška občanské dospělosti, trenažér schopnosti být svobodní.

18/09  /  20:00
Moving Station
Fragmenty milostných obrazů
Dalším hostem speciálního doprovodného programu v Moving Station bude Spitfire Company se svou kombinací divadla a pop-up výstavy. Šestnáct originálních uměleckých děl tvoří unikátní topos pro divadelní, taneční a hudební akce. Obrazy umožňující žít to, po čem toužíme i z čeho podvědomě máme strach. Petr Boháč a Miřenka Čechová se opět pokoušejí proniknout do hlubin vizuality, tvořící síť našich snů a každodenní skutečnosti. Pozoruhodná umělecká inkluze zahrnuje originální díla soudobé výtvarné scény, tance, hudby i divadelní akce.

19/09  /  20:00
Moving Station
Witajcie
Představení skvělé polské performerky a tanečnice Aurory Lubos přivádí před diváky spoustu lidí: kojence, děti, mladé muže a ženy, páry, starší lidi, invalidy. Představují život v celé škále. Jednu z částí inscenace tvoří dokumentační záznamy performance Z vody, konající se v Sopotech na pláži v říjnu minulého roku na Den solidarity s uprchlíky. Byl to komentář k tomu, jak migranti umírají v moři, přinášel tyto obrazy do polské, konkrétní reality. Měl vyvolat v divácích, netečných pozorovatelích, empatii.

20/09  /  16:30
Moving Station
Taneční workshopy Pro ART
Těžištěm práce ProART Company je snaha o hledání společných cest pro tanec, činohru a zpěv, snaha vytvářet širšímu spektru publika srozumitelná tanečně-divadelní představení. Taneční workshopy pro veřejnost povedou profesionální tanečníci a lektoři účinkující v představení Oneness.

21/09  /  20:00
Moving Station
Oneness
Česko-německý projekt současného tance souborů ProART Company a Phase Zero Productions se zaměřil na zažívání času a jeho zkoumání prostředky současného tance. Historie vzniká v každém momentu. Odejde-li okamžik, stává se minulostí. Můžeme si v tomto toku času uvědomit ten skutečný okamžik TEĎ, v kterém se nacházíme a žijeme? A které okamžiky definují česko-německou historii a naše spojenectví? V kterém prostoru a čase byly tyto okamžiky viditelné či hmatatelné? Můžeme tyto okamžiky znovu tady a teď oživit?

PROGRAM:

25. Mezinárodní festival DIVADLO
DEPO2015 (D), Divadlo Alfa (DA), Kino Beseda (KB), U Branky (B), Velké divadlo DJKT (VD), Nová scéna DJKT (NS), Malá scéna DJKT (MS), Moving Station (MovS), Plzeň, www.festivaldivadlo.cz
Hlavní program:
13. 9.    16:30    Talentovaný pan Ripley – Divadlo J. K. Tyla, 130 min. (MS)
              19:30    Zločin a trest – Vígszínház (HUN), 180 min. (VD)
14. 9.    10:30    Gazdina roba – Divadlo Alfa, 80 min. (DA)
              13:00    Olga (Horrory z Hrádečku) – Divadlo LETÍ, 150 min. (MS)
              13:00    Bůh je DJ – Divadlo Petra Mankoveckého (SVK), 60 min. (MS)
              17:00    Bláznovy zápisky – Katona József Színház/Orlai Produkciós Iroda/Füge/Maszk Egyesület
                            (HUN), 90 min. (D)
              17:30    Olga (Horrory z Hrádečku) – Divadlo LETÍ, 150 min. (MS)
              20:30    Holzwege – TR Warszawa (POL), 90 min. (NS)
15. 9.    10:00    Liduschka (Baarová) – Divadlo J. K. Tyla, 150 min. (NS)
               13:30    Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých
                            – Naivní divadlo Liberec, 50 min. (MS)
               14:00    Na slepičích křídlech – Bratislavské bábkové divadlo (SVK), 65 min. (MovS)
               16:30    Hovory na útěku – Divadlo v Dlouhé, 80 min. (DA)
               16:30    Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých
                             – Naivní divadlo Liberec, 50 min. (MS)
               19:00    Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých
                             – Naivní divadlo Liberec, 50 min. (MS)
               19:00    Klid – Národní divadlo Târgu-Mureș (ROU), 170 min. (VD)
16. 9.    11:00    Lidový kousek – Divadelní společnost Masopust, 55 min. (MS)
               14:30    Ps: …odepiš! – Divadlo Petra Bezruče, 95 min. (DA)
               17:00    Nora (Domeček pro panenky) – Divadlo pod Palmovkou, 145 min. (VD)
               19:30    Smutek – Das Fräulein (Kompanie) (BEL), 135 min. (NS)
               20:30    Vše o mé matce – Teatr Łażnia Nowa (POL), 135 min. (D)
17. 9.    10:30    Bludiště seznamů – Boca Loca Lab, 75 min. (MovS)
               13:00    Divoká kachna – Komorní scéna Aréna, 140 min. (MS)
               16:30    Měsíc nad řekou – Slovácké divadlo, 150 min. (D)
               16:30    Vzkříšení – Dejvické divadlo, 135 min. (VD)
               18:30    Bludiště seznamů – Boca Loca Lab, 75 min. (MovS)
               20:00    Smutek – Das Fräulein (Kompanie) (BEL), 135 min. (NS)
18. 9.    19:00    Vzkříšení – Dejvické divadlo, 135 min. (VD)
Epilog:
19. 9.    19:00    Lucerna – Divadlo v Dlouhé, 150 min. (VD)
20. 9.    19:00    Šašek a syn – Divadlo Bolka Polívky, 140 min. (NS)
21. 9.    19:00    Šašek a syn – Divadlo Bolka Polívky, 140 min. (NS)
Johan uvádí:
12. 9.    20:00    Internet věcí – Johan, 70 min. (MovS)
13. 9.    20:00    Internet věcí – Johan, 70 min. (MovS)
14. 9.    13:00    Internet věcí – Johan, 70 min. (MovS)
              17:30    Internet věcí – Johan, 70 min. (MovS)
18. 9.    20:00    Fragmenty milostných obrazů – Spitfire Company, 65 min. (MovS)
19. 9.    20:00    Witajcie – Aurora Lubos (POL), 45 min. (MovS)
20. 9.    16:30    Taneční workshopy Pro ART – ProART Company, 270 min. (MovS)
21. 9.    20:00    Oneness – ProART Company a Phase Zero Productions, 75 min. (MovS)
A navíc:
12. 9.    17:00    Phil Spector – film, 88 min. (KB)
              20:00    Červená – film, 80 min. (KB)
13. 9.    15:00    Gumová hlava – Otto il Bassoto (ITA), 40 min. (B)
             18:00    Gumová hlava – Otto il Bassoto (ITA), 40 min. (B)
14. 9.    15:00    Gumová hlava – Otto il Bassoto (ITA), 40 min. (B)
             17:00    Příhody kluka Bombarďáka – koncert (B)
             18:00    Gumová hlava – Otto il Bassoto (ITA), 40 min. (B)
15. 9.    15:00    Gumová hlava – Otto il Bassoto (ITA), 40 min. (B)
             17:00    Jiří Jiráň & Botafogo – koncert (B)
             18:00    Gumová hlava – Otto il Bassoto (ITA), 40 min. (B)
             19:00    Hobo – Brigata Totem Circus show (ITA), (B)
             21:00    Hobo – Brigata Totem Circus show (ITA), (B)
16. 9.    19:00    Hobo – Brigata Totem Circus show (ITA), (B)
             20:00    Green Smatroll – koncert (B)
             21:00    Hobo – Brigata Totem Circus show (ITA), (B)

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Mezinárodní festival DIVADLO

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů