28. Mezinárodní festival Divadlo

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

28. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo proběhne od 9. do 16. září a navíc s hvězdnou mezinárodní účastí. V rámci zahraničního programu se představí dva soubory – z Francie a Slovenska.

Návštěvníci uvidí jedno z nejoceňovanějších děl Avignonského festivalu 2019 – hravou hudební inscenaci Triumf lásky, jejímž autorem a režisérem je Olivier Py, současný ředitel festivalu, někdejší dlouholetý ředitel pařížského divadla Odéon a jeden z nejslavnějších francouzských režisérů a dramatiků dneška.
V ní se inspiroval námětem bratří Grimmů – s jeho výrazným režijním rukopisem plným divadelnosti a kabaretní stylizace se tak můžeme setkat v pohádkovém příběhu o zamilované dívce, která musí o svou lásku bojovat ve světě rozvráceném válkou. Inscenace je tak dokladem, že pohádky nemusejí být (jen) pro děti.

Z Bratislavy přiveze Slovenské národní divadlo autorskou kabaretní inscenaci Jiřího Havelky Dnes večer nehrajeme z hereckého prostředí v době listopadové revoluce. Název je inspirován prohlášením pracovníků Slovenského národního divadla, kde stojí: Nikdy jsme si nemysleli, že nastane chvíle, kdy základní úlohou herce bude nehrát. V inscenaci se propojují autentické materiály z roku 1989 s přesahy k dnešním kauzám i otázkou po podstatě divadla.

Tuzemský program bude jako vždy složen z toho nejlepšího, co se urodilo na domácích jevištích za uplynulou, koronavirem poznamenanou, sezónu. Nabídne pestrou mozaiku žánrů, od opery a komorního muzikálu přes loutky k činohře. Z Brna přijede Městské divadlo s neobyčejně zábavně pojatou Havlovou Žebráckou operou, Divadlo Husa na provázku s Donem Quijotem inscenovaným jako televizní diskuze a HaDivadlo s komedií Wernera Schwaba Prezidentky.

Prahu zastoupí Činohra Národního divadla s novou inscenací Stát jsem já, Městská divadla pražská s aktuálně pojatým zpracováním hry Sláva a pád krále Otakara, Divadelní spolek Jedl s inscenací Zahradníček / Vše mé je tvé, Divadlo pod Palmovkou s polokabaretním pásmem vycházejícím z životního osudu Františka Filipa, Bezruký Frantík, Buchty a loutky s loutkovou groteskou inspirovanou povídkami filozofa a spisovatele Ladislava Klímy Vítězné svině a soubor Drama Label s jednou z nejúspěšnějších inscenací Přeletu nad loutkářským hnízdem 2019 Nejmenší ze Sámů.

Ostravu bude reprezentovat Divadlo Petra Bezruče s inscenací Transky, body, vteřiny dle životního příběhu atletky Zdenky Koubkové a Národní divadlo moravskoslezské s komorním muzikálem Thrill me! (Vzruš mě!) evokujícím kriminální případ z Chicaga roku 1924. Klicperovo divadlo z Hradce Králové přiveze do Plzně působivou a inscenačně překvapivou Kunderovu Ptákovinu. Olomoucký Ensemble Damian představí originálně pojatou verzi Monteverdiho opery L’Arianna, liberecké Naivní divadlo pak loutkovou komedii ke stému výročí českého trampingu O hodině navíc aneb Potlach v hustníku.

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla v rámci festivalového programu zavede diváky ve stejnojmenné inscenaci do městečka Middletown a Divadlo Alfa nabídne loutkovou féerii Pozor, Zorro!
V rámci tradičního epilogu přijede do Plzně pražské Divadlo v Dlouhé s komedií Bez roucha a Městská divadla pražská – Divadlo ABC s nejslavnější „americkou tragédií“ Smrt obchodního cestujícího.

Hlavní program tradičně doplní sekce Johan uvádí v prostoru Moving Station, venkovní akce, výstavy a diskuse.

Více informací na www.festivaldivadlo.cz, vstupenky jsou v prodeji v síti Plzenskavstupenka.cz.


HLAVNÍ PROGRAM:

10/09  /  16:00
Velké divadlo DJKT
Ptákovina
Druhá divadelní hra Milana Kundery z roku 1966 se zabývá mocí a tím, jak dokáže zničit obyčejného člověka, když se jí nechá příliš omámit. Ředitel školy nakreslí z nudy na tabuli žlutý kosočtverec. Celá událost se následujícího dne začne vyšetřovat, čímž se ředitel sarkasticky baví. Je totiž znechucen světem, ve kterém každý na každého donáší a kde musí nestále něco hrát. S inscenací se na královéhradecké jeviště vrátil bývalý dlouholetý šéf Klicperova divadla Hradec Králové a oceňovaný režisér Vladimír Morávek.

10/09  /  19:30
Nová scéna DJKT
Stát jsem já
V neznámé zemi byl svržen král, ten nezemřel, ale stal se hračkou v rukou současných politiků. Nikdo ničemu nerozumí, ale všichni jdou pořád vpřed, protože – jak říká jedna z postav hry – „svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit“. Text současného francouzského dramatika je obrazem našeho složitého, nepřehledného, pažravého světa, v němž ti nejhlasitější mají nejvíc místa, ale v němž se pořád ještě najdou hrdinové, jimž není osud nás všech tak docela lhostejný. S představením v režii Jana Mikuláška přijíždí do Plzně Činohra Národního divadla Praha.

11/09  /  16:30
Divadlo Alfa
Transky, body, vteřiny    
Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a psychopatických diktátorů neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Zdena. Mocná princezna zocelená žárem olympiád. Tretry, vášeň, nebezpečí. Její odvaha změní svět. Co na tom, že jí pod nosem raší tmavý knírek – hlavně když na běžecké dráze trhá rekordy. Brzy se stane miláčkem Československa a celého atletického světa. Ale ti, které nechává za sebou, se začnou pídit po příčinách jejího úspěchu. Nová hra Tomáše Dianišky inspirovaná skandálním osudem československé atletky Zdenky Koubkové, jejíž sportovní úspěchy byly vymazány z naší novodobé historie. Inscenace ostravského Divadla Petra Bezruče získala Ceny divadelní kritiky 2019 v kategoriích Inscenace roku a Poprvé uvedená česká hra roku a Jakub Burýšek byl oceněn jako Talent roku.

11/09  /  20:00
Velké divadlo DJKT
Dnes večer nehrajeme
Dá se hercům věřit? Anebo hrají divadlo i v životě? Listopadová revoluce jako zábavný kabaret z hereckého prostředí. Autorská inscenace Jiřího Havelky v podání Slovenského národního divadla klade otázku, zda má divadlo pouze tlumočit dramatický text, nebo může v určitý moment plnit společenskou roli. Propojují se v ní autentické materiály z roku 1989 s přesahy k dnešním kauzám, vystupují v ní i aktéři tehdejších událostí a zaznívá otázka po podstatě divadla. Porušuje se hranice mezi jevištěm a hledištěm, mezi dokumentem a fikcí i mezi minulostí a dneškem.

12/09  /  11:15
Divadlo Alfa
O hodině navíc aneb Potlach v hustníku
Dvakrát do roka se posouvá čas. Na jaře o hodinu dopředu a na podzim o hodinu zpět. Díky tomu je ona říjnová sobotní noc o hodinu delší. A právě během této tajůplné „hodiny navíc“ vrcholí inscenace Naivního divadla Liberec. Jejími hlavními hrdiny jsou sourozenci Maruška a Honzík, kteří žijí pouze s tatínkem kdesi v panelákovém bytě na okraji velikého města. Jednou se však otec rozhodne vzít své děti na noc do lesa, kde trávil se svým tátou trampem dětství on. Ve staré trampské osadě tu trampové zavírají les na zimu, a tak všichni zůstanou vzhůru až do okamžiku, kdy se čas posune o hodinu nazpět. V ten moment se začnou dít věci, o kterých se dětem a trampům nejspíš nikdy ani nezdálo…

12/09  /  13:00
Moving Station
Bezruký Frantík
Čáp, který ho nesl rodičům, mu před narozením ukousl ruce, a tak se Frantík narodil bez nich. Jeho upřímné nadšení je však naprosto nakažlivé. Nohama se naučil dělat vše, co dítě potřebuje – vzít kámen a přehodit kostel, pouštět draka, cvrnkat kuličky a taky se prát. Černo-černá komedie podle skutečného příběhu se soustřeďuje na vypjaté chvíle Frantíkova života, v nichž tvrdohlavě usiluje o vymanění se z daného osudu i prostředí. Na pozadí novodobých českých dějin Frantíka čeká veliký zápas o lidskou důstojnost. Jeho příběh přijede vyprávět pražské Divadlo pod Palmovkou.
 
12/09  /  16:30
Velké divadlo DJKT
Don Quijote
V televizním studiu se potkávají únavní a unavení diskutéři, aby z prázdného, zdánlivě intelektuálního brebentění vyvstaly Cervantesovy postavy a situace. Postavu rytíře nahrazuje usmýkaný moderátor, který ztrácí pevnou půdu pod nohama - do situace v televizním studiu se postupně a čím dál více nabourávají sny, touhy a iluze. Realita se proplétá se surreálnem, ikony s všedností, selhání intelektuálních elit s bojem s větrnými mlýny. Inscenaci na festival přiváží brněnské Divadlo Husa na provázku.

12/09  /  20:00                
13/09  /  14:00
DEPO2015 – velký sál
Triumf lásky
Jedno z nejoceňovanějších děl programu Avignonského festivalu 2019 v režii Oliviera Py. Zamilovaná dívka neuposlechne svého otce a ten ji proto nechá zavřít do věže. Když se dostává ven, ocitá se ve světě zmítaném boji a chudobou. Má-li nalézt svého prince, musí vyslyšet hlas svého srdce a také čelit generálovi, který dovede jen rozsévat chaos. Olivier Py se jako dramatik a režisér počtvrté vrátil k námětu od bratří Grimmů, tentokrát sáhl po pohádce O panně Mahuleně. Výsledkem je opereta, v níž nás pětice postav – odvážná princezna, znetvořený nápadník, ďábelský generál, ekologicky smýšlející zahradník a kuchyňská služtička – provede dobrodružstvím plným lásky, převleků a soubojů.

13/09  /  15:30
Velké divadlo DJKT
Sláva a pád krále Otakara
Hra z roku 1823 ukazuje Přemysla Otakara II. jako pyšného sobce, jehož pád je jen otázkou času, a naopak oslavuje Rudolfa Habsburského jako mírumilovného a morálního sjednotitele, který bude spravedlivě vládnout části Evropy. A protože i ostatní české postavy jsou tu líčeny jako zlé a proradné, zatímco Němci jsou hodní, považovali Češi tehdy hru za nactiutrhačnou. Pro dnešní divadlo ji objevil Dušan David Pařízek, který ji v loňském roce úspěšně uvedl ve vídeňském Volkstheateru a Michal Hába ji v Česku představil vůbec poprvé, a to na scéně Městských divadel pražských.

13/09  /  19:00
Nová scéna DJKT
Žebrácká opera
Městské divadlo Brno přijíždí s Havlovou úpravou příběhu, v němž dva šéfové konkurenčních zločineckých gangů, Macheath s Peachumem, bojují o moc nad londýnským podsvětím. Princip bezzásadovosti a lži je tu doveden ad absurdum: každý lže každému a každý každého zrazuje. Nikdo není tím, kým se zdá být. Navíc gauneři, zloději a prostitutky se vyjadřují vysoce kultivovaně, jako dokonalí gentlemani a zároveň odborníci na psychologii, sociologii či etiku.

EPILOG:

14/09  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Bez roucha
Dnes už klasickou komedii na téma, jak se dá i nedá dělat divadlo, přiveze do Plzně Divadlo v Dlouhé. V první části sledujeme průběh poslední generální zkoušky před premiérou bulvární frašky Sardinky, sardinky! a ve druhé její devadesátou reprízu ze zákulisí. Pot, slzy i krev teče z herců zájezdové společnosti. Proč, proboha, proč?! Vždyť je to jen divadlo. Ale nic se nedaří tak, jak by mělo. Přinést sardinky a odnést sardinky.

15 a 16/09  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Smrt obchodního cestujícího
Willy Lohman není hlavní postavou. Hlavní postavou je jeho sen. Sen o úspěchu, popularitě, ocenění, naplnění. Rodině jako z reklamy na životní pojištění. Ale Willy Lohman je jenom obchodní cestující za volantem otřískaného auta a v rozpadajícím se domě s hypotékou a ledničkou na splátky. Kde skončí jeho jízda čím dál složitějším světem? Komu by ještě prodal vlastní důstojnost? Nejslavnější drama Arthura Millera, oceněné Pulitzerovou cenou. Requiem za sen jednoho obyčejného člověka, který se probouzí z třpytivého snu do nemilosrdného rána reality a zjišťuje, že na sklonku života dosáhl jediného – pro všechny má větší cenu mrtvý než živý. V hlavních rolích inscenace Městských divadel pražských v režii Michala Dočekala Miroslav Donutil a Zuzana Kronerová.


DOPROVODNÝ PROGRAM, VSTUP ZDARMA:

10–11/09  /  15:00
12/09  /  14:00
U Branky
Amorci
Po tři odpoledne pozor na srdce! Tři pohlední řečtí bůžci budou U Branky střílet své zlaté šípy do srdcí náhodně vybraných mužů a žen a nechají je se „setkat”. Amorci skládají ve stylizovaných choreografiích krásné, často nesouvislé živé obrazy – vše ale provádějí jemně a něžně, aby ve výsledku láska vzkvétala a prozářila svět. Pouliční hra beze slov plná citu, vášně i humoru již byla uvedena v 10 zemích světa ve více než 300 reprízách a nyní s ní francouzští Les Goulus přijíždějí i k nám.

10–12/09  /  17:00
U Branky
Jezdci
Tři elegantní jezdci se svými koňmi předvádějí v pohybově i vizuálně propracovaných skečích trénink na nadcházející Olympijské hry. Charaktery jezdců představují karikaturní obraz Francouzů tak, jak je vidí „jiní”: jako arogantní, sebestředné a většinou nepříjemné jedince. Publikum pak čelí otázkám, zda je jejich přístup, vystupování a chování dostatečně „francouzské” a tedy vhodné k tomu, aby mohli Francii v mezinárodní soutěži reprezentovat. Představení francouzského divadla Les Goulus plné komických situací a podnětů k zamyšlení se nad kulturními stereotypy se odehrálo již ve více než 30 zemích světa v 700 reprízách.

10/09  /  18:00
Smetanovy sady
Vysoké snění
Každé provedení Vysokého snění je unikát – jde o inscenaci bez repríz, ale s nespočtem premiér. V.O.S.A. Theatre vytváří z ulice jedno velké jeviště, spontánně zapojuje balkony, kandelábry, ale hlavně diváky, jimž umožňuje poznat město z nové perspektivy. V představení je použito šest zcela originálních strojů, které vycházejí z principů jízdních kol a velocipedů. Na jejich technologické přípravě se mimo jiné podílel i Josef Zimovčák, který na svém velocipedu objel celý svět. Vznikly tak stroje, které mají vůbec největší vyplétaná kola v Evropě.

13/09  /  15:30 a 18:30
U Ježíška
Kaleidoscope
Šílené skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsná akrobacie i lety na trampolíně. Gag střídá trik a rytmická hudba, smích, hypnotické obrazy v kontrastu s letním nebem. Tradiční se potkává s moderním, ostřílení putykáři se mísí s mladou cirkusovou krví. Celkem osm akrobatů, herců a tanečníků v představení probleskuje podobně jako barevné střípky v krasohledu. Ano, Cirk La Putyka může po více než dvouměsíční nucené přestávce zase hrát před diváky! Během koronavirové pauzy připravil premiéru, jejíž režie se ujal Maksim Komaro z Finska, který se však zkoušek i premiéry mohl zúčastnit jen virtuálně, pomocí kamer a monitoru. I přes ztížené podmínky vznikl Kaleidoscope, cirkusová expedice za čistou radostí, jak uvádí podtitul inscenace. Nevypráví tedy žádný příběh, ale je jednoduše přehlídkou akrobacie, tance i herectví.


JOHAN UVÁDÍ:

08/09  /  19:00
09/09  /  17:00
Moving Station
30 dní
Papír jako symbol byrokracie, prodloužené ruky státu, která ztratila cit v prstech. Pohybujeme se na hranici reálného a smyšleného absurdna. Debora Štysová, Tinka Avramova a Moving Theatre přicházejí se zážitkovou hrou, při které je divákovi stylizovaně simulován proces žádání o vízum.  

10/09  /  17:00
Moving Station
Opravdu živé interview s opravdovým Petrem Kellnerem
Petr Kellner, majitel PPF Group, je bezkonkurečně nejbohatší Čech. Jeho impérium působí na třech světadílech a firma samozřejmě sídlí v daňovém ráji. Sám Kellner se vyhýbá médiím. Jeho fotografie jsou téměř nedostupné a na veřejnosti se vyskytuje zřídka. Informace, které se o něm dají dohledat, jsou jen ty oficiálně povolené, anebo jde o nekonečnou řadu spekulací a teorií spiknutí, které pravý obraz Kellnerových podnikatelských aktivit nakonec pomáhají zamlžovat. Co se asi dozvíme z inscenace brněnského Divadla Feste?

15/09  /  19:00
Moving Station
Kobietostan (Ženostán)
Chór pro jednu herečku – polyfonie neslyšitelných hlasů v hlase jediné herečky, která reprezentuje sociální svědomí. Na pódiu ožívá Kobietostan – utopický stát fungující v alternativní realitě, místo snů, kde je zákon stanoven ženami. Scénář vznikal na základě rozhovorů s ženami v polské ženské věznici v Krzywanieci, ve Vratislavi, v azylovém domě pro ženy bez domova a v Nadaci ochrany a péče. Účinkuje Agnieszka Bresler, Vratislav.



28. Mezinárodní festival Divadlo PROGRAM
DEPO2015 (D), Divadlo Alfa (DA), Malá scéna DJKT (MS), Moving Station (MovS), Nová scéna DJKT (NS), U Branky (B), Velké divadlo DJKT (VD), Smetanovy sady (SS), U Branky (UB), U Ježíška (UJ), Plzeň, www.festivaldivadlo.cz
Hlavní program:
10. 9.    14:00    Vítězné svině – Buchty a Loutky, 70 min. (D)
            16:00    Ptákovina – Klicperovo divadlo, 150 min. (VD)
            16:30    Thrill me! (Vzruš mě!) – Národní divadlo moravskoslezské, 85 min. (MS)
            19:30    Stát jsem já – Národní divadlo, 130 min. (NS)
11. 9.    10:30    Prezidentky – Hadivadlo, 90 min. (MovS)
            16:30    Transky, body, vteřiny – Divadlo Petra Bezruče, 100 min. (DA)
            20:00    Dnes večer nehrajeme – Slovenské národní divadlo, 100 min. (VD)
12. 9.    10:30    Nejmenší ze Sámů – Drama Label, 35 min. (také v 11:30, 12:30 a 14:00 hod., DA)
            11:15    O hodině navíc aneb Potlach v hustníku  – Naivní divadlo Liberec, 45 min. (DA)
            13:00    Bezruký Frantík – Divadlo pod Palmovkou, 105 min. (MovS)
            16:30    Don Quijote – Divadlo Husa na provázku, 110 min. (VD)
            20:00    Triumf lásky – Festival d´Avignon, 60 min. (D)
13. 9.    11:00    Zahradníček / Vše mé je tvé – Divadelní spolek Jedl, 70 min. (MS)
            13:30    Nejmenší ze Sámů – Drama Label, 35 min. (také ve 14:30 hod., DA)
            14:00    Triumf lásky – Festival d´Avignon, 60 min. (D)
            15:30    Sláva a pád krále Otakara – Městská divadla pražská, 100 min. (VD)
            15:30    L´Arianna – Ensemble Damian, 120 min. (MovS)
            19:00    Žebrácká opera – Městské divadlo Brno, 160 min. (NS)
Plzeň uvádí:
10. 9.    10:30    Pozor, Zorro! – Divadlo Alfa, 50 min. (také ve 12:00 hod., DA)
11. 9.    13:00    Middletown – Divadlo J. K. Tyla, 130 min. (také od 19:00 hod., MS)
Epilog:
14. 9.    19:00    Bez roucha – Divadlo v Dlouhé, 125 min. (VD)
15. 9.    19:00    Smrt obchodního cestujícího – Městská divadla pražská, 110 min. (také 16. 9., VD)
Johan uvádí:
9. 9.    17:00    30 dní – Debora Štysová, Tinka Avramova a Moving Theatre, 90 min. (MovS)
10. 9.    14:30    Prefaby – MIR. theatre + Plata Company, 35 min. (také v 15:30, 18:30 a 19:30 hod., MovS)
    17:00    Opravdu živé interview s opravdovým Petrem Kellnerem – Divadlo Feste,
75 min. (MovS)
14. 9.    19:00    Odloučení – Markéta Vacovská, 60 min. (MovS)
15. 9.    19:00    Kobietostan (Ženostán) – Agnieszka Bresler, 60 min. (MovS)
17. 9.    19:00    Bratři Karamazovi – Činohra 16–20, Divadlo Disk, 90 min. (také v 9:00 hod. zadáno pro školy, MovS)
Doprovodné akce:
10. 9.    15:00    Amorci – Les Goulus, 30 min. (UB)
            17:00    Jezdci – Les Goulus, 40 min. (UB)
            18:00    Vysoké snění – V. O. S. A. Theatre, 70 min. (SS)
            18:00    Křest knihy Jana Machalická: Útěkářka Eva Salzmannová, 30 min. (MS)
11. 9.    15:00    Amorci – Les Goulus, 30 min. (UB)
            17:00    Jezdci – Les Goulus, 40 min. (UB)
12. 9.    14:00    Amorci – Les Goulus, 30 min. (UB)
            14:30    Česko–slovenské divadelní století: Diskuse – Divadelní ústav Bratislava,
90 min. (VD)
            17:00    Jezdci – Les Goulus, 40 min. (UB)
13. 9.    15:30    Kaleidoscope – Cirk La Putika, 45 min. (také v 18:30 hod., UJ)










↑ zpět na začátek článku ↑

28. Mezinárodní festival Divadlo

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů