Na cestách s Markem Mikuláškem

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Když jsem byl kluk, jezdili jsme na Máchovo jezero, každé léto do toho samého kempu. Vzpomínám na voňavé lesy kolem, já příjemně unaven sluncem, pojídám pizzu s výhledem na lesknoucí se hladinu… Ve Starých Splavech jsem v podstatě vyrůstal a dospěl. Češi o tomhle místě občas mluví s lehkým pohrdáním: „Tak letos pojedem tak maximálně na Mácháč.“ Kvůli diskotékám, tobogánům, technu a smradu smažáku má pro mnoho lidí punc jistého nevkusu, snad až lacinosti. Ale pro mne osobně má to místo dodnes zvláštní kouzlo.  

Cestovat a poznávat mě baví – v lednu jsem v divadle nezkoušel, tak jsem hned vyrazil na výlet. Do Českých Budějovic a do Brna. V Plzeňském kraji mám rád katakomby v Klatovech, krásné centrum Domažlic a přímo v Plzni pivovar, Techmanii či zoologickou. Ale pořád tu mám, přiznávám, trochu rezervy. Ačkoli tu žiju už osm let. Nejspíš tady platí úsloví, že pod svícnem je tma a co je v domě, není pro mě. Ale napravím to, slibuju!

Každoročně se na přelomu července a srpna vracím do Uherského Hradiště. Tam to vážně miluju. Koná se tam Letní filmová škola, a to je festival mého srdce. Na tu atmosféru, lidi, víno zkrátka nedám dopustit. V Plzeňském kraji mě hodně baví příroda – patřím mezi vodní znamení a možná i proto se rád procházím kolem plzeňských řek, k Papírně a ještě dál. Nebo kolem Boleváku. Líbí se mi i Lomeček u Starého Klíčova, bývalý zatopený kamenolom s možností koupání a s podvodní pozorovatelnou. Ten je opravdu kouzelný.

Jsem taky nadšený gastroturista a v tomto ohledu má Plzeň určitě taky co nabídnout, ať už jde o bistra, bary, tradiční hospody… Dalším mým speciálním tipem pak jsou únikové hry. Je to zábava, rébus, relax i adrenalin. Za dobrou únikovkou jsem schopný jet i přes celou republiku. V Plzni mě asi nejvíc zaujal Chernobyl. Ale pozor: je fakt těžká!

Ačkoli cestuji rád, pořád zůstává na Zemi spousta míst, která bych navštívit chtěl, ale zatím to nevyšlo: Skandinávie, USA, Japonsko… Pokud zůstaneme v našem kraji, už dlouho plánuju výlet do kostela sv. Jiří v Lukové. Jakub Hadrava jej svými děsivými sochami duchů proměnil v oblíbenou destinaci pro milovníky tajemna a pochmurných nálad, mezi něž se také počítám. I proto je vlastně mým dalším oblíbeným místem v Plzni Mikulášský hřbitov, se svojí zašlou slávou a slavnými „obyvateli“.

Kde hledám inspiraci pro cestování? Jsem náruživý čtenář a konkrétní místo mě často dokáže zlákat jen tím, když se o něm sugestivně píše v nějaké knize. To byl třeba případ Žítkové, vesnice v Bílých Karpatech, známé z románu Žítkovské bohyně. Nebo vila Tugendhat v Brně, o které jsem četl ve Skleněném pokoji. I ve světě to mám podobně, třeba v Londýně mé první kroky vedly do Baker Street, slavného to bydliště Sherlocka Holmese.

Obdobným případem je cestování za kulturou, třeba za divadlem, za koncerty, festivaly či výstavou. V oblibě mám různá, řekněme kultovní místa – pozůstatky berlínské zdi, Fleet Street, což je ulice ďábelského holiče Sweeneyho Todda, kabaret Moulin Rouge v Paříži a podobně.

Letos plánuji velikou věc! S mojí nejlepší kamarádkou už jsme se pomalu začali chystat na letní pouť do Santiaga de Compostela. Chceme jít z Porta, cestou po pobřeží. Nejsme věřící, ale bereme tu cestu jako výzvu. K poznání světa, ale i sebe, svých možností a limitů. Jsou to skoro tři týdny neustálé chůze, tak nám držte palce, ať šťastně dojdeme do cíle.

 

Marek Mikulášek, herec Divadla J. K. Tyla

 Hraje Půlpána v Postřižinách, Dr. Galla v R.U.R., nebo titulní roli v inscenaci Lindauer? Pākehā!

Miluje červené víno, podzim a béčkové filmy.

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Na cestách s Markem Mikuláškem

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů