Na cestách s Pavlem Čížkem

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

V dětství bylo mou největší touhou jezdit na tábory pořádané jako skautské. Jezdil jsem každý rok, ale většina tehdejších pionýrských táborů pro mě byla zklamáním. Chyběl mi v nich skutečný život v přírodě, dobrodružství, překonávání sebe sama. S rodiči vzpomínám hlavně na to, že nám dětem umožnili první krásné setkání s Baltským a Černým mořem.
V Plzeňském kraji mám rád třeba okolí Padrťských rybníků. Je tam vždy krásně. Ať je slunečno nebo vítr, zima nebo déšť. Zimní počasí podtrhuje ten zvláštně severský charakter celé oblasti. Jsou zde místa pro zamyšlené toulání „divočinou“. Je výborné, že je dnes oblast chráněnou krajinnou oblastí. A nově můžete až na Míšov dojet cyklobusem Plzeňského kraje, pak celý den jezdit a chodit a zpět jet z kopce po nové cyklostezce č. 315 až do Nezvěstic na vlak. A po cestě je možné vidět Atom muzeum či ve Spáleném Poříčí kreslený humor Jiřího Wintera Neprakty. A je dobré zajít na rozhlednu Šťastná věž v Poříčí, zalézt si na horolezecké stěně a dát si zde výbornou kávu se zákuskem.

„V Plzeňském kraji mám rád třeba okolí Padrťských rybníků. Je tam vždy krásně. Ať je slunečno nebo vítr, zima nebo déšť.“

V Čechách i na Moravě rád objevuji neznámá místa. Každé prázdniny rád navštívím dva až tři hrady či zámky. A také rád prohlížím malá místní muzea. Většinou je tam prázdno, dýchne na mne vlastenecký duch 19. století a často se dozvím zajímavé detaily o místní historii a zajímavých rodácích. V poslední době mě zaujal zámek Nové Hrady, hrad Kunětická hora, zámky Lednice a Valtice. V našem kraji stojí za návštěvu známý Švihov, Velhartice či opomíjený zámek Červené Poříčí. A nejčastěji se vracím na zámek Nebílovy. V rokokovém sále vždy najdu něco nového a pokaždé jiné světlo, atmosféru.
Mimo náš kraj a vlastně také republiku bych se ještě jednou rád podíval do vysokých hor, jako jsou Himálaje. Ten pocit jiného rozměru je tam silný.
Inspirací pro cestování a dovolenou je pro mě hlavně příroda, prožít ten čas v různých podnebných pásmech a zároveň si uvědomit, jak zde žili lidé, jak se přizpůsobili. Jak zde šla historie. Letos jsem měl to štěstí vidět se synem několik národních parků. Zážitky stále zpracovávám.

Pavel Čížek, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy

↑ zpět na začátek článku ↑

Na cestách s Pavlem Čížkem

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů