Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh

Západočeská galerie v Plzni Pražská 13, Plzeň
e-mail: info@zpc-galerie.cz telefon:
web: http://www.zpc-galerie.cz/

Výstava evropského významu, která představuje nejvzácnější středověká díla nacházející se na českém území i díla ze zahraničí, potrvá v Masných krámech do 6. června 2021.

Výstava představuje nejvýznamnější a nejuctívanější dílo v Plzni - Plzeňskou madonu. Je poukázáno na její vznik i kult uctívání v širokých společenských, kulturních i náboženských souvislostech. Originál Plzeňské madony bude ve výstavě pouze na 10 dní od 20. 5. do 29. 5., pak se vrátí vysoko na hlavní oltář katedrály Sv. Bartoloměje. Příležitost vidět Madonu z blízké vzdálenosti se nebude opakovat.
Záštitu nad výstavou převzali Ilona Mauritzová, hejtmanka Plzeňského kraje, Martin Baxa, primátor města Plzně, Tomáš Holub, biskup plzeňský, a Česká biskupská konference.


Madona plzeňská byla v Praze objednána k roku 1384 německými rytíři, správci farního kostela sv. Bartoloměje v Plzni, patrně v souvislosti s ukončením významné etapy přestavby chóru kostela. Záhy po svém vzniku se stala inspirací pro varianty, repliky či devoční kopie, vytvářené od počátku 15. století. Již po husitských válkách byla považována za palladium města Plzně. Její kult se intenzivně rozvinul v baroku a pokračoval po celé 19. století až do čtyřicátých let 20. století. Dnes je opět obnovován. Madona plzeňská je hlavní patronkou Plzeňské diecéze a ochránkyní města Plzně.

 

Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů