Názor Michaely Vondráčkové

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Nejlepší jídlo bylo a je od maminky. Moje maminka výborně vaří i peče – dnes už to oceňují i moje dcery Adélka s Aničkou, které na „kuchyni babičky Věry“ nedají dopustit. Moje vzpomínky z dětství spojené s maminčinou kuchyní voní třeba vynikající rajskou omáčkou, hovězím vývarem se zavářkami všeho druhu nebo ořechovým moučníkem, který se v maminčině rodině dědí po generace a vlastně nikdy nechyběl na žádné oslavě. Nevím, proč mně z dětství utkvěly zrovna také třeba vzpomínky na obrovské langoše, na které jsme s rodiči v Maďarsku chodili ke stánku u Balatonu, nebo masový „burek“ poprvé ochutnaný u přátel v tehdejší Jugoslávii. Zřejmě to pro mě musel být tenkrát velký zážitek při rodinné dovolené. :)

Mám ráda, když je možné si na jídlo udělat čas, vychutnat si ho, nikam nespěchat.  Úžasní jsou v tomto třeba Francouzi – když jsem na střední a vysoké škole studovala francouzštinu, poměrně často jsem ve Francii pobývala. Francouzská kuchyně a francouzské stolování vůbec, to je velké téma a miluji ho!

Nedám ale dopustit ani na naši domácí, českou kuchyni. Mám ráda i sladké, v poslední době se ho ale snažím omezovat, vyzkoušela jsem krátce i low carb stravování, ale asi to nebude cesta pro mě… A hořkou čokoládu mohu vždy a ve všech podobách – bez té bych (společně s dobrou kávou) vůbec nemohla fungovat!

Zajímavý zážitek s jídlem, na který nezapomenu? No, rozhodně nezapomenu třeba na velkou rodinnou oslavu, na kterou jsem rodičům jako dárek pořídila velký set na přípravu fondue. Představa pohodového „fondue odpoledne“, které jsme zažili a obdivovali u našich přátel ve Švýcarsku, rázem skončila ve chvíli, kdy moje maminka do setu nalila místo originálního oleje olej lampový a celý střed stolu okamžitě vzplanul velmi vysokým plamenem! Byla to dost dramatická chvíle… Ale myslím, že fondue ještě v budoucnu dáme šanci. Skvělé fondue je jak sýrové, tak třeba i varianta s čokoládou a ovocem.

Ve všední dny bohužel čas na delší stolování v restauracích nemám. Naštěstí malý kousek od Českého rozhlasu Plzeň, kde pracuji, je vynikající Bistro desítka. Na něj nedám dopustit – skvělé jídlo z kvalitních surovin, milý personál, hezké a nově zrekonstruované prostředí. Tam se stravuji denně a moc ráda. O víkendech s rodinou rádi zajdeme třeba do restaurace Saloon Roudná na steak (pravidelně nakonec přidáváme i skvělý Chilli chocolate cake), do Mexické restaurace La Chica (v Malé ulici), na dobrou pizzu pak třeba do italské restaurace Pulcinella (v Plaské ulici).

Ráda zkouším nové kavárny a nová místa, kde jsem zatím nebyla. K mým oblíbeným plzeňským kavárnám patří třeba Schovaná kavárna, Anděl café, kavárna v Měšťanské besedě… Moje dcerky mají rády Kočičí kavárnu. Na venkovních akcích si pak ráda dám skvělou italskou kávu v proseccovanu od vezububliny.cz.  

Mgr. Michaela Vondráčková
ředitelka Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň

↑ zpět na začátek článku ↑

Názor Michaely Vondráčkové

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů