Názor Vlaďky Bauerové

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Z dětství mi doslova na jazyku utkvěl babiččin matlafous. To jsou vajíčka míchaná se šalotkou na másle a zalitá trochou smetany. Je to takové nadýchané, posypává se to šnytlíkem a jedli jsme to s domácím chlebem od pana Boháče z Mirošova, který byl navíc namazaný vynikajícím domácím máslem. Na to nejde zapomenout. Myslíte si, že je to obyčejné jídlo, ale je to dětství, vůně venkova, babička s dědečkem… Občas si matlafous udělám, ale není to ono. Od babičky Julie byl nejlepší.

Můj vztah k jídlu je celkově velmi, velmi kladný a taky je to na mně občas vidět (smích). Nejsem ale moc na sladké. Spíš mám ráda maso, zeleninu, ryby, saláty, občas slané buchty, jako je hluchec, což je bramborovábuchta, nebo buchtu z kysaného zelí, nebo buchtu celerovou.

Žádnou konkrétní kuchyni neupřednostňuji, ale když jsem někde na cestách, moc ráda ochutnávám místní speciality. Teď jsem třeba navštívila Sicílii a ochutnala Arancini a samozřejmě jejich úžasné víno, na Madeiře vynikající rybu, která vypadá jako příšera a jmenuje se tkaničnice atlantská, v Indii jsem okusila úžasnou vegetariánskou kuchyni: pečenou šalotku se sýrem panýrem či jejich skvěle upravený květák. Po pralesní túře na Madagaskaru nám druhý den ráno domorodci chytili dvě čerstvé ryby a udělali je jen se solí, a na to nebe v hubě, jak by řekl můj tatínek, se nedá zapomenout. Už nikde jsem tak dobrou rybu nejedla. Z palmy nám dlouhými dřevěnými tyčemi shodili pár kokosových ořechů, a už tu byl drink.

V Plzni čas od času zajdu do Restaurace ve Vilách. Tam mají opravdu dobroty, nejraději si tam dávám steak z tuňáka s nudlemi a houbičkami šitaké nebo moc dobré carpaccio. Na dobrou kávu zase ráda zajdu do kavárny U Gorana na náměstí Republiky. Nejraději mám

tu z džezvy s kardamomem, ale čas od času si dám i flat white. Ale vůbec nejraději piju kávu černou, o níž zpívám v blues Black Coffee.

Moc ráda vařím, tou nejdůležitější ingrediencí, kterou přidávám do každého jídla, je špetka lásky. To je, jako byste jídlu požehnali. Vařím občas trochu indie, číny, ale i českou klasiku. Vždy, když vařím, jako bych byla se svým tátou, který fantasticky vařil svíčkovou, bažanta s červeným zelím či ptáčky, ale jako on je nikdy nemám.

V roce 2006 jsem společně s CD Jak chutná láska vydala kuchařku z receptů mých i babiččiných, nebo od přátel. Miluji celer a dělám z něj celerový salát s jogurtem a majonézou proložený citrony nebo celerovou polévku s jablky, celerové řízky či hranolky. Známým a přátelům peču slané buchty a mám pak ohromnou radost, když oni mají radost. Dá se to přirovnat ke koncertu, kdy se energie z jeviště nádherně line do hlediště a navzájem se prolíná.

 

Vlaďka Bauerová, zpěvačka

↑ zpět na začátek článku ↑

Názor Vlaďky Bauerové

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů