Noc s operou: Carmen

Amfiteátr Lochotín Pod Vinicemi 928/6, Plzeň
e-mail: telefon:
web: vstupenky: Koupit vstupenku

NOC S OPEROU DJKT přinese v sobotu 23. června CARMEN Georgese Bizeta. Po sedmé překoná nejnáročnější produkce Divadla J. K. Tyla zažité předsudky o opeře. Carmen se pod širým nebem představí v režii Tomáše Ondřeje Pilaře. Inscenace zároveň využije některé prvky z nastudování Martina Otavy, které bylo uvedeno na Nové scéně DJKT v roce 2020. 

Diváci se ocitnou uprostřed vlahé středomořské noci a před jejich zraky ožije napínavý a dokonale romantický příběh čtyř mladých lidí, jejichž vášeň je silnější než jejich rozum a zavede je tak k tragickému finále. Režisérská inspirace pramení z cestopisně laděných textů Prospera Mériméa, který byl Bizetovým libretistou a který ho s příběhem skutečné Carmen seznámil. 

Velkolepé pojetí, o něž si prostor amfiteátru říká, bude opět vycházet z práce se stovkami účinkujících, tanečníky a akrobaty a samozřejmě s dokonalou hudbou francouzského romantismu v provedení živého orchestru dirigovaného Jiřím Štruncem. Pro představení vzniká monumentální scénografie, kterou doplní projekce na pěti obrazovkách, vizuální složku podtrhnou i světelné a pyrotechnické efekty.

O prvotřídní zážitek se postará také výjimečné obsazení. Jako Carmen se představí Václava Krejčí Housková, která byla za roli Carmen nominována na Cenu Thálie. Sólistka Janáčkovy opery Národního divadla Brno zazáří po boku charizmatických mužů. V roli dona Josého uvidíte a uslyšíte Paola Lardizzone, italského rodáka, který si plzeňské publikum získal hned svým prvním výkonem, a to v opeře Aida. Do role Escamilla byl obsazen Csaba Kotlár. Slovenský barytonista má na svém kontě hned 2 nominace na Cenu Thálie a v Plzni je také jako doma.

Tradice Nocí s operou začala v roce 2015 a od té doby si diváci mohli vychutnat netradiční pojetí opery Carmina burana, Turandot nebo Nabucco. Pozvání patří nejen pravidelným návštěvníkům divadla a opery, ale především široké veřejnosti, kterou operní žánr v této podobě jistě překvapí. Náročná produkce vzniká za podpory Úřadu městského obvodu Plzeň 1, statutárního města Plzeň, Plzeňského kraje a Ministerstva kultury ČR.

Letošní Noc s operou bude mít díky finanční podpoře města Plzně a primátora Romana Zarzyckého i charitativní přesah. Ke každé prodané vstupence přispěje 23 korunami, které následně podpoří vybrané charitativní organizace – projekt Díky dětem, denní stacionář Jitřenka, Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni, domov pro děti vyžadující okamžitou pomoc Šneček, Hospic svatého Lazara Plzeň a denní stacionář Domovinka.

Akce se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, primátora Romana Zarzyckého, hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka a starostky městského obvodu Plzeň 1 Ivany Bubeníčkové.

Vstupenky v hodnotě od 450 do 790 korun k sezení a 250 korun ke stání (na deku) jsou v prodeji ve všech předprodejních místech sítě Plzeňská vstupenka a také v divadelních pokladnách DJKT. On-line jsou k dostání na portálu plzenskavstupenka.cz a na goout.net. Abonenti DJKT mohou využít tradiční 20% slevu na nákup jedné vstupenky na abonentku.

Více informací na www.nocsoperou.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

Noc s operou: Carmen

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů