Noc vědců 2020 bude online

Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 20, Plzeň
e-mail: podatelna@zcu.cz telefon: +420 377 631 111
web: https://www.zcu.cz/cs/index.html

„Tajemná, nedostižná a komplikovaná. I tak na vás může věda působit, ale ne, když je Noc vědců. Noc, kdy vám věda a vědci ukážou svou pravou tvář.“

Tak zní motto akce, na kterou zve 27. listopadu Západočeská univerzita v Plzni. Noci vědců 2020 s podtitulem Člověk a robot s jistotou nezabrání ani koronavirová pandemie, neboť se namísto původně plánovaných návštěv laboratoří v univerzitním kampusu bude přenášet online, a bude se tedy moci konat u kohokoliv doma.

Hlavní cílovou skupinou jsou děti, nicméně dvouhodinový pořad zaujme diváky všech věkových kategorií. Nabídne jim hravé, zábavné ukázky vědy i experimenty, které bude možné nejen sledovat, ale také si je vyzkoušet.

Dějištěm Noci vědců 2020 se od 18 hodin stane studio Multilab Ateliéru multimédií Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. V patnáctiminutových blocích se tam budou před kamerou střídat praktické ukázky vynálezů s doplňujícími rozhovory, prezentacemi i soutěží.

Nač se těšit? Například Fakulta aplikovaných věd představí oblíbený projekt Smart Train, což je model vláčku, který lze ovládat silou myšlenky, a také projekt Kybernetika hrou, jenž přivede na scénu šikovné roboty – manipulátor Alici, inspekčního robota ROBINa, robotického lachtana a další. Díky Fakultě strojní se před kamerou objeví Továrna na stole, stavebnice, z jejíchž bloků a mechanických a jiných součástí lze stavět a programovat modely výrobních hal od automatizovaného skladu po třídič výrobků. Chybět nesmí ani Fakulta elektrotechnická, která diváky v bloku Člověk a energie seznámí  s výrobou, přenosem, transformací a spotřebou energie, a to jak s těmi nejmodernějšími, tak s historickými způsoby. A minulost se současností se atraktivně propojí rovněž při Experimentech s transformátory. Fakulta pedagogická totiž předvede transformátor slavného vynálezce Nikoly Tesly a díky němu zároveň nechá nahlédnout pod pokličku dnešních transformátorů, které tvoří základní stavební prvek veškeré techniky.

Vstupy mezi těmito ukázkami se budou věnovat například Chytrým oknům, což je projekt Fakulty aplikovaných věd, který může jednou nahradit klimatizaci. Dojde i na Ovládání robotické ruky nebo 3D počítačové modely lidského těla, které vytvářejí ve výzkumném centru NTC. Fakulta pedagogická připravuje jednoduchý pokus, který si doma budou moci vyzkoušet všichni. Fakulta ekonomická pak diváky vyzve k soutěži o propagační předměty Noci vědců – svítící jojo, krytku na mobil či na tablet, přívěsek, ekologické pero nebo sadu šroubováků.

Kde a jak Noc vědců 2020 sledovat? Veškeré potřebné informace a odkazy najdete na facebookovém profilu události a vysílání uvidíte na YouTube kanálu Západočeské univerzity v Plzni. Kromě živého přenosu zveřejní univerzita na YouTube také videa, popularizující její vědu a výzkum – například reportáž z Fakulty zdravotnických studií, která představí moderní technologii asistující lékařům a zdravotníkům. Dobrá zpráva pro všechny, kteří vysílání nestihnou, je, že veškerý obsah bude dostupný i ze záznamu.

Noc vědců se v České republice koná od roku 2005 a pořádají ji univerzity, vědecké ústavy, hvězdárny a další instituce. Západočeská univerzita je jejím organizátorem v Plzeňském kraji podruhé. Při akci se představí i další partneři, jako například informační místo EU Eurocentrum Plzeň.

↑ zpět na začátek článku ↑

Noc vědců 2020 bude online

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů