Nová sezóna Divadla J. K. Tyla začíná

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

09/08  /  14:00
Velké divadlo
Prodaná nevěsta
Nová divadelní sezóna bude netradičně zahájena již v srpnu, a to ve velkém stylu. Diváky čeká celá řada premiér, přičemž zvláštní pozornost bude patřit novému nastudování Prodané nevěsty Bedřicha Smetany, které celou sezónu slavnostně otevře. Titul byl částečně zvolen symbolicky, jako vyjádření naděje, že vše zlé je již za námi. Především by pak inscenace měla vyjádřit vděk divákům, kteří i v tomto těžkém období nezapomínali podporovat své divadlo a další domácí kulturní instituce.
A v čem že bude toto pojetí známého díla odlišné? Dějištěm snad vůbec nejslavnější české opery je Plzeňsko, kde autor prožil své mládí. Inscenace bude klást důraz na scénické zpracování a kostýmy, díky čemuž tato regionální tematika vynikne v celé své kráse. Protagonisté obléknou autentické plzeňské kroje. Slavnostně nasvícená malovaná opona Augustina Němejce, kterou diváci spatří během předehry, tak bude vstupní branou do inscenace, která vzdá hold zdejšímu malebnému kraji i tradičním vesnickým výjevům. Vystoupí dospělý i dětský sbor, baletní soubor tančící lidové tance a samozřejmě sólisté – a to výhradně plzeňští – v čele s držitelkou ceny Thalie Ivanou Veberovou jako Mařenkou a naším domácím sólistou Amirem Khanem jako Jeníkem. Partnerem inscenace je Skupina ČEZ.

15/08  /  19:00
Velké divadlo
Korunovace Poppey
Barokní opus velikána opery Claudia Monteverdiho bývá často označován za první operu s historickým námětem. Je to ovšem také emotivní, vášnivý a dramatický příběh. Po úspěšném nastudování Monteverdiho první opery Orfeo přistupuje plzeňská opera k dalšímu významnému dílu skladatele. Libretista Giovanni Francesco Busenello čerpal z Tacitových Letopisů. Vtáhne nás do antického Říma, kde se setkáme i s historickou postavou filosofa Seneky, který na císařův příkaz spáchal sebevraždu. Tím drama zdaleka nekončí. V popředí příběhu stojí právě římský císař Nerone, který zavrhne svou ženu Ottavii. Do hry totiž vstoupila Poppea. Ta se nakonec stává jeho novou císařovnou. Opera, jež byla poprvé uvedena v roce 1642 v Benátkách, byla nastudována na základě historicky poučené interpretace barokní hudby a bude uvedena v italském originále s českými titulky. Těšit se můžete také na taneční výstupy v podání členů souboru baletu a dětí z baletní školy DJKT. Dorazit můžete vždy již v 18:30 hod. na lektorský úvod režiséra Tomáše Ondřeje Pilaře.

16/08  /  19:00
Nová scéna DJKT
Anastázie – poslední dcera cara
Světoznámý choreograf a režisér Youri Vámos, proslavený svými úpravami libret klasických baletů, opět pracuje s hudbou jemu dobře známého Petra Iljiče Čajkovského. Děj je ale tentokrát zasazen do temnější a nostalgičtější atmosféry. Je vzdálen pohádkovým námětům, které jsou pro Čajkovského jinak tolik příznačné. V roce 1920 je do ústavu pro choromyslné svěřena žena po nezdařené sebevraždě. Je vydávána za poslední dceru cara Mikuláše II. Anastázii Nikolajevnu Romanovovou, která údajně přežila vyvraždění carské rodiny v červenci 1918. Velkolepá výprava dává vyniknout pompézní atmosféře carského dvora i silným momentům tragického příběhu. Vyrazte na poslední baletní premiéru tohoto roku!

21/08  /  17:00
Foyer Nové scény DJKT
Vernisáž výstavy Jsme muzikál! 70
Plzeňský muzikál oslavil letos své 70. výročí. Přesně před 70 lety byl na plzeňské scéně poprvé uveden muzikálový titul. Takové krásné jubileum si jistě zaslouží pořádnou oslavu! Proto soubor muzikálu při této příležitosti přichystal dva stěžejní body narozeninového programu, a to výstavu a koncert. Od slavnostní vernisáže 21. srpna do konce roku bude ve foyer Nové scény instalována výstava, kterou připravil dramaturg muzikálu Pavel Bár, a tvoří ji průřez historií žánru v Plzni. Těšit se můžete také na kostýmy či kulisy z muzikálů. Na vernisáži bude možné zakoupit plakáty a fotografie, které vznikly speciálně k této příležitosti. Pokračováním pak bude koncert Jsme muzikál! 70, který se odehraje na Nové scéně v pouhých třech premiérách v září, říjnu a listopadu 2020.

21/08  /  19:00
22/08  /  14:00 a 19:00
Nová scéna DJKT
Elisabeth
Perla muzikálového repertoáru, ověnčená mnoha oceněními, si svou premiéru odbyla již závěrem loňského roku. Nová sezóna však nemůže být jen o premiérách. DJKT proto zařazuje také tituly, které publikum i po několika reprízách baví, obzvlášť, když poptávka po nich neutuchá. Muzikál o osobnosti rakouské císařovny Alžběty Bavorské, zvané Sisi, právě mezi takové inscenace patří. Role nekonformní manželky císaře Františka Josefa I. byla napsána jako veliká pěvecká i herecká příležitost. A právě z toho muzikál těží. Výsledkem je strhující zážitek, který se odehrává před stále vyprodaným hledištěm. Proto bylo přidáno na začátek nové sezóny několik mimořádných termínů, tři v srpnu a další dva v září 2020.

25/08  /  19:00
Velké divadlo
Soumrak Bohů
Dlouho očekávaná premiéra italského dramatu se na jaře uskutečnit nemohla, dočkáme se jí tedy v srpnu. Více než nadčasová alegorie o prahnutí po moci je populární zejména ve svém filmovém zpracování Luchina Viscontiho, jež se bezesporu řadí ke klenotům italské kinematografie. Vše se točí kolem vlivného rodu von Essenbeck. Kontrolu nad zemí suverénně přebírá Hitler a SS. Pro prosperující rodinný podnik, který dosud ustál veškeré dějinné peripetie, se může, ba přímo musí, vše od základu změnit. Baron zve rodinu k jednomu stolu. Tuší, že ji svolává na svou poslední večeři? Stěžejním tématem inscenace, potažmo autorů, kteří je s oblibou rozebírají i v dalších svých dílech, je morální úpadek. Polemika nad „dnem“ lidské existence a vlivy společenských mechanismů na jeho prohlubování se rozpoutá ve Velkém divadle.

28/08  /  19:00
Nová scéna DJKT
Každý má svůj sen
Muzikálové publikum si přijde na své také v samém závěru srpna. Během komponovaného večera, jehož repertoár bude vybírán zcela ojedinělým způsobem a do kterého budou zasahovat i sami diváci, vystoupí všichni členové souboru muzikálu. Kromě hitů současného i budoucího repertoáru zazní samozřejmě také několik hudebních překvapení. Nenechte si ujít večer, kdy se splní třeba i vaše muzikálové sny! Koncert se odehraje v pouhých pěti reprízách, ty další jsou na programu v průběhu září 2020.




↑ zpět na začátek článku ↑

Nová sezóna Divadla J. K. Tyla začíná

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů