Oslava české filmové tvorby – Finále Plzeň 2019

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:
Plzeň bude od 11. do 16. dubna hostit již 32. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Šestidenní program nabídne divákům celkem 124 projekcí, filmy v 5 soutěžních a 10 nesoutěžních sekcích. Dále např. autorská čtení a mimo jiné také venkovní silent kino s maratony nových seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla. Zahajovacím filmem festivalu bude ve čtvrtek 11. dubna od 19:30 premiéra cestopisného dokumentu Cesta jako žádná ze sta Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kteří se rozhodli vydat se po stopách legend Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda, který letos oslavil 100. narozeniny, na jejich slavnou euroasijskou cestu. Vítězové soutěžních sekcí si tradičně odnesou Zlatého ledňáčka.
Průvodci festivalem a moderátory zahajovacího i finálového večera budou opět herci Jan Cina a Petr Vančura. Finále Plzeň bude letos hostit jako již tradičně Měšťanská beseda, dále DEPO2015, Anděl Music Bar, Café Regner, MōōVEMENT a Kopeckého sady.
Do soutěže celovečerních filmů se letos nově přihlásily i snímky, které vznikly v české koprodukci, proto se zde objeví např. polský film Útěk, nebo rumunský snímek Nevadí mi, že se do dějin zapíšeme jako barbaři. Kromě výše jmenovaných jsou v této sekci zařazeny loni premiérované filmy: Domestik, Hastrman, Chata na prodej, Toman, Jan Palach a Všechno bude.
V dokumentární soutěžní sekci se divákům představí celkem 9 snímků – Archa světel a stínů, Až přijde válka, Central Bus Station, Cirkus Rwanda, King Skate, Mimořádná zpráva, Okupace 1968, Svědkové Putinovi a Vratislav Effenberger.
Finále Plzeň tradičně přináší celou řadu premiér a předpremiér. Kromě zahajovacího filmu to budou např. snímky Beze stopy s Ondřejem Vetchým, První akční hrdina s Jiřím Mádlem, netradiční portrét Marie Terezie bratří Cabanů Panovnice, dále filmy Ostrým nožem s Miroslavem Krobotem, Živé terče nebo francouzský historický film Edmond, který se natáčel v plzeňském DJKT. Z dokumentů např. Baťa, první globalista či Moje století vyprávějící příběhy stoletých pamětníků. Připraveny jsou i nové filmy letošního roku jako Teroristka s Ivou Janžurovou, Manželské etudy: Nová generace nebo populární Ženy v běhu.
Kromě nabitého soutěžního i nesoutěžního programu v kinosálech ožije festivalová Plzeň koncerty a vystoupením několika DJ´s v Anděl Music Baru. Naplánováno je autorské čtení populární spisovatelky Radky Třeštíkové, a také z Instagramu známého dua Ester a Josefíny, které představí svou nejnovější knihu Terapie sdílením 2.
I v tomto roce se festivaloví návštěvníci mohou těšit na projekce silent kina v Kopeckého sadech se vstupem zdarma, kterým budou předcházet produkce DJ´s a budou obohaceny i venkovním barem. Promítat se budou legendární snímky Kouř a Pějme píseň dohola.
Vybrané festivalové projekce doprovodí jako každý rok filmové delegace tvůrců a herců, jejichž jména postupně přibývají. Účast zatím přislíbili například Michal a Šimon Cabanovi, kteří uvedou film Panovnice, Petra Nesvačilová, Halka Třešňáková, Jiří Havelka za snímek Mars, Jan Budař představí Hovory s TGM, Jaromír Hanzlík dorazí na promítání Léta s gentlemanem. Ondřej Trojan, Kristýna Boková a Kateřina Winterová seznámí diváky s filmem Toman. Radka Třeštíková, Rudolf Havlík v Plzni uvedou snímek Po čem muži touží. Režisér David Ondříček pohovoří o svém dvoudílném televizním snímku Dukla 61.

Akreditace i vstupenky mohou filmoví fanoušci získat od 1. dubna online na www.festivalfinale.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

Oslava české filmové tvorby – Finále Plzeň 2019

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů