Oslavte Evropský den sousedů po svém

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Poslední květnový víkend, kdy se již potřetí koná Evropský den sousedů, můžete využít ke zkrášlení své ulice, pozvat sousedy na grilování, uspořádat kulturní odpoledne pro lidi z okolí nebo se vydat na komentovanou procházku různých plzeňských čtvrtí.  Seznamte se se svými sousedy a udělejte něco pro své okolí!

Program Evropského dne sousedů 2016
Pátek 27. 5.     Dobrovolnický úklid a úprava vybraných míst
Sobota 28. 5.    Akce pro veřejnost v programových ohniscích, odpoledne
Sobota 28. 5.    Sousedské večeře u vás doma, podvečer
Neděle 29. 5.    Komentované procházky po městských částech (v 10:00 a 14:00 hod.)

První ročník Evropského dne sousedů proběhl v roce 2014, o rok později byl den sousedů součástí hlavního programu Evropského hlavního města kultury, kdy se do něj zapojilo přes pět tisíc lidí. Milé přijetí sousedy i zájem ze strany komunitních center organizátory přesvědčil, že se vydali správným směrem a že nová tradice má naději přetrvat i do dalších let.

Ty z vás, kdo mají chuť uspořádat před svým domem nebo na zahrádce společné vaření a stolování, podpoří Plzeň 2015 dárkovým balíčkem. Stejně jako v předchozích letech je třeba se předem přihlásit, a sice do 15. 5. na e-mail sousede@plzen2015.cz. Vaše posezení může zpříjemnit také živá hudba nebo jiné vystoupení, z nichž bude možné vybírat od poloviny května.

Nově se k sousedským posezením přidružily také dobrovolnické aktivity. Do poloviny dubna bylo možno se registrovat a upravit tak se svými sousedy místo ve svém okolí za finančního přispění organizátorů. Pokud jste termín propásli, můžete se do úprav v pátek pustit sami. Nová lavička nebo ohniště vám budou dělat radost nejen tento den.
K pořádání Evropského dne sousedů se přihlásilo také několik komunitních center a spolků, z nichž některé si zažádaly o finanční příspěvek u Odboru kultury Magistrátu města Plzně. Těšit se tak můžete na Sousedský jarmark v Bolevci před TOTEMem, program Evangelické církve na Bolevecké návsi, odpoledne v ulici Karolíny Světlé s Ledovcem, setkání na Mikulášském náměstí s Informačním a vzdělávacím centrem, program spolku Pěstuj prostor na Městské plovárně, rozžitou Kollárovu ulici, hraní v zámeckém parku v Křimicích a na Malesické návsi i v Malé umělecké školičce Muška ve Lhotě. Jaký konkrétní program si pro vás na sobotní odpoledne připraví, se dozvíte na www.evropskydensousedu.cz .

V neděli pak můžete vyrazit na komentované procházky po městských částech, na nichž se možná dozvíte něco nového o místě, kde roky žijete.  Od 10:00 hod. začínají trasy zaměřené na historii plzeňského povstání května 1945, záchrany Mikulášského hřbitova a na socialistické umění ve veřejném prostoru, odpoledne ve 14:00 hod. vyráží průvodci po Lochotíně a Roudné, Petrohradě, po stopách měnové reformy 1953 či podél řeky Radbuzy. Vstupenky dostanete v prodeji v síti Plzeňská vstupenka za 100 Kč, na místě v případě zbývající volné kapacity za 150 Kč.

Pokud se chcete osobně dozvědět více informací o tom, jak se do akce zapojit, přijďte ve středu 4. května v 18 hodin do kavárny DEPO2015, Presslova 14, kde se potkáte s organizátory. Ti ocení také pomoc s propagací Evropského dne sousedů ve vašem okolí – s sebou si z depa můžete odnést letáky a plakáty, kterými pozvete sousedy na večeři. Stáhnout a vytisknout doma si je můžete i z webu.

↑ zpět na začátek článku ↑

Oslavte Evropský den sousedů po svém

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů