Oslavy osvobození zažije Plzeň letos potřicáté

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:
Události spojené s osvobozením americkou armádou si Plzeň ve dnech 3.–6. května tradičně připomene vojensko-historickým a kulturním programem. Neodmyslitelně k němu patří dobové vojenské kempy, setkání s válečnými veterány, vzpomínkové akty, přehlídka vojenské historické techniky i atraktivní koncertní vystoupení.
Během tří dnů budou návštěvníkům oslav k dispozici dobové vojenské kempy. Největší kemp 16. obrněné divize americké armády se rozloží v parku za obchodním centrem Plaza. K vidění tu budou desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky včetně dvou stíhačů tanků M36 Jackson, v premiéře se představí v České republice první zrenovovaný střední tank Sherman verze M4A4. Své místo v parku bude mít i historický stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).
V Křižíkových sadech se usadí až do pondělí 6. května příslušníci 2. pěší divize a rozmanitá vojenská technika včetně originálního materiálu a vybavení. Vojensko-historický program doplní civilní část s kapelami hrajícími dobovou hudbu, zajímavými interprety, módní přehlídkou nebo promítáním tehdejších filmů či týdeníků.
Jedním z vrcholů oslav bude nedělní konvoj více než 220 kusů historické vojenské techniky Convoy of Liberty, nad nímž přeletí nejen současné víceúčelové bojové letouny, ale i historická výcviková jednomotorová dvoumístná letadla značky Harvard.
Zavzpomínat si s Plzeňany na 74 let staré příběhy přijedou i letos američtí a belgičtí veteráni. Každoročně hrají tito stateční, přes devadesát let staří váleční veteráni 3. americké armády hlavní roli Slavností svobody. I letos budou mít lidé příležitost vyslechnout si jejich dojemné vyprávění spojené s debatou a autogramiádou. Setkání je naplánované na sobotu 4. května od 9 hodin do Měšťanské besedy.
Kromě menších pietních aktů se hlavní vzpomínkové setkání uskuteční tradičně 6. května, v den osvobození Plzně, u památníku Díky, Ameriko!
Kulturní program na náměstí Republiky zahájí vystoupení Big Bandu Konzervatoře Plzeň a následující koncert Plzeňské filharmonie, která při něm podobně jako v roce 1945 uvede árii z Dvořákovy Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém v podání Michell Katrak.
V dalších dnech vystoupí výjimečná hudební uskupení, jako je Čechomor a Hradišťan s Jiřím Pavlicou nebo kapela Eddie Edward & Friends se svým originálním pojetím americké country, big band New Time Orchestra s Hanou Holišovou, plzeňský osmičlenný orchestr Pilsner Jazz Band a folková skupina z Pardubic Marien.
Vzdát poctu místnímu odboji a americkým osvoboditelům chce při svém vystoupení v sobotu 4. května švédská metalová skupina Sabaton. V lochotínském amfiteátru uvede svoji speciální show.
www.slavnostisvobody.cz
 

↑ zpět na začátek článku ↑

Oslavy osvobození zažije Plzeň letos potřicáté

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů