Pivovarské muzeum slaví 60. výročí

Pivovarské muzeum v Plzni Veleslavínova 6, Plzeň
e-mail: reservations@asahibeer.cz telefon: +420 377 062 888
web: http://www.prazdrojvisit.cz/prohlidky/prohlidka-pivovarskeho-muzea/
V květnu uplyne již 60. let od otevření Pivovarského muzea v Plzni, které patří k nejstarším muzeím svého druhu v Evropě. Z ulice nenápadný dům skrývá velké bohatství. Jeho součástí je středověká sladovna, která fungovala až do 2. poloviny 19. století. Neuvěřitelný je příběh vzniku muzea! Prvotní myšlenka na založení je stará již 90 let, ale na uskutečnění má hlavní zásluhu Jan Hejtmánek, zachránce památek. Dokázal přesvědčit vedení města, že domy určené k demolici stojí za to zachránit a zřídit v nich unikátní Pivovarské muzeum spojené se slávou plzeňského piva. Přijďte zažít genius loci muzea na vlastní kůži.
V rámci těchto oslav se bude konat několik zajímavých akcí, které byste si neměli nechat ujít.
 
31/05  /  18:00–24:00
Velkolepá Muzejní noc
Veškeré oslavy k 60. výročí muzea započnou právě během plzeňské Muzejní noci. Pivovarské muzeum vás přivítá za svitu loučí a nabídne zážitky dosud nepoznané – uslyšíte hrát původní orchestrion, uvidíte rozpohybovaný parní stroj, poslechnete si příběh staré sladovny, kde se dozvíte, co je to valach, a mnoho dalšího… Na valečce vám samotné autorky představí unikátní výstavu k 60. výročí muzea. Pro děti bude na muzejní půdě představena nová čtenářská dílna „Příběhy z muzejní půdy“.
Prohlídku není zapotřebí si předem rezervovat, muzeum si procházíte sami a průvodci vám budou k dispozici pro názorné ukázky a přednášky v průběhu celé prohlídkové trasy. Symbolické vstupné činí 50 Kč.
Nenechte si ujít netradiční atmosféru muzea, které bude pouze v tento den otevřené až do půlnoci. Navíc na dvorečku muzea pak můžete posedět s pivem Pilsner Urquell, opéct si buřty, sledovat bednáře při práci a k absolutní idyle zahraje harmonikář z pavlače.
Plzeňské historické podzemí otevře také své brány do sklepení v rámci Muzejní noci. Komentované prohlídky se budou konat každých 20 minut. Poznáte tak život pod městem a odhalíte tajemství autentických nálezů a zákoutí, které podzemí skrývá. Symbolické vstupné je 50 Kč a děti do 6 let mají vstup zdarma. Pouze upozorňujeme, že děti do 3 let není možné z bezpečnostních důvodů pustit na trasu. Doporučujeme si prohlídku koupit předem online na www.prazdrojvisit.cz.
 
31/05–31/12
Výstava: Pivovarské muzeum již 60 let
Unikátní výstava, jež bude prvně představovat nejstarší a nikdy nezveřejněné fotografie z doby záchrany právovárečného domu, ve kterém sídlí od roku 1959 právě Pivovarské muzeum. Dále uvidíte fotografie, jež zachycují vznik muzea a některých jeho vůbec prvních exponátů. Proniknete tak do historie vzniku muzea a odtajníte proměny budovy Pivovarského muzea v čase za posledních 90 let – od první myšlenky na založení muzea do dneška. Výstava bude dostupná v běžnou otevírací dobu muzea až do konce roku.
 
Příběhy z muzejní půdy
Čtenářské dílny nejen pro děti jsou novinkou letošního výročního roku muzea a nesou název Příběhy z muzejní půdy. Přijďte si s dětmi vyslechnout na muzejní půdu poutavé čtení starých i nových příběhů. Poprvé na Muzejní noc 31. 5. Dále se budou konat první a třetí sobotu v červnu, a pak i v září od 10 do 12 hodin.  Vstupné bude symbolických 50 korun. 
 
Prohlídky Pivovarského muzea
Každý den se můžete od 10 do 18 hodin nechat pohltit atmosférou původního právovárečného domu, který vám představí nejstarší historii města Plzně, počátky a vývoj pivovarnictví, bednářství a pohostinství. Poznáte sladovnu, takzvaný hvozd, valečku, laboratoř, sklepy a podíváte se i na pivní sběratelské kuriozity. Vstupné 90 Kč, zvýhodněné 60 Kč, děti do 6 let zdarma.

Veškeré akce najdete na www.prazdrojvisit.cz

↑ zpět na začátek článku ↑

Pivovarské muzeum slaví 60. výročí

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů