Plzeňská filharmonie

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Sezónu naplněnou atraktivními koncerty ve všech svých abonentních řadách připravila svým posluchačům v nové sezóně Plzeňská filharmonie. Filharmonici vystoupí v Plzni s významnými umělci, provedou atraktivní tituly a sází i na novost a neotřelost. Chystají světovou premiéru. Publikum se může těšit na symfonická díla, zpěv i melodram. Šéfdirigentem filharmonie bude i v nové sezóně Tomáš Brauner, hlavním hostujícím dirigentem Belgičan Ronald Zollman.

Filharmonie se vrací do Měšťanské besedy, uvede zde všechny své abonentní koncerty. Pouze dětská řada se bude konat jako dosud ve studiu S1 Českého rozhlasu. „Abonentní řady A, B a C vracíme zpět na základě zpětné vazby od vás, našich posluchačů, ale také hostujících sólistů a dirigentů. Jsem přesvědčena, že si i v nové sezóně vyberete z nabídky koncertů to, co je vašemu srdci nejbližší,“ říká ředitelka filharmonie Lenka Kavalová.

„Plzeňská filharmonie připravila v nastávající sezóně dramaturgicky a interpretačně zajímavý program, který je hodný pověsti orchestru i jeho dosavadních úspěchů. Přichází opět se čtyřmi abonentními řadami. Ty akcentují různorodost hudebních žánrů. V nové sezóně hostuje hned několik vynikajících interpretů,“ připomíná předseda správní rady filharmonie Vladislav Vilímec.

V abonentní řadě A přivítá publikum vítěze mnohých mezinárodních soutěží a sólistu moskevské filharmonie Nikitu Boriso-Glebského, který se představí v Prokofjevově druhém houslovém koncertě. Naše slavná violoncellistka Michaela Fukačová žijící v Dánsku zahraje proslulý Koncert pro violoncello a orchestr h moll Antonína Dvořáka a v řadě B vystoupí mimo jiné klavírista Alexander Ghindin, který přednese Koncert pro piano a orchestr č. 2 c moll Sergeje Rachmaninova.

Mezi nejzajímavější počiny nadcházející sezóny patří též provedení řady významných orchestrálních děl. Posluchači je najdou v obou klasických abonentních řadách. V řadě A, jež přináší osm koncertů, je to kromě již zmíněných vystoupení Michaely Fukačové a Nikity Boriso-Glebského uvedení děl W. A. Mozarta či J. Brahmse. Mimořádným počinem pak bude provedení Symfonie č.1 Jeremiáš u příležitosti stého výročí narození Leonarda Bernsteina. Ve stejném večeru s Jeremiášem zazní též Nezodpovězená otázka Charlese Ivese a Tryzna Gustava Mahlera, jako sólistka vystoupí mezzosopranistka Kateřina Jalovcová. K posluchačsky atraktivním jistě bude patřit i závěrečný koncert řady, Beethovenova Eroica, jejímuž provedení budou předcházet Metamorfózy Richarda Strausse.  

Řada B ve svých šesti koncertech potěší publikum klasikou, ale chystá rovněž zajímavosti a právě ona se může pyšnit zmíněnou světovou premiérou. A hned ve svém prvním koncertu přináší ne právě tradiční díla – melodramy. Zazní melodram Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu a ve světové premiéře koncertní melodram Jiřího Bezděka Ariadne, řecký mýtus. Posluchači se mohou v dalších koncertech této řady těšit na díla A. Dvořáka, S. Rachmaninova, L. Janáčka a J. Brahmse. A také na významné pěvce – v řadě B vystoupí Roman Janál či Alžběta Poláčková. Závěrečný koncert bude patřit naší významné houslistce Gabriele Demeterové a Brahmsovu Koncertu pro housle a orchestr D dur. Řada B přinese tradičně také koncert věnovaný Plzeňskému Orfeovi. Na něm vystoupí držitelé této ceny, kterou Nadace 700 let udílí nadaným žákům plzeňských ZUŠ, univerzity a konzervatoře. Jejich jména ovšem budou známa až v roce 2018.

„Zatímco první dvě abonentní řady se přidržují toho nejlepšího ze světa klasické hudby, abonentní řada C se posouvá i do volnějších hudebních projektů samozřejmě v prvotřídním provedení. Poslední abonentní řada D je koncipována jako hudebně edukativní a zábavný pořad pro dětské posluchače,“ charakterizuje Vladislav Vilímec.

V cross-overové, mezižánrové řadě C přivítá Plzeňská filharmonie oceňovaný Epoque Quartet a bluegrassovou kapelu Malina Brothers. Epoque Quartet svým koncertem s filharmoniky tuto zahájí. Oslaví již 18 let své existence, během níž si našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a je zván ke spolupráci celou řadou skvělých hudebníků z různých odvětví muzikantské branže. Druhým z řady koncertů skupiny C je Novoroční gala, které se ponese v netradičním duchu. V programu vystoupí mezzosopranistka Edita Adlerová a Cimbálová muzika Milana Broučka pod taktovkou Marka Prášila, chybět ovšem nebudou Brahmsovy Uherské tance, Bartókovy Rumunské tance či Montiho Čardáš. V květnu uzavře řadu koncert Malina Brothers s Plzeňskou filharmonií, který přinese netradiční spojení dvou zcela odlišných hudebních světů. Zvuku a barvy country music a klasického symfonického orchestru.

Pro děti přináší filharmonie dva nové dětské pořady. Zpívání s Plzeňskou filharmonií a Detektivka v orchestru. Celkem si mohou děti užít pořady tři, prvním z nich je V šapitó, maringotce a pod všemi slunci světa.

 „Jsem ráda, že se daří spolupracovat s významnými institucemi a festivaly. V této sezóně to jsou Smetanovské dny, Festival koncertního melodramu, Haydnovy hudební slavnosti, Mozart Gesselschaft Dortmund, Nadace 700 let města Plzně v souvislosti s udílením cen Plzeňský Orfeus, Lions Club Bohemia Plzeň a mezinárodní soutěž Pražského jara. Příležitost tak dostávají úspěšní mladí interpreti, kteří v rámci koncertní řady mohou vystoupit spolu s předními světovými sólisty,“ vysvětluje Lenka Kavalová.

V nové sezóně došlo k malému navýšení ceny abonmá a vstupenek, důvodem je zavedení EET pokladen. „Na každý prodaný program bychom museli vystavovat účtenku. Rozhodli jsme se, že lehce navýšíme vstupné a programy nebudou zpoplatněny,“ upozorňuje Lenka Kavalová.

Plzeňská filharmonie jistě v této sezóně opět potěší široké spektrum posluchačů. „Plzeň se snaží svůj orchestr maximálně podporovat, stále intenzivněji přitom vnímá, že jeho prestiž roste,“ konstatuje primátor Plzně Martin Zrzavecký. 

↑ zpět na začátek článku ↑

Plzeňská filharmonie

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů