Plzeňská filharmonie se představuje

Měšťanská beseda Kopeckého sady 13, Plzeň
e-mail: info@mestanskabeseda.cz telefon: +420 702 218 137
web: https://mestanskabeseda.cz/

Šéfdirigent Plzeňské filharmonie: Ronald Zollman


„Ronald Zollman: „Koncerty jsou pevnou součástí mého života“


Již třetím rokem zastáváte pozici šéfdirigenta Plzeňské filharmonie. S jakými přáními, předsevzetími či cíli vstupujete do nové koncertní sezóny?
Je to opravdu moje třetí sezóna ve funkci šéfdirigenta Plzeňské filharmonie, již zastávám od roku 2018. Orchestr ale znám déle. Poprvé jsem jej dirigoval jako host v roce 2012 a v roce 2014 jsem se stal hlavním hostujícím dirigentem.
Moje filozofie týkající se sestavování programu je stále stejná: chci publiku přinášet krásnou a atraktivní hudbu, v kombinaci známého i méně známého repertoáru. Ve stejné míře jako pro publikum je i pro členy orchestru důležité udržet si svěží přístup k uváděným skladbám, shromažďovat zkušenosti a obohacovat se těmito kontakty s hudebními díly v atmosféře neustálého znovuobjevování. Koncert musí být živoucím dobrodružstvím na cestách světovou hudbou. Její krajiny nemají hranic, což je ještě zřejmější, kdy se změní kontext uvedení díla, když je dílo na programu pokaždé v jiném kontextu. Myslím tím to, že například Beethovenova symfonie zní jinak, když je hrána vedle  Dvořákovy symfonické básně, a jinak v blízkosti Schubertovy předehry.

Co osobně pokládáte za dramaturgický vrchol této koncertní sezóny?
Každý program je ovocem důkladného přemýšlení a úvah jak mých, tak uměleckého vedení orchestru. Odpověď na tuto otázku je pro mě tudíž stejně tak obtížná, jako pro otce odpověď na otázku, kterému ze svých dětí dává přednost. Jediná rozumná a smysluplná odpověď, kterou mohu dát, by byla: příští koncert!

Spolu s posluchači přivítáme řadu skvělých sólistů. Na jakou spolupráci se nejvíce těšíte vy osobně?
Snažíme se najít ty nejlepší možné sólisty, bereme přitom v úvahu vyváženost žánrů, nástrojového obsazení, zastoupení osobností již známých publiku i nově prezentovaných, generační otázky a samozřejmě rozpočet. Nedělám žádný rozdíl mezi tím, komu se říká „velký“ sólista, a těmi mladšími. Pro mě jsou všichni muzikanty, a nebyli by vybráni, pokud by nebyli považováni za dobré! Mnoho sólistů, které zveme, jsou lidé, s nimiž jsem už spolupracoval, ať už v Plzni či jinde. Je pro mě vždy velkým potěšením se s nimi znovu setkat, ale mám rád rovněž nová setkání a seznámení. Jak už jsem řekl, život (a koncerty jsou pevnou součástí mého života) musí zůstat dobrodružstvím! A rád bych dodal: rutina je náš nejhorší nepřítel…  A tak se jí vyhýbáme nadšením!

Jaký koncert by si posluchači rozhodně neměli nechat ujít?
Žádný (viz výše)!

Co byste vzkázal posluchačům, kteří s obavou přistupují k návštěvám hromadných akcí, mezi které koncerty Plzeňské filharmonie samozřejmě také patří?
Vedení orchestru bylo a je během pandemie velmi opatrné. Jeho uvážlivost a péče během této neblahé doby musí být oceněna a je třeba mu též důvěřovat. Pokud a až koncertní život opět začne, měli by posluchači věřit, že se tak stane za nejpříhodnějších okolností a s ohledem na jejich zdraví.

KDO JE RONALD ZOLLMAN?

Ronald Zollman se narodil v belgických Antverpách, kde započal své hudební vzdělání ve věku čtyř let. Později se stal žákem Igora Markeviče a Nadii Boulanger ve Francii a také Hanse Swarovsky a Franca Ferrary v Rakousku a Itálii. Od samého počátku jeho kariéra postupovala velmi rychle. Jako hostující dirigent stál před významnými orchestry všech kontinentů: BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Sussere Romande, Residentie Orchestra, Orchester des Hessischen Rundfunks, Scottish Chamber Orchestra, San Diego Symphony, Sydney Symphony Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra, Bamberger Symphoniker, Orchestr švédského rozhlasu, Tokio Philharmonic a mnoho dalších. Také hostoval na mnohých festivalech jako například v Edinburghu, ve Flandrech, na Varšavském podzimu, na Festivalu Estival v Paříži, Gulbenkian v Lisabonu, Londýnské Prom aj.

Věnuje se nejen velkým symfonickým dílům tradičního repertoáru, ale je velmi aktivní i na poli opery a je především znám pro svůj zájem o současnou hudbu. Dirigoval mnoho představení v bruselském operním domě Monnaie (například Don Giovanni, Cosi fan Tutte, La Bohéme, Albert Herring a Život prostopášníka) a představení La Traviata, která vedl v londýnské ENO (Anglická národní opera), byla brzy následována představeními Utahování šroubu se Skotskou operou. Pro BBC nahrál Henzeho operu Princ homburský a v téže době byla jím dirigovaná inscenace Dona Giovanniho na letním festivalu v kanadském Banffu označena jako zlatý hřeb této významné kulturní akce. V USA je známý svými představeními francouzských romantických oper v Indiana Opera, jako například Manon, Cendrillon nebo Romeo a Julie. Co se soudobé hudby týče, Ronald Zollman pravidelně pracuje s londýnskou Sinfoniettou a na doporučení Pierra Bouleze byl častým hostem Ensemble InterContemporain v Paříži.                   

Od sezóny 2018/2019 je šéfdirigentem Plzeňské filharmonie.


Stálý hostující dirigent Plzeňské filharmonie: Chuhei Iwasaki

Již několik let úzce spolupracujete s Plzeňskou filharmonií. Posluchači Vás mohou vidět dirigovat klasické koncerty, ale stále častěji se objevujete i v jiných projektech. Představíte nám, na co se mohou těšit návštěvníci řady Crossover?
Pro tuto řadu jsme připravili dva koncerty: hudbu operetní a filmovou. Na koncertě s názvem „Zvuk Hollywoodu II“ budeme hrát ty největší hity ze Star Wars, Harryho Pottera, Dne nezávislosti či Supermana, a zpěvačka Karolína Kaňková se představí ve slavných melodiích z Jesus Christ Superstar, Les Misérables a jiných.
Budu zároveň dirigovat a moderovat, a tak se posluchači mohou těšit na mou češtinu s japonským přízvukem a budou moci počítat mé chyby ve skloňování…😊 A připravil jsem pro ně kvíz!!

V projektu Muzikantská naděje máte na starost práci se studenty.  
To je moc krásný projekt, upřímně se na něj těším. Máme krásný program a minulý koncert se dost povedl. Přijďte se podívat, jak krásně hrají společně s filharmoniky děti Plzeňského kraje!
Ale nejvíc se těším, až se s vámi uvidím v koncertním sále. Ani nevíte, jak moc.

 

Hudební skladatel a spolupracovník Plzeňské filharmonie: Tomáš Ille

Spolu s Martinem Pášmou jste již osvědčenou autorskou dvojicí, zejména co se týče originálních dětských pořadů. Plzeňská filharmonie jich premiérovala již více než desítku. Co nás v dětské řadě Duha čeká za novinky?
Se scenáristou Martinem Pášmou jsme měli to štěstí vytvořit pro Plzeňskou filharmonii řadu dětských pořadů, pevně věřím, že úspěšných, v nichž jsme si vzali za úkol přivést dětského diváka k symfonické hudbě. V nové sezóně nás čekají premiéry hned dvě. Pořad „Namaluj si hudbu“ vznikl ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara – výtvarná stránka je prací studentů z ateliéru výtvarnice Renáty Fučíkové. Posluchači v doprovodu herce Svatopluka Schullera projdou celou historií evropského umění a děti v něm budou hudbu v podání Plzeňské filharmonie nejen poslouchat, ale i malovat. Druhý pořad cyklu Duha „Jazyk svatého Jana“ vypráví o osudu kněze, mučedníka a patrona české země Jana z Nepomuku. I když téma působí vážně, pořad bude plný hudby a legrace. Přijďte, nudit se určitě nebudete!

Ředitelka Plzeňské filharmonie: Lenka Kavalová

Vážení a milí hudební přátelé,
léto skončilo a před námi je nová koncertní sezóna. Připravili jsme pro vás mnoho krásných koncertů, kterými bychom vám chtěli vynahradit období jarního nouzového stavu, kdy jsme nemohli předchozí sezónu dokončit.
Věříme, že stále nová a měnící se opatření a hygienická nařízení nám již nezabrání naši 101. koncertní sezónu zahájit a že se již od tohoto měsíce budeme opět na našich koncertech pravidelně setkávat.
Prodloužili jsme pro vás předprodej abonmá na všechny naše koncertní řady, s možností zakoupení nově také online, až do zahajovacího koncertu 24. září. Současně jsou v prodeji vstupenky na všechny naše koncerty. Rovněž můžete zakoupit vstupenky na komorní koncerty Kruhu přátel hudby, jehož pořadatelství Plzeňská filharmonie přebírá.
Ráda bych se s vámi také podělila o jeden malý hudební dárek, který jsem v minulých dnech dostala od svých kolegů jako optimistickou podporu do nelehkých časů. Najdete jej na adrese:

https://www.youtube.com/watch?v=r9BUgp1GR7M&feature=youtu.be

Věřím, že vás potěší stejně jako mne a nová koncertní sezóna nám bude přinášet už jen radostné hudební zážitky.
Dovolte, abych vás ujistila, že k celé stávající situaci přistupujeme s maximální zodpovědností, protože vaše zdraví je pro nás na prvním místě.

S optimismem a přáním pevného zdraví vám všem se na vás těší

Lenka Kavalová
ředitelka Plzeňské filharmonie, o. p. s. a festivalu Smetanovské dny






↑ zpět na začátek článku ↑

Plzeňská filharmonie se představuje

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů