Plzeňská filharmonie vstupuje do nové sezóny

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Plzeňská filharmonie patří již po řadu let mezi naše přední orchestry. Její vysokou uměleckou úroveň oceňuje publikum na domácích scénách i v zahraničí. Svědčí o tom úspěšná koncertní turné i vystoupení na prestižních pódiích, stejně jako spolupráce s předními dirigentskými osobnostmi a významnými interprety. Nejvíce je ovšem spjata se svým plzeňským publikem. Bez její účasti se neobešla žádná významná umělecká událost posledních let. Za připomenutí jistě stojí její významný podíl na realizaci řady koncertů a uměleckých projektů pořádaných během roku 2015, kdy Plzeň převzala čestný titul Evropské hlavní město kultury.

V letošním roce si Plzeňská filharmonie připomíná výročí 70 let od založení Plzeňského rozhlasového orchestru. Kořeny tělesa sahají vlastně již do 80. let 19. století, skutečný rozmach umělecké aktivity přineslo především století 20. Nová éra v životě orchestru začíná v roce 1946, kdy mu s výstavbou budovy Českého rozhlasu Plzeň bylo poskytnuto i potřebné zázemí. S dlouholetým šéfdirigentem Antonínem Devátým a dirigentem Josefem Blackým nahrál tento orchestr ve studiu rozhlasu nepřeberné množství snímků z hudby klasické i soudobé. Dnešní podoba Plzeňské filharmonie plynule navazuje na předchozí vývoj. Ve vedení orchestru se v minulosti vystřídala řada výrazných dirigentských osobností. Od září 2013 se stal šéfdirigentem Tomáš Brauner, laureát Mezinárodní dirigentské soutěže Dimitrise Mitropoulose 2010 v Athénách, hlavním hostujícím dirigentem je renomovaný belgický umělec Ronald Zollman.

Těleso je právem hrdé na svou minulost, zároveň směřuje stále kupředu a nabízí svým posluchačům nové podněty a umělecké zážitky.  Nejlepším svědectvím je nápaditá dramaturgie všech čtyř koncertních řad, které se obracejí nejen k milovníkům vážné hudby, ale i k příznivcům jiných žánrů a také k dětským posluchačům. Každá nová sezóna je očekávána s napětím a zvědavostí. Ta letošní navíc zavede posluchače do poněkud netradičních prostor. Řada A zůstane věrná krásnému secesnímu sálu Měšťanské besedy a nabídne bohatý program s mnoha vynikajícími interprety. Posluchačům se představí koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček, klavírista Jan Simon, statutární sólista Českého rozhlasu, dále vynikající klarinetistka Ludmila Peterková, sólotrumpetista Symfonického orchestru Českého rozhlasu Marek Zvolánek, mezzosopranistka Jana Kurucová, působící v Deutsche Oper Berlin, skvělá violistka Kristina Fialová a náš přední barytonista Roman Janál. Program nabízí oblíbená díla W. A. Mozarta, L. van Beethovena, F. Schuberta, M. P. Musorgského, A. Dvořáka, L. Janáčka či S. Prokofjeva. Uvedeny budou též skladby Z. Lukáše a V. Trojana jejichž životní jubilea si připomeneme v roce 2017 a prostor bude věnován i soudobé tvorbě - ve světové premiéře zazní 3. symfonie plzeňského autora J. Bezděka. Zcela mimořádnou atmosféru mívají již tradičně vánoční koncerty, ten letošní přinese laskavou hudbu starých mistrů v interpretaci G. Eibenové, L. Čermákové, V. Čížka, R. Janála a sboru Česká píseň pod vedením V. Jouzy. 

Řada B se letos poprvé odehraje v moderním sále Nové scény Divadla J. K. Tyla, který je vybaven špičkovým koncertním křídlem značky Steinway & Sons. Své pianistické umění zde představí skutečně mimořádní interpreti Igor Ardašev, Pascal Rogé a Ivan Klánský, v jejichž podání zazní klavírní koncerty P. I. Čajkovského, C. Saint-Saënse a F. Chopina. Akustiku nového sálu otestují také významní houslisté Václav Hudeček a jeho hosté Jan Mráček a Hana Hložková, koncertní mistryně Plzeňské filharmonie. Do řady B je tradičně zařazen i oblíbený Novoroční Galakoncert a koncert laureátů ceny Plzeňský Orfeus.

Bývalá provozovna dopravních podniků v Cukrovarské ulici známá jako DEPO2015 představuje neformální a inspirativní prostor. V nové sezóně bude hostit koncertní řadu C, kterou otevře Filharmonický bedekr se Svatoplukem Schullerem. Jeho prostřednictvím navštívíme místa a země, které svou jedinečnou atmosférou inspirovaly světové skladatele nejrůznějších žánrů. Propojení stylů a žánrů je charakteristické i pro tvorbu Lenky Dusilové, několikanásobné držitelky výročních hudebních cen Anděl, která vystoupí s Plzeňskou filharmonií a doprovodnou kapelou Baromantika.

Velkému zájmu především dětského publika se těší interaktivní pořady, na nichž Plzeňská filharmonie spolupracuje s hudebním skladatelem Tomášem Ille a scenáristou Martinem Pášmou. Konají se již tradičně ve studiu S1 Českého rozhlasu a letošní řada D jich nabízí pět. Pořad Máme rádi zvířata seznámí malé posluchače s hudebními nástroji, jindy se spolu s rozpustilým klukem Filharmoníčkem děti pustí do hledání ztracené písničky. Vyprávění svérázného dobrodruha a eskymáckého náčelníka Jana Eskymo Welzla Jsem Moojok Ojaak, pojídač medvědů zaujme malé i velké. Do světa kočovného života lidí od cirkusu zavede posluchače v  minulé sezóně premiérovaný pořad V šapitó, maringotce a pod všemi slunci světa, novinkou nadcházející koncertní sezóny bude Dětský maškarní bál s Plzeňskou filharmonií.
Plzeňskému publiku je určeno i několik koncertů filharmonie zařazených do kategorie mimo abonmá jako říjnový koncert ke Světovému dni zraku, na listopad plánovaná hudební oslava 25. výročí ZČU a květnové Slavnosti svobody Plzeň.

↑ zpět na začátek článku ↑

Plzeňská filharmonie vstupuje do nové sezóny

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů