Plzeňská filharmonie zahajuje koncertní sezónu 2022/2023

Plzeň a Plzeňský kraj Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Vážení a milí hudební přátelé,

otevírá se před námi nová koncertní sezóna a já pevně věřím, že nám ji žádné vnější okolnosti nenaruší. Nabídneme Vám kvalitní program a skvělé výkony Plzeňské filharmonie i všech hostujících těles a umělců. Doufám, že Vám jejich vystoupení přinesou radost, příjemné vybočení z každodenního shonu a že naplní Vaše srdce nadějí a optimismem. Jako každý rok Plzeňská filharmonie zavítá i na četná místa v našem kraji i mimo něj.

Těšit se můžete na skvělé kumštýře z celého světa. Pozvání do našich koncertních řad přijali například barytonisté Thomas Oliemans a Roman Janál, tenorista Martin Šrejma, sopranistka Alžběta Poláčková, pianisté Frank Braley a Igor Ardašev, hornistka Zuzana Rzounková, houslisté Mayumi Kanagawa a Jan Mráček, violoncellistky Camille Thomas a Senja Rummukainen a mnozí další. Z dirigentských osobností opět přivítáme Ronalda Zollmana či Jana Schultsze.

Jako sólisté se samozřejmě představí i členové Plzeňské filharmonie, kterou v sezóně 2022/2023 nadále povede šéfdirigent Chuhei Iwasaki, rezidenčním umělcem byl jmenován Igor Ardašev. Ten kromě dvou koncertů s plzeňskými filharmoniky též obohatí festival Smetanovské dny a komorní řadu Kruh přátel hudby.

Dramaturgie ročníku nabídne jak díla méně známá, tak tradiční. Dvořákovu Stabat Mater, Beethovenovu „Osudovou“ nebo Čajkovského „Patetickou“ si, myslím, poslechnete rádi. Jistým zpestřením bude pohádková tematika zastoupená skladateli Václavem Trojanem, Sergejem Prokofjevem a Carlem Maria von Weberem, zaujmout by Vás mohl i hudebně zábavný pořad věnovaný plzeňským rodákům. Pro naše nejmenší posluchače jsme připravili krom pohádkového koncertu speciální dětské pořady a workshopy, pokračování se dočkají projekty dětského klubu Filharmoníček a Muzikantské naděje. V předvánočním čase Vás srdečně zvu na pořad „Pohádkové Vánoce“, kalendářní rok zakončíme koncertem silvestrovským.  

 Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie


 

Zeptali jsme se za Vás Chuheie Iwasakiho, šéfdirigenta Plzeňské filharmonie

Plzeňská filharmonie zařadila do nové sezóny opravdové skvosty. Na co se konkrétně nejvíce těšíte Vy?
To je velmi těžká otázka, protože se těším úplně na všechno. Mám radost zejména z toho, že jsme do programu zařadili skladby, které se běžně nehrají. Na některých koncertech navíc propojujeme dohromady velmi zajímavé skladatele. Na jednom zahrajeme například Rachmaninova a japonského skladatele Ifukubeho, na dalším mého milovaného Šostakoviče s Frederickem Deliusem, což je představitel anglického impresionismu.

Vaše programová brožura je doslova přeplněna znamenitými interprety. Je někdo, na koho byste chtěl obzvlášť upozornit?
Nerad bych se někoho dotkl, protože všichni jsou samozřejmě skvělí, ale za připomenutí určitě stojí nizozemský barytonista Thomas Oliemans. Patří bezesporu ke světové špičce. Musím jmenovat i klavíristu Franka Braleyho, který dokonce získal Cenu královny Alžběty. Z českých umělců bych rád jmenoval například houslistu Jana Mráčka nebo pianistu Igora Ardaševa. Ten je pro letošní sezónu zároveň rezidenčním umělcem Plzeňské filharmonie.

„Na posluchače čeká klasika, crossoverové koncerty, nová Chrámová řada, festival Smetanovské dny i koncerty v rámci Kruhu přátel hudby.“

A na co byste posluchače nalákal teď v září?
Jednoznačně na koncert Carmen & Plzeňská filharmonie, který odehrajeme v rámci nově vzniklé Chrámové řady ve Velké synagoze 14. září. Sólově se představí hned dva hráči z řad filharmonie, konkrétně vynikající klarinetista Jan Oblištil a violista Vít Hošek. Těším se na nově opravenou synagogu, kde je velmi dobrá akustika. Společně s programem, který jsme vybrali, to bude opravdu posluchačský zážitek. Samozřejmě srdečně zvu i na zahajovací koncert 22. září v Měšťanské besedě. Výběr z Chlapcova kouzelného rohu Gustava Mahlera zazpívá již zmíněný Thomas Oliemans a přidáme Bartókův Koncert pro orchestr.

V koncertní řadě Crossover se tentokrát objevil opravdu vánoční koncert – hudba Karla Svobody, Luboše Fišera, Johna Williamse a dalších je sázkou na jistotu, že atmosféra večera bude kouzelná, vánoční. Jak ale prožívá Vánoce japonský dirigent žijící v ČR?
Asi Vás zklamu, já Vánoce neslavím. Tyhle svátky trávím většinou učením a přípravou na nové koncerty a projekty. Musím ale říci, že postupně do českých Vánoc pronikám – moc se mi třeba líbí některé koledy. Nechápu ale, proč jíte kapra, když tuňák je lepší.


 

Pozdrav klavíristy Igora Ardaševa, rezidenčního umělce Plzeňské filharmonie

S Plzeňskou filharmonií spolupracuji již od studentských let. Je mi ctí i radostí, že si mne orchestr vybral pro následující sezónu jako rezidenčního sólistu. Velmi se těším. Na ni i na spolupráci s pány dirigenty Zollmanem a Iwasakim. Samozřejmě bych posluchače rád pozval na svá dvě vystoupení. V sále Měšťanské besedy budeme 29. září 2022 hrát Rachmaninovův Koncert č. 1 fis moll pro klavír a orchestr a 18. května příštího roku Brahmsův Koncert č. 2 B dur.     

S houslistou Ivanem Ženatým připravujeme pro Kruh přátel hudby komorní večer pro housle a klavír. Ve středu 19. 10. zazní v Domě hudby tři sonáty a jedna balada, pro festival Smetanovské dny sestavuji na březen příštího roku program sólového recitálu. Společnými hudebními autory obou večerů budou Mozart a Beethoven, jejichž odkaz je nadčasový.

Žijeme v době plné strašáků a obav, o to více potřebujeme hodnotnou hudbu, která může být, a zpravidla bývá, zdrojem vnitřního života a radosti.

Těším se moc jak na nadcházející koncerty, tak na vnímavé a skvělé plzeňské publikum!   

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Plzeňská filharmonie zahajuje koncertní sezónu 2022/2023

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů