Plzeňská filharmonie zahajuje svou 102. koncertní sezónu

Měšťanská beseda Kopeckého sady 13, Plzeň
e-mail: info@mestanskabeseda.cz telefon: +420 702 218 137
web: https://mestanskabeseda.cz/

Slavnostním koncertem 16. září v Měšťanské besedě zahájí Plzeňská filharmonie již svoji 102. koncertní sezónu. Zároveň se tímto koncertem představí v nové roli šéfdirigenta Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki, který na této pozici střídá Ronalda Zollmana.

Celá dramaturgie nové sezóny už nese jeho rukopis a v klasických abonentních řadách Diamant a Platina se objeví mimořádně zajímavé koncerty, vynikající sólisté i světoví autoři. Hned v tom prvním zahajovacím koncertu vystoupí skvělý český klavírista Igor Ardašev, v dalších se pak představí například vynikající houslisté Alban Beikircher, Tedi Papavrami a Václav Hudeček nebo klavíristé Chiara Opalio či Oliver Triendl.

V abonentní řadě Diamant je připraveno sedm a v řadě Platina devět koncertů. Obě řady obsahují vždy jeden bonusový koncert, kterým chce Plzeňská filharmonie poděkovat svým abonentům za trpělivost a přízeň v době koronaviru.  

V řadě Platina to bude jeden z vrcholů sezóny – koncert s názvem Alban Beikircher & Novosvětská, který je zároveň zahajovacím koncertem festivalu Smetanovské dny a v řadě Diamant to bude letošní novinka Silvestr s Plzeňskou filharmonií, který nahradí loňské Novoroční gala.  

V obou řadách pak dále vystoupí mimo již uvedených sólistů i nadějný český klavírista Marek Kozák, violoncellista Michal Kaňka, violistka Kristina Fialová nebo houslistka Pavla Tesařová. Mimořádným hostem bude světoznámý dirigent José Moreno, který 28. dubna povede koncert Plzeňské filharmonie s mezzosopranistkou Janou Sýkorovou.

Kromě obou klasických abonentních řad nebude chybět ani crossoverová řada zaměřená na nové trendy – film a muzikál. Připravena je Hollywoodská středa s Plzeňskou filharmonií a Chuheiem Iwasakim, chystá se slavnostní koncert k poctě plzeňskému rodákovi a zakladateli Divadla Semafor Jiřímu Suchému u příležitosti jeho životního jubilea. Společně s Jitkou Molavcovou a dalšími členy Semaforu se skloubí originální a nezaměnitelný zvuk divadla s Plzeňskou filharmonií. Pro pravidelné návštěvníky crossoverových koncertů naopak není novinkou propojení skupiny Malina Brothers s Plzeňskou filharmonií.

Stejně jako v minulých sezónách je pro dětské publikum připravena řada Duha s originálními interaktivními pořady osvědčené autorské dvojice Martin Pášma – Tomáš Ille Namaluj si hudbu, Jazyk svatého Jana a Máme rádi zvířata.


Chybět nebude ani tradiční a oblíbený koncert Světový den zraku s Lions Club Bohemia v Plzni 8. října.

Novinkou v nové sezóně bude Komorní řada Plzeňský Prazdroj a v jednání je do budoucna Chrámová koncertní řada Plzeňské filharmonie v katedrále sv. Bartoloměje. V nové sezóně bude Plzeňská filharmonie pokračovat i v podpoře dětských projektů – pro nejmenší Dětský klub Filharmoníček a pro starší nadané děti pak Muzikantská naděje. V nabídce zůstanou i veřejné generální zkoušky pro studenty gymnázií a středních škol.

Plzeňská filharmonie převzala už v loňské sezóně i tradiční Kruh přátel hudby a většina tehdy neuskutečněných koncertů je zařazena do programu nové sezóny KPH.
 




S velkou pečlivostí jsme připravili program nadcházející sezóny a chceme věřit, že lockdown je již za námi. Kromě dramaturgie všech abonentních řad našim posluchačům nabídneme i nové nahrávky na několika kompaktních discích.

Na pozici šéfdirigenta stane na následující dvě koncertní sezóny Chuhei Iwasaki. Pozice hlavního hostujícího dirigenta a stálého hostujícího dirigenta nebudou v příští sezóně obsazeny. Ronald Zollman zůstává v úzkém vztahu s Plzeňskou filharmonií a posluchači se s ním setkají na čtyřech klasických koncertech.

Velmi významně filharmonie rozšíří svou působnost v Plzeňském kraji. Rovněž jeho obyvatelům nabídne i vstupenky na své koncerty. Těším se opět na rozzářené tváře našich posluchačů, kterým přeji pevné zdraví a příjemné chvíle s námi.

Jsme Vaše Plzeňská filharmonie a jsme tu pro Vás.

Mgr. Lenka Kavalová
ředitelka Plzeňské filharmonie, o. p. s., festivalu Smetanovské dny a Kruhu přátel hudby



Zdravice Igora Ardaševa ke svému koncertu s Plzeňskou filharmonií 16. září v Měšťanské besedě
Jsem rád, že situace již umožňuje hrát pro živé publikum a doufám, že nám tající pandemické ledy opět nezamrznou. Těším se velmi na opětnou spolupráci s Plzeňskou filharmonií a s panem dirigentem Iwasakim. Letos jsme v rámci Slavností svobody natáčeli Gershwinovu Rapsodii v modrém pro prázdný sál a obecenstvo nám všem velmi chybělo.
Příznivce klasické hudby bych rád pozval na hudbu norského skladatele Edvarda Griega a na jeho klavírní koncert, který je řazen mezi nejkrásnější díla romantického hudebního stylu pro klavír s orchestrem.
Igor Ardašev


Programové tipy na koncerty Plzeňské filharmonie
Koncerty se konají ve Velkém sálu Měšťanské besedy

16/09  /  19:00
Igor Ardašev & Chuhei Iwasaki
Zahajovací koncert sezóny
Jean Sibelius: Lemminkäinen a dívky na ostrově, op. 22 č. 1
Edvard Grieg: Koncert pro klavír a orchestr a moll, op. 16
Dmitrij Šostakovič: Symfonie č. 5, d moll, op. 47

Igor Ardašev: klavír  
Chuhei Iwasaki: dirigent
Plzeňská filharmonie

Koncert se koná pod záštitou primátora města Plzně Mgr. Martina Baxy.

23/09  /  19:00
Šeherezáda

Antonín Dvořák: Karneval, koncertní předehra, op. 92
Jan Kubelík: Symfonie a moll
Nikolai Rimskij-Korsakov: Šeherezáda, symfonická suita, op. 35

Chuhei Iwasaki: dirigent
Plzeňská filharmonie

14/10  /  19:00
Chiara Opalio & Ronald Zollman

Ludwig van Beethoven: Leonora, předehra č. 1 op. 138
Ludwig van Beethoven: Koncert pro klavír a orchestr č. 1 C dur, op. 15
Johannes Brahms: Symfonie č. 3 F dur, op. 90

Chiara Opalio: klavír
Ronald Zollman: dirigent
Plzeňská filharmonie


21/10  /  19:00
Jiří Suchý 90 & Semafor & PF  
Koncert k životnímu jubileu jedné z nejslavnějších postav české divadelní scény – Jiřího Suchého. Ve spolupráci Divadla Semafor a Plzeňské filharmonie zazní v komponovaném programu mimo jiné i nejznámější melodie z pera Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Chybět nebude ani Jitka Molavcová.

Chuhei Iwasaki: dirigent
Plzeňská filharmonie

Koncert se koná pod záštitou primátora města Plzně Mgr. Martina Baxy.


04/11  /  19:00
Oliver Triendl & Ronald Zollman

Joseph Haydn: Opuštěný ostrov, předehra
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro klavír a orchestr č. 24 c moll, KV 491
Robert Schumann: Symfonie č. 4 d moll, op. 120

Oliver Triendl: klavír
Ronald Zollman: dirigent  
Plzeňská filharmonie

31/12  /  16:00
Silvestr s Plzeňskou filharmonií

Aram Chačaturjan: Gajané, suita z baletu, výběr
Leonard Bernstein: Candide, předehra
Leonard Bernstein: West Side Story, výběr
Alexander Borodin: Polovecké tance z opery Kníže Igor

Nikola Ďuricová: soprán
Václav Vallon: tenor
Chuhei Iwasaki: dirigent


Více informací o všech koncertech Plzeňské filharmonie najdete na www.plzenskafilharmonie.cz.

Vstupenky na jednotlivé koncerty nové sezóny Plzeňské filharmonie jsou již v prodeji na všech předprodejních místech Plzeňské vstupenky. Seznam prodejních míst na www.plzenskavstupenka.cz.




↑ zpět na začátek článku ↑

Plzeňská filharmonie zahajuje svou 102. koncertní sezónu

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů