Plzeňský kraj přeje cyklistům část 1.

Plzeňský kraj – více míst Plzeňský kraj
e-mail: telefon:
web:

Plzeňský kraj přeje cyklistům
V našem kraji přibývá cyklostezek, cyklotras a trailů. Za poslední tři roky investoval Plzeňský kraj do rozvoje cykloinfrastruktury více než 109 milionů korun. Jen loni se jednalo o více než trojnásobek částky, která do ní šla v roce 2017. Od roku 2017 do roku 2019 vzniklo téměř 57 km dílčích úseků cyklostezek a cyklotras, 27 km přírodě blízkých stezek pro cyklisty, tři pumptrackové dráhy a dvě Skills lajny pro nácvik jízdy na horském kole. A přes Hracholusky cyklisté přejedou přes zbrusu novou lávku.
Na Radnicku v prostoru Přírodního parku Horní Berounka a jeho okolí buduje Plzeňský kraj Cykloresort Radnicko. V příštím čísle vám tuto destinaci se zaměřením na cyklistiku představíme blíž.

Nová koncepce začínala na zelené louce
Před tím, než Plzeňský kraj začal zpracovávat koncepci rozvoje základní sítě cyklotras a cyklostezek, museli cyklisté často jezdit po silnicích II. a III. třídy a stezek pro rodinné výlety či trailových a pumptrackových drah pro bikery byl zásadní nedostatek. Cílem nové koncepce cykloturistiky a cyklodopravy je proto vytvořit základní síť propojením cyklotras s mezinárodními cyklostezkami, nadregionálními i regionálními trasami a vytvořit takovou infrastrukturu, která najde využití jak pro zkušené bikery, tak pro rodinné výlety s nejmenšími cyklisty.

Investice rostou každý rok
V roce 2017 podpořil Plzeňský kraj dotacemi šest projektů, mezi něž rozdělil 11,9 milionů korun. Podporu 4,2 milionů korun získala například cyklostezka Plzeň-Koterov – Starý Plzenec.
V roce 2018 přibyl k dotacím do cyklistické infrastruktury ještě program Podpora výstavby cyklostezek a cyklotras v Plzeňském kraji. Celkem bylo v daném roce podpořeno třináct projektů částkou 39,3 milionů korun. Významnými projekty byly Výstavba nadregionální cyklotrasy Plzeň – Brdy, úsek Spálené Poříčí – Hořice – 1. etapa s dotací ve výši 3,5 milionů korun, Berounka trails Mikroregionu Radnicko s dotací 10 milionů korun nebo Prodloužení cyklotrasy RT 3 – Rokycany s dotací ve výši 4,3 milionů korun. Dalším projektem v rámci podpory cyklistické infrastruktury byla lávka pro cyklisty přes vodní nádrž Hracholusky, jejíž náklady dosáhly 12,8 milionů korun, přičemž více než 10 milionů korun obdržel kraj spolufinancováním ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Kompletní investice v oblasti cyklistické infrastruktury dosáhly v roce 2018 částky 52,2 milionů korun.
V roce 2019 vyhlásil kraj dotační program Podpora výstavby cyklostezek, cyklotras a specializované doprovodné cyklistické infrastruktury, na nějž vyčlenil 20 milionů korun. Dohromady s ostatními projekty bylo pak celkem podpořeno čtrnáct projektů částkou 44,8 milionů korun. Významnými projekty byly například II. etapa výstavby Cykloresort Radnicko s dotací ve výši 8,66 milionů korun, výstavba nadregionální cyklotrasy Plzeň – Brdy, úsek Hořehledy – Číčov, I. etapa s dotací ve výši 6,8 milionů korun nebo Vejprnice – cyklostezka do Skvrňan s dotací ve výši 6,46 milionů korun.

↑ zpět na začátek článku ↑

Plzeňský kraj přeje cyklistům část 1.

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů