Plzeňský literární festival

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Listopad je sychravý měsíc, kdy se moc nechce ven. Nejlepší je zalézt do tepla s pěknou knížkou. Západočeští spisovatelé ale vědí, jak kulturní programy a knížky skloubit a připravili druhý ročník Plzeňského literárního festivalu. Letos přizvali ke spolupráci Knihovnu města Plzně, Divadlo Alfa, Muzeum knihtisku a knihy a Plzeň zastávku. Výsledkem je dvoutýdenní program plný autorských čtení, divadla, muziky, filmu a lákavých workshopů. Součástí bude i vyhlášení výsledků Ceny Bohumila Polana nebo debata o postavení češtiny v dnešní době.

Literární vzpomínání
Plzeňský literární festival vzdá letos hold třem západočeským literátům, o nichž se už mluví v minulém čase. Letos na jaře uplynulo pět let od smrti jednoho z nejpopulárnějších členů Střediska západočeských spisovatelů Zdeňka Šmída a příští rok na jaře si připomeneme jeho nedožité osmdesátiny. Festival zve do Divadla Alfa na dramatizaci jeho románu Cejch v podání Západočeského divadla v Chebu. Muzeum knihtisku a knihy přichází do vzpomínkové sekce s knihou Zdeňka Barborky Plavba. Většina jeho literární tvorby se dosud knižního vydání nedočkala, ale prvotina Plavba dokládá, že šlo o autora velkého poetického rozsahu. Dosud nezveřejněné verše připomenou také na jaře nečekaně zemřelého básníka Romana Knížete. Festival ho připomene pořadem nazvaným Kabát můj větrný, který přináší texty z jeho první, samizdatové a tiskem dosud nevydané sbírky.

Básníci, skladatelé a sbor
Jednou z festivalových lahůdek bude pořad, který vznikl ze spolupráce plzeňských literátů, skladatelů a zpěváků. Členové Střediska západočeských spisovatelů zalistovali ve svých análech, prohlédli hluboké šuplíky psacích stolů a nalezli své texty, jimž by slušelo zhudebnění. Poslali je studentům plzeňské konzervatoře oboru skladba a ti jim dali hudební podobu. Výsledek dostal do rukou Plzeňský dětský sbor a sbor Javořičky. Výsledek může publikum posoudit v Domě hudby, kde budou mít nové skladby svou premiéru.

Začínající i zavedení
Ve festivalovém programu mají své místo jak autoři známí a ověnčení cenami, tak i ti, kteří by se rádi stali jejich nástupci. V Divadle Dialog se milovníci poezie mohou setkat se dvěma současnými českými básnickými hvězdami: s Petrem Hruškou a Josefem Hrubým. Muzeum knihtisku a knihy zase bude hostit pořad 15 minut slávy, v němž se se svou literární tvorbou představí studenti ze Zámečku.

Vytiskni a svaž!
Muzeum knihtisku a knihy a Plzeň zastávka k sobě mají blízko, a to nejen svou polohou. V muzeu si lidé mohou zkusit, jak vypadala ruční sazba textů novin nebo knížek a na Zastávce zase pořádají workshopy ruční knižní vazby. V rámci festivalu obě tyto aktivity spojili a v sobotu 12. listopadu od 10 hodin zvou na dvojworkshop. V muzeu si můžete zkusit jednoduchou sazbu a tisk, na Zastávce si pak svážete sešit včetně obálky a ilustrace. V muzeu se platí vstupné a na Zastávce příspěvek na materiál.

A to není všechno
Kromě toho všeho Plzeňský literární festival nabídne ještě křest knihy Karly Erbové Doteky, křest Kalendáře plzeňského s pohádkami Stanislava Bukovského a křest knih Václava Grubera Z tebe peklo ráj a Moře, autorská čtení v prostředí výstavy v Galerii Jiřího Trnky, koncert písničkáře Jiřího Smrže, promítání filmu Literatura v pohorkách nebo další vydání pořadů Řeknu ti, co čtu a Publicisté.cs – Aktuálně. Celý festival uzavře recitál Rudolfa Kvíze u příležitosti Dne poezie.

Více informací o festivalovém programu najdete na www.zaspis.webnode.cz nebo na facebooku Plzeňský literární festival.

PROGRAM:

Plzeňský literární festival
Anděl Music Club (A), Divadlo Alfa (DA), Divadlo Dialog (DD), Dům hudby (DH), Galerie města Plzně (GMP), Kavárna Íčko (Í), Muzeum knihtisku a knihy (MK), Obřadní síň radnice (R), Polanova síň KMP (KMP), Západočeská galerie – výstavní síň „13“ (ZČG), Plzeň, www.zaspis.webnode.cz
1. 11.    17:00    Doteky – večer Karly Erbové (KMP)
2. 11.    17:00    Slova mezi obrazy (GMP)
3. 11.    17:30    15 minut slávy (MK)
4. 11.    17:30    Plavba (MK)
7. 11.    19:00    Cejch (DA)
8. 11.    17:00    Z tebe peklo ráj a Moře – křest knih (ZČG)
9. 11.    17:00    Stanislav Bukovský: Pohádky (KMP)
              17:30    Jaroslav Žák: Škola základ života – vernisáž výstavy (KMP)
10. 11.  17:00    Řeknu ti, co čtu: Delphine de Vigan (KMP)
              18:30    Kabát můj větrný (ZČG)
11. 11.  16:00    Cena Bohumila Polana (R)
               19:00    PDS zpívá texty SZS (DH)
12. 11.   10:00    Vytiskni a svaž – workshop (MK a Zastávka)
               13:00    Slova, slova, slova… (Í)
               18:00    Básnické dvojhvězdí: J. Hrubý + P. Hruška (DD)
               20:30    Písničkář Jiří Smrž (A)
13. 11.   16:00    Literatura v pohorkách – promítání filmu (ZČG)
15. 11.   17:00    Publicisté.cs – Aktuálně: Alexander Tomský (KMP)
16. 11.   17:00    Den poezie: Rudolf Kvíz (KMP)

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Plzeňský literární festival

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů