Po kraji na kole

Plzeňský kraj – více míst Plzeňský kraj
e-mail: telefon:
web:

S letními měsíci přichází prázdniny, čas odpočinku a tolik očekávaných dovolených. Přesto, že je možné více cestovat, nedám dopustit na náš kraj, na rozmanitou Šumavu a další místa, která ráda navštěvuji. Vnímám také důležitost cyklistické infrastruktury v našem kraji a její napojení na mezinárodní cyklotrasy. Plzeňský kraj v letošním roce v rozpočtu vyčlenil 22 milionů korun na podporu výstavby cyklotras. Sešlo se nám velké množství žádostí o dotaci na podporu cyklistické infrastruktury, a tak jsme se rozhodli tuto částku navýšit o dalších 9 milionů korun. Mám velkou radost z toho, že vzniknou nové cyklotrasy, a budeme bezpečně jezdit na kole po dalších místech našeho krásného kraje.
    
hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová

V Plzeňském kraji postupně přibývá cyklotras, cyklostezek a trailů. V roce 2017 investoval kraj do budování cyklostezek necelých 12 milionů korun. Pro letošní rok bylo v rozpočtu vyhrazeno o deset milionů víc a kvůli velkému zájmu o budování cyklotras nakonec částka dosáhne 32 milionů. Cílem je vytvoření základní sítě, která propojí cyklotrasy s mezinárodními cyklostezkami, nadregionálními i regionálními trasami tak, aby výlety na kole byly nejen pro zkušené bikery, ale také pro začínající cyklisty a rodiny s dětmi.

Kde se můžete těšit na nové a opravené dílčí úseky cyklotras?
Díky letošní investici Plzeňského kraje budou propojeny úseky Stod-Chotěšov, Rokycany-Klabava, Holýšov-Staňkov a Dobřany-Vstiš v rámci mezinárodní cyklotrasy CT 3. Dále úsek podél Berounky od Korečnického mlýna do Vranovic v rámci mezinárodní cyklotrasy CT 37. Úseky Kamensko-Blovice a Starý Plzenec budou napojeny v rámci nadregionální cyklotrasy CT 31. Cyklistické propojení vznikne i mezi Plzní a Nýřany. Podpořena je také výstavba  pumptrackové dráhy v obci Raková. Obec Křenovy zase vybuduje dílčí úsek mezinárodní dálkové cyklotrasy KCT 3 mezi Semošicemi a Křenovy.

Tip na výlet
Z Dolní Kamenice u Holýšova, kam lze dojet vlakem, můžete pokračovat po nově vybudovaném úseku mezinárodní dálkové cyklotrasy CT 3, která vás dovede k nové odpočívce mezi Holýšovem a Staňkovem, z níž je krásný výhled do krajiny. Odtud můžete pokračovat po novém úseku po lávce přes Radbuzu po cyklostezce do Staňkova a po CT 3 pak směrem k Vránovu. Vzhledem k tomu, že jde o trasy nově vybudované, nemusejí být v terénu ještě vyznačeny.

Vránovem projedete přes náves a pokračujte po samostatné cyklostezce až do Křenov. Zde lze po místních komunikacích projet přes náves až na lesní cestu za obcí. Na horském kole můžete tuhle část zdolat terénem po vyježděné cestě podél kolejí. Tento úsek navazuje na již vybudovanou cyklostezku, kterou se dostanete až na železniční zastávku Semošice – Peřina. Během celé dosud uváděné trasy je možné kdykoli nastoupit na vlak, protože míjí vlakové zastávky. Ze Semošic pak můžete pokračovat po lesní cestě, protože navazující úsek CT 3, který povede do Horšovského Týna, se bude stavět až příští rok.

Lesní cestou v polesí Peřina se méně zdatní cyklisté mohou vrátit do Křenov. Zdatnější cyklisté pak dojedou do Lazců. Tady se nabízí návštěva rozhledny na Šibeničním vrchu a řada památek láká k návštěvě přímo v Horšovském Týně. Zdatnější cyklisté mohou ještě dojet do Chotiměře a pak zpět do Křenov. Výlet je z převážné části po rovině a zpevněné samostatné cyklostezce. Je proto vhodný pro pohodové cyklisty a rodiny s dětmi.                       


 

↑ zpět na začátek článku ↑

Po kraji na kole

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů