Počestné paní plzeňské aneb Mistr ostrého meče

Nová scéna DJKT Palackého náměstí 30, Plzeň
e-mail: telefon: +420 378 038 049
web: https://www.djkt.eu/nova-scena vstupenky: Koupit vstupenku

Humorný příběh v bohatých kostýmních kulisách měšťanské Plzně 18. století líčí provokativní osudy kata Hussa a jeho odvážné manželky Rosiny. Žena, která všem leží v žaludku, se totiž rozhodla udávat tón nejen místní módě. A to je rána pro městskou honoraci. Zvlášť když se rodina kata, jíž se „poctiví“ lidé štítí, dostane do víru milostných, kriminálních a dokonce i soudních událostí. Aby se nakonec stala zachráncem cti samotného města Plzně! Inscenace volně vychází ze hry a filmu Počestné paní pardubické. V hlavních rolích se představí Jan Holík a Zuzana Ščerbová.

Skandál, jaký Plzeň nepamatuje 
Počestné paní plzeňské se představují! 

Agnes Dreisigackerová (Štěpánka Křesťanová)
Počestná paní doktorová si velice zakládá na cti manželské. Na její dům se může každý spolehnout. A to přesto, že sama často tráví noci ve studené posteli, neboť její manžel, slovutný lékař (Jan Maléř), obětavě cestuje za svými pacienty, kterým podle zlých jazyků „do hrobu pomáhá“, ve skutečnosti je však prý léčí podle posledních objevů pražské medicíny. Společenská Agnes miluje módu, nejrůznější styky a je ozdobou města Plzně v každém ohledu, pohledu i bližším ohledání.

Hermína Krninská (Apolena Veldová)
Počestná paní Krninská nemá dosud manžela, zato má vyhraněný názor na cikány. Její špatná zkušenost pramení z neúspěšné a horlivé snahy odklidit je do jiného kraje. Podle ní cikáni kradou. Její rasistické názory jí navíc nelze vyvrátit. Paní Krninská také hořce lituje, že skončila doba upalování čarodějnic, protože by jich ve svém okolí napočítala několik. V tomto ohledu se stará především o čest plzeňské obce v duchovní rovině. Paní Krninská má kromě jiného silně vyvinutý čich na ženy – coury. 

Rosálie Kostíková (Jana Kubátová)
Počestná manželka mistra cechu punčochářského je příkladně pracovitou měšťankou, které leží na srdci blaho cechů a poctivé práce. Horlivě proto vyhledává šmejdy od neregistrovaných výrobců, a je hlavní likvidátorkou černého trhu. Miluje soudní pře, a kdyby se narodila dnes, byla by obávanou žalobkyní. Počestná paní Kostíková je pravou i levou rukou svého manžela, protože co osobně nezařídí, to není. Včetně vytouženého erbovního titulu.

Therezie, hrábinka Thurnová (Monika Švábová)
Urozená paní Therezie je nejkrásnější, nejváženější, nejbohatší, ještě zcela nedávno nejmladší, nejštědřejší, nejchytřejší a nejnepostradatelnější občankou města Plzně. Je také paní nejvybranějších způsobů a je přízněna se všemi známými i neznámými domy evropské šlechty, což plzeňští burani nikdy nedokázali řádně ocenit. Dbá na čistotu modré krve, nesnáší proto smíšené sňatky a psy bez rodokmenu. Přísně dbá na dodržování společenské hiearchie. V poslední době lehce postonává, přičemž testuje veškeré dostupné medikamenty moderní alchymistické doby.

Rosina Hussová (Zuzana Šcerbová)
Krásná paní Rosina (tfuj) není počestnou paní, nýbrž sníženou osobou, ženou mistra ostrého meče (tfuj). Přesto si dovoluje nosit čepec, usednout s počestnými paními v kostele a vůbec manželka kata Hussa (tfuj) provokuje jako sprostá husa! Je nepotrestaným plivancem do tváře všem poctivým občanům města, když se míchá mezi ně a tvrdí, že je katolička stejně dobrá jako ostatní. Fakt, že se odvažuje utrácet peníze za kostelní dary a že někteří konšelé na její krásu mohou shlížet bohulibě, situaci jen vyhrocuje. 

↑ zpět na začátek článku ↑

Počestné paní plzeňské aneb Mistr ostrého meče

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů