Podcasty Plzeňského kraje

Plzeň a Plzeňský kraj Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Plzeňský kraj není jen území s krásnou krajinou a zajímavou historií, ale také je to kraj, kde žije spousta zajímavých lidí. A právě takové představuje Podcast Plzeňského kraje. Hostem u mikrofonu je ten, kdo má o čem vyprávět: umělci, vědci, sportovci, ale třeba i lidé, kteří srdnatě bojují s nepřízní života, nebo kteří se s vášní starají o místa kolem sebe. Markéta Čekanová s nimi hovoří o jejich práci, pocitech ale i myšlenkách. Povídá si s nimi o životě a o jejich pohledu na svět. A hlavně bere posluchače do sfér, které by jinak nejspíš nenavštívili. S Jindřichem Durasem se například podívala na zoubek vodě. Proč je jí v posledních letech někdy kriticky málo, jindy kriticky moc? Od Jiřího Maška se zase dozvěděla, že muzika, kterou si lidé při běhání pouštějí do sluchátek, je může ohrozit na životě. A fotograf Jaroslav Vogltanz jí vysvětlil, proč se mu prezident Gustáv Husák nefotil vůbec dobře a proč dnes fotí krávy.
Pokud i vy máte ve svém okolí nějakého zajímavého člověka, kterého by podle vás měli poznat i další lidé, napište o něm na e-mail podcasty@plzensky-kraj.cz a třeba bude hostem některého z dalších dílů.
Všechny podcasty si můžete poslechnout na stránce https://podcastyplzenskehokraje.podbean.com/, ale i v aplikacích Spotify nebo Apple či Google podcastech.

Alena Lochmannová
Etnoložka
Alena Lochmannová je proděkanka Fakulty zdravotnických studií a zajímá ji tetování, finanční gramotnost a poslední dopisy sebevrahů. Je totiž ekonomka a etnoložka a všem těmto tématům se věnuje v rámci své vědecké práce. Markéta Čekanová si s ní v Podcastu Plzeňského kraje povídala třeba o tom, proč se vůbec lidé nechávají tetovat, jak se učí finanční gramotnost v mateřských školách nebo i o tom, jak udělat náš svět příjemnějším místem k životu. A vzhledem k tomu, kolika rozličným oborům se tahle maminka dvou malých kluků věnuje, padla i otázka na to, kolik hodin má její den – čtyřiadvacet, nebo víc?

Zdeněk Musil
Ochránce hradu Krašov
V podkresu tohoto Podcastu Plzeňského kraje cvrlikají ptáci a hučí letadla vysoko na obloze. Nenatáčel se totiž ve sterilním prostředí studia, ale venku. Zdeněk Musil stojí v čele spolku, který se stará o zříceninu hradu Krašova, a tak se mikrofony ocitly na stole na hradním nádvoří. Povídání se točilo, jak jinak, kolem minulosti, současnosti i budoucnosti tohoto krásného koutu našeho kraje. Do rozhovoru ovšem vstoupil také zdejší pes, a tak se posluchači dozvědí, jak se jmenuje a že mnohem lépe než hlídání mu jde jídlo. A víte, že na Krašově může pocestný přenocovat, nebo tu přiložit ruku k dílu?

Jan Mokrý
Zoolog Národního parku Šumava
Vlk nežere Karkulky a nenechá se doběhnout potměšilým zajícem. Je to inteligentní zvíře, které se v posledních letech vrací i do české přírody. Nevěříte? Poslechněte si Podcast se zoologem Národního parku Šumava Janem Mokrým. Ten byl součástí týmu, který v roce 2022 odchytil mladou vlčí samici a nasadil jí telemetrický obojek. Markéta Čekanová si s ním povídala nejen o tom, co se z nasbíraných dat odborníci dozvěděli. Zajímalo ji třeba i to, jak by se měl člověk při setkání s vlkem chovat, proč mají vlci privilegované postavení v pohádkách a mytologii, nebo jestli naši předkové maso ulovených vlků jedli.

Marcela Joglová
Atletka
Příběh Marcely Joglové připomíná hollywoodský film. Je v něm rodinné štěstí, pád na dno, desetiletý boj s bulimií a na konci zázrak v podobě olympiády. Rodačka z Klatov se postavila na start maratonu pod pěti kruhy. A to ve 34 letech, pouhé čtyři roky od svého vůbec prvního maratonského běhu. V Podcastu otevřeně promluvila o tom, že na začátku jejích problémů s příjmem potravy byla jedna hloupá poznámka od hezkého kluka.

Libor Buček
Farář
Libor Buček je farář římskokatolické farnosti v Dýšině a také nemocniční kaplan v Hospici sv. Lazara v Plzni. Rád jezdí na motorce, snowboardu a hraje fotbal. Málokdo ho na faráře tipuje a jemu to vlastně vyhovuje. Je rád nenápadný. V Podcastu Plzeňského kraje mluvil například o tom, jaká byla jeho životní cesta, než se stal farářem, ale přišla řeč i na to, jaké to je být nápomocen umírajícím lidem.

Zdeňka Chocholoušková
Koordinátorka podpory nadání
Kreslí vaše dítě lépe než jeho vrstevníci nebo počítá z hlavy složité příklady? Pak máte možná doma výjimečně nadané dítě. Pokud ho ale fascinují dinosauři, paleontolog z něj nejspíš nevyroste. I to se dozvíte z Podcastu, jehož hostem je krajská koordinátorka péče o nadané děti Zdeňka Chocholoušková. Povídání s ní se ale dotklo i toho, jak by si české školství poradilo s takovými mimořádnými dětmi, jako byl Albert Einstein nebo Wolfgang Amadeus Mozart.

Marcela Kliková
Učitelka roku
Marcela Kliková získala loni v červnu titul Pedagog roku základní školy. Krátce před tím ovšem začala svůj boj s rakovinou. Na podzim pak zahájila svou osobní kampaň na podporu očkování proti covidu a snažila se povzbuzovat ostatní onkologicky nemocné. Markéta Čekanová si s ní povídala třeba o strachu ze smrti, o škodlivosti soucitu, o tom, že i s hlavou bez vlasů se může žena cítit krásná.


Výběr z dalších podcastů:

Jaroslav Vogltanz
fotograf

Michal Šindelář
hudebník

Martin Stránský
herec

Barbora Stupková
triatlonistka

Tomáš Dvořák
umělecký šéf Divadla Alfa

Andrea Hlaváčková
tenistka

Gaëtan Pires
tanečník

Tomáš Vorel
režisér

Jan Soukup
architekt

Josef Knopp
automobilový závodník

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Podcasty Plzeňského kraje

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů