Pozvánky do Měšťanské besedy na rok 2024

Měšťanská beseda Kopeckého sady 13, Plzeň
e-mail: info@mestanskabeseda.cz telefon: +420 702 218 137
web: https://mestanskabeseda.cz/

„Duben v Kině Beseda: Nejlepší filmy loňska, Stodolovi a další jarní novinky.“

Filmové ceny Oscar i Český lev jsou rozdané. Pokud byste oceněné snímky ještě rádi viděli na velkém plátně, přijďte do Kina Beseda. Čeká vás tu Best of 2023 z české i zahraniční kinematografie. Hned 1. dubna vtrhne do soužití páru třicátníků jeho matka a promění jim život v očistec. Černá komedie s prvky hororu Přišla v noci získala Českého lva za nejlepší režii a pro nejlepší herečku v hlavní roli. Sci-fi z blízké budoucnosti Bod obnovy posbíralo ceny Českého lva za nejlepší zvuk, střih, kameru i scénografii. Za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli byl na cenu nominován plzeňský rodák Václav Neužil (8. 4.).

Oscara za nejlepší zahraniční film a za nejlepší zvuk získalo britské drama Zóna zájmu, které nahlíží do života velitele koncentračního tábora v Osvětimi. Rudolf Höss s manželkou a dětmi poklidně žijí v domě se zahradou, zatímco se zpoza zdí ozývají znepokojivé zvuky (17. 4.).

Divácky oblíbený filmový příběh Tancuj Matyldo o nenadálém společném soužití otce, syna a babičky s Alzheimerovou chorobou proměnil ze sedmi nominací na Českého lva tu za nejlepší hudbu (18. 4.). Z 11 nominací na Oscara si film Yorgose Lanthimose Chudáčci na konto připsal čtyři sošky. Cenu pro nejlepší herečku získala Emma Stone za hlavní roli mladé ženy, kterou po pokusu o sebevraždu navrací do života geniální vědec. Akademie ocenila také nejlepší výpravu, kostýmy a masky (29. 4.).

Temný milostný příběh Manželé Stodolovi je inspirovaný skutečným životem sériových vrahů. V poklidné vesnici, kde se všichni znají, Jaroslav a Dana společně vraždí osamělé seniory, o které společnost už dávno ztratila zájem (15. 4.).

Filmová přehlídka Tady Vary uvede předpremiéru snímku Rivalové. Na tenisovém kurtu i v lásce se rozdmýchává rivalita tří hráčů, kteří se znali a soupeřili už jako teenageři (24. 4.).

Celý program včetně víkendových filmů pro děti i zvýhodněných projekcí pro seniory najdete na www.kinobeseda.cz.

 

18/11  /  19:00
První dáma opery a tři klavíry

Největší česká operní hvězda Eva Urbanová začínala jako rocková zpěvačka a během své profese operátorky Českých drahdebutovala v opeře Rusalka na jevišti plzeňského Divadla J. K. Tyla. Už o deset let později poprvé vystupovala v Metropolitní opeře v New Yorku. Je sólistkou Národního divadla v Praze a působila na mnoha světových operních scénách. Získala cenu Grammy, u nás byla oceněna dvěma cenami Thálie. Jedna z nich jí byla udělena za Kostelničku v Janáčkově Její pastorkyni, kterou předvede i na koncertě 18. listopadu v Měšťanské besedě.

Legendární sopranistku tu doprovodí renomovaný brněnský ansámbl Moravské klavírní trio. Můžete se těšit na známé melodie, jako například „Měsíčku na nebi hlubokém“ z Dvořákovy Rusalky či Chačaturjanův Šavlový tanec, ale také na dílo Petra Iljiče Čajkovského, Franze Schuberta, Giacoma Pucciniho, Giuseppe Verdiho a dalších autorů.

 

27/05  /  19:00
Hlavně ne třináct u stolu

Pověrčivá hostitelka připravuje v jednom pařížském domě slavnostní večeři a zoufale se snaží zabránit hrozícímu počtu třinácti hostů u stolu. Nedokážete si ani představit, jak vtipné situace při tom vznikají. Přijďte se podívat na Simonu Stašovou a Miroslava Etzlera jako francouzské manžele v kouzelné komedii Třináct u stolu.

 

28/05  /  19:00
Pět herců a šest příběhů

Jaké podoby může mít láska během jednoho večera v jednom městě? Manželský pár tu dostane zaplaceno za sex v přímém přenosu, rocková hvězda odolává svodům sotva zletilé fanynky, majitel klubu se snaží propustit neschopnou striptérku… O všechny postavy se ve hře Láska v přímém přenosu dělí pět herců, třeba Petr Čtvrtníček nebo David Suchařípa.

 

09/06  /  18:00
Mikuláš přijde v červnu

A děti se na něj těší! Přiveze s sebou své kamarády Augustýna, Kryšpína, Vendelína, Albína i šplhouna Celestýna a jejich povedené příběhy z oblíbené knížky Mikulášovy patálie pobaví celou rodinu. Dětské role perfektně ztvárňují Matouš Ruml, Petr Lněnička, Lukáš Jůza a další.

 

10/06  /  19:00
Je půlnoc, hodina pravdy

A vy se ocitáte v přepychovém bytě spolu s Janou Krausovou a Karlem Rodenem, kteří se právě rozhodli pro vzájemné zúčtování. Komorní hra O lásce s lehce drastickým humorem sleduje manželský pár, který probírá nejrůznější traumata dlouholetého vztahu.

 

20/06  /  20:00
Hudba mu jde taky

Igora Orozoviče znáte hlavně jako divadelního, ale také televizního a filmového herce. Coby muzikant se po loňské úspěšné koncertní show opět vydává na turné. Jeho šansonově laděné písně okořeněné prvky rocku, blues a soulu s texty, v nichž není nouze o poetičnost, nadhled ani erotiku, si můžete vychutnat na zahradě Měšťanské besedy.

 

11/09  /  19:00
Vášnivost poprvé

Hořká komedie a zároveň napínavé drama, to je divadelní hra Vášnivost, ThrillerLindou Rybovou, Janou Janěkovou ml., Davidem Matáskem a Janem Holíkem. Čeká vás mnoho překvapivých zvratů poté, co se žena vrátí domů dřív, hledá svého manžela, ale dům je prázdný. Úplně poprvé se bude v Měšťanské besedě rozplétat tenhle řetězec falešných stop.

↑ zpět na začátek článku ↑

Pozvánky do Měšťanské besedy na rok 2024

zobrazit celý program rubriky

V programu

Honza Vančura & Plavci

koncert

24.4. 19:00

Měšťanská beseda

Vedlejší účinky

komedie

26.4. 19:00

Měšťanská beseda

Gabriela Beňačková aneb Mařenka, Rusalka a Jenůfa se loučí

koncert

28.4. 19:00

Měšťanská beseda

Zamilovaný sukničkář

divadlo

12.5. 19:00

Měšťanská beseda

Štěstí

komedie

13.5. 19:00

Měšťanská beseda

Spirituál kvartet

koncert

19.5. 19:00

Měšťanská beseda

Třináct u stolu

komedie

27.5. 19:00

Měšťanská beseda

Láska v přímém přenosu

divadlo

28.5. 19:00

Měšťanská beseda

Mikulášovy patálie

divadlo

9.6. 18:00

Měšťanská beseda

O lásce

divadelní komedie

10.6. 19:00

Měšťanská beseda

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers: O lásce a jiných swingových běsech

koncert

12.6. 19:00

Měšťanská beseda

Igor Orozovič & CO.

koncert

20.6. 20:00

Měšťanská beseda

Vášnivost, Thriller

divadlo

11.9. 19:00

Měšťanská beseda

Eva Urbanová: Operní recitál s Moravským klavírním triem

koncert

18.11. 19:00

Měšťanská beseda

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů