Pozvánka do Trutnova: Nové divadlo v sezóně 2021–2022

UFFO Trutnov náměstí Republiky 999, Trutnov
e-mail: info@uffo.cz telefon: +420 499 300 999
web: http://uffo.cz/

Pozvánka do Trutnova: Nové divadlo v sezóně 2021–2022

Jaký má vlastně dopad kultura na společnost? Může být i zásadní…
Lze říct, že tahle otázka je jaksi dlouhodobě vyřčena, ale přiznejme si, známe uspokojivou odpověď? Ano, víme, že je správné vydávat veřejné peníze na obranu zvenčí i zevnitř, na výchovu našich dětí, na péči o potřebné… Ale proč na kulturu? Je to podpora relaxu? Kreativity? Jistě obojího, ale zdaleka nejen toho. Veřejné peníze vložené do kultury a tam optimálně využité mají zásadní pozitivní dopad na společnost. Nejen že nám taková kultura poskytne ono uvolnění, zábavu, ale podnítí i naše kreativní buňky a rozšiřuje obzory…  Kultura prostě může sehrávat, a někde skutečně sehrává, zásadní roli ve společnosti, obzvláště v kulisách současnosti.

Hvězda podkrkonošské metropole – Uffo
Jedním z takových míst, kde kultura přináší třetí rozměr, je bezesporu podkrkonošská metropole Trutnov. Tamní polyfunkční divadlo Uffo bylo otevřeno před jedenácti lety, a to, že se jedná o výjimečnou stavbu, dokazuje i fakt, že stavba získala tituly Stavba roku a TOP INVEST 2011.
Místní jej často označují jako unikátní a vlastně s nimi nelze nesouhlasit. Uffo je multifunkční kulturní prostor, který své jméno získal podle trutnovského rodáka, básníka Uffo Horna.
Divadlo je možné během krátké doby přestavět na arénu, na koncertní, plesový, či konferenční sál. To vše s kapacitou od 360 (divadlo) do cca 1000 (koncert k stání) lidí. O skvělé nazvučení každé akce se stará unikátní L-ISA systém. K čemu by ale byl hardware bez adekvátního softwaru. A je to právě program Uffa, na němž můžeme sledovat onen vliv kultury na společnost.

Od začátku je ředitelem i hlavním dramaturgem Libor Kasík, dle jehož slov tvoří hlavní dramaturgickou linii tři oblasti. A to společný, až euforický zážitek, experiment jdoucí až ke kontroverzi a propojování.

Řada Nové divadlo láká diváky z celé republiky
Z programu Uffa je nejznámější novocirkusový festival Cirk-UFF, který do Trutnova každoročně přiváží kompletní výkvět české scény a rovněž lahůdky ze zahraniční. Málokdo už ale ví, že i po zbytek roku je v tomhle umění zasvěcenému stánku vidět leccos zajímavého, v českých luzích a hájích často jinde vidět nemožného. „Většina programové nabídky je logicky koncipována tak, aby zasáhla regionální publikum. Na dost věcí ale jezdí lidé z celé republiky i odjinud. Třeba na představení v řadě Nové divadlo“ uvádí Kasík. V nadcházející sezóně se v rámci této řady představí v Trutnově třeba Putinovi agenti v podání Temporary Collective či Spitfire Company s hrou Prezidementi. „Nejvíc se asi těším na izraelskou choreografku Sharon Vazanna. Původně měla přijet se show Monster, ale vzhledem k situaci ve světě jsme byli nuceni udělat malou změnu. Místo Monster budou dvě menší produkce, a to Good Children a High. Naživo jsem viděl v Tel Avivu pouze Good Children, High pouze online, ale troufám si říct, že to bude náhrada minimálně adekvátní. Sharon je mezinárodně respektovaná tvůrkyně, a když její díla vidíte, je vám hned jasné proč“, nastiňuje Kasík.

„Nové divadlo začne v příští sezóně v listopadu 2021 zmíněnými Prezidementy a jeho finálem pak budou právě produkce Sharon Vazanny v dubnu 2022. Troufáme si tvrdit, že dramaturgie tak jak je pojímána v trutnovském Uffu, smysl má. Pro růst kreativních a originálních tvůrců, ale především pro diváky", doplňuje Libor Kasík.

04/11
Putinovi agenti
Máte rádi novináře Ondřeje Kundru a jeho knihu Putinovi agenti, která se zabývá působením ruských tajných služeb na našem území? Pak jistě oceníte její zpracování do podoby inscenace v žánru live-cinema, která nabízí mrazivý zážitek na pomezí divadla a filmu. Mysleli jste si, že po pádu železné opony a vstupu do NATO nám už žádná rizika nehrozí? Ruské tajné služby však svoje lidi z České republiky nikdy nestáhly. Na co tajní agenti lákají své oběti a jaké praktiky k tomu využívají? Jaké informace se zde snaží získat a k čemu jim vlastně slouží?
S pomocí živého natáčení a živého střihu se během představení Putinovi agenti stanete součástí filmu, který se odehraje jenom jednou, právě v tento večer, jenom před vašima očima. Vyzkoušejte si, jaké to je, když se dostanete do hledáčku agentů ruských tajných služeb.

19/12
Oslava
Měl to být dokonalý večírek, kde nesmí nikdo chybět. Komorní večírek pro několik známých. Přesto přišli i ti, které nikdo nezval. Jiní pozvaní zase nepřišli vůbec. Taneční představení Andrey Miltnerové vidí oslavu jako metaforu, která odráží atributy lidské existence ve světě. Za zdánlivě povrchním žertováním se skrývá přetvářka a za ní zranitelnost a pocity, které by neměl nikdo vidět.

13/01
Prezidementi
V každém národě jsou okamžiky, kdy se tvoří dějiny. Taková historická chvíle nastává právě teď a vy díky souhrnu nejdůležitějších událostí budete u toho. Odsun asijského jelena zpět do jeho domoviny. Ano, nebo ne! A co na to naši čelní prezidementi? Co si o tom myslí přední tuzemští odborníci? Nezamíchá tento čin s naší politickou situací? Budeme svědky bezprecedentních demonstrací v našem hlavním městě. A co venkov? Neutrpí náš obraz ve světě? Tyto a jiné otázky zazní v našem moderním divadelním zpravodajství pokrývajícím 24 hodin tuto událost světového rozměru. Buďte s námi, buďte v obraze! Saša Rašilov a Lucie Trmíková za své role v tomto představení Spitfire Company obrželi řadu ocenění, včetně Thálie nebo Cen divadelní kritiky.

10/02
Virtual Ritual
Originální gamingová performance, která diváky přivádí do paralelního světa online videoher. Je průzkumem digitálních měst, jejich obyvatel, zákonitostí a rituálů, které formují zdánlivě beztížný svět, v němž je možné téměř cokoliv.
Urbanista Osamu Okamura, YouTuber Atlet a fotografka a gamerka Adéla Vosičková – to jsou tři performeři, kteří vytvoří expertní gamingový panel, aby otestovali potenciál herního města, v tomto případě Trutnova. Co všechno může být předmětem hry? Jaké normy, pravidla chování je možné překročit ve virtuálním prostoru? A v realitě? Jakou roli hrají herní principy v naší společnosti? Za pomoci originálního použití live videa, 3D animací a YouTube formátů poukazuje performance Virtual Ritual na skryté souvislosti mezi realitou a virtuálním prostorem.

Březen
Soukromé rozhovory
Divadlo JEDL zve na bergmanovské variace na téma manželství a ztráty víry. Víry v sebe sama, víry v druhého člověka, víry v Boha. Mluvení a mlčení. Slova. Slova, jimiž zraňujeme. To vše přenášejí na jeviště Lucie Trmíková, Martin Pechlát a Zdeněk Maryška nebo Martin Dohnal.

23/04
Good children & High
Sharon Vazanna je nezávislá choreografka a tanečnice. V trutnovském Uffo se představí se dvěma performancemi.
Good children vypráví o třech odlišných jedincích. Jejich boj o jinakost je krvavý. Pocity viny, které prosakují, jsou jedovaté. Očekává se, že se budou jen přizpůsobovat. Žene je však naděje a touha. A s nimi slaví nové obzory, jež se před nimi otvírají.  Soucitně se i ohlížejí za svou minulostí a při tom všem kráčejí po tenké hranici mezi komiksem a tragikou, věky, světy i pohlavími.
High zobrazuje svádění a věci s ním související, včetně těch náhodných. Je o hledání lásky a pozornosti, zkoumá pocity vzrušení a intenzitu chvilek svobody – třeba v nočním životě.







↑ zpět na začátek článku ↑

Pozvánka do Trutnova: Nové divadlo v sezóně 2021–2022

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů