Pozvánka na Smetanovské dny

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:
Vážení a milí čtenáři a návštěvníci festivalu Smetanovské dny,

Plzeňská filharmonie, pořadatel festivalu Smetanovské dny, si v koncertní sezóně 2019/2020 připomíná 100 let od založení Symfonického orchestru Osvětového svazu, svého přímého předchůdce, a také festival oslaví malé jubileum – 40. výročí svého vzniku. Proto dramaturgie letošních Smetanovských dnů zohlednila kromě jubileí významných interpretů a hudebních skladatelů i tato dvě výročí. Vypsala následující témata: Od práce k zábavě: Volný čas v české kultuře 19. století, Ludwig van Beethoven – 250, Bedřich Smetana a související odkazy, Slavná výročí & Výročí slavných.

Vídeňský klasik Ludwig van Beethoven, který by v roce 2020 oslavil své 250. narozeniny, zkomponoval kromě devíti symfonií, četných klavírních sonát a jiných komorních skladeb osmnáct smyčcových kvartetů. A právě Souborné provedení smyčcových kvartetů Ludwiga van Beethovena se stává jedním ze stěžejních témat tohoto festivalového ročníku. Kvartety provedeme v rámci šesti koncertů, na které lze zakoupit předplatné. Na jejich interpretaci se budou podílet významná smyčcová kvarteta tuzemské i zahraniční hudební scény. Uměleckým garantem „beethovenského“ projektu je jubilující violoncellista Michal Kaňka.

Beethovenovu hudbu, a nejen ji, uslyšíme také v podání Smetanova tria. Téma Bedřicha Smetany a historie festivalu se však promítne především ve vzpomínkovém komponovaném pořadu, na němž vystoupí významní hosté a interpreti. Důstojný prostor zaujme také večer koncertního melodramu, uspořádaný ve spolupráci se Západočeským hudebním centrem, Společností Zdeňka Fibicha a Melodramfestem. Umělecký přednes Terezy Kostkové a Zbyňka Meduny je rozhodně zárukou kvality.

Nenechte si ujít další hodnotné umělecké zážitky: Festival opět přivítá Svatopluka Schullera, vystoupí pianisté Anne Queffélec a Miroslav Sekera, barytonisté Ivan Kusnjer a Roman Janál, Balkansambel, Pacora trio či Plzeňský dětský sbor. Zařazena jsou i dvě představení Divadla J. K. Tyla a dětský pořad Plzeňské filharmonie Filharmoníček a ztracená písnička.
 
Na večeru nazvaném Romantické Rusko zazní v podání houslisty Al-Ashhaba, laureáta Čajkovského soutěže v Moskvě, houslový koncert Petra Iljiče Čajkovského a Plzeňská filharmonie provede pod taktovkou Tomáše Braunera Borodinovu druhou symfonii, zvanou „Bohatýrská“. Smetanovské dny však zahájí Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Ronalda Zollmana a houslista Nikita Boriso-Glebsky.

V rámci festivalu můžete dále navštívit Plzeňské mezioborové sympozium, přednášku České astronomické společnosti, výstavy v Západočeské galerii, Západočeském muzeu a Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, a další doprovodný program.
 
"Oslavte s námi 40. festivalové narozeniny."

Těším se na shledávání s vámi.
 
Mgr. Lenka Kavalová
ředitelka Plzeňské filharmonie, o. p. s.
a festivalu Smetanovské dny

↑ zpět na začátek článku ↑

Pozvánka na Smetanovské dny

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů