Pozvánka na Smetanovské dny

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

43. ročník Smetanovských dnů nabízí celou řadu velmi zajímavých koncertů, pestrých pořadů, výstavy, vědecké přednášky, zajímavá povídání a setkání.

Festivalové vstupenky jsou již v prodeji na www.plzenskavstupenka.cz.

Kompletní program naleznete na prostřední dvoustraně a v programové části Žurnálu, více informací naleznete na www.smetanovskedny.cz.

 

Smetanovských TOP 5

02/03 / 19:00
Měšťanská beseda
Alexander Blettenberg & Norimberští symfonikové
Zahajovací koncert festivalu Smetanovské dny. Celý festival zahájí Norimberští symfonikové a Alexander Blettenberg, který usedne ke klavíru, ale zároveň se chopí také dirigování. Posluchači se mohou těšit na Koncert pro klavír a orchestr č. 3 c moll nebo předehru Egmont Ludwiga van Beethovena. Dále také na Enigma, variace na vlastní téma pro orchestr Edwarda Elgara.


11/03 / 19:00
Katedrála sv. Bartoloměje
Stabat Mater & Giovanni Battista Pergolesi
Stabat Mater italského barokního skladatele Giovanni Battisty Pergolesiho je jednou ze známých hudebních podob středověkého veršovaného textu. Jeho Stabat Mater je skutečně reprezentativní ukázkou kompozičního mistrovství. Na festivalovém koncertu se provedení tohoto skvostu ujmou renomovaní umělci věnující se interpretaci staré hudby. V prostoru nově zrekonstruované katedrály svatého Bartoloměje půjde nejen o posluchačský zážitek. Těšit se můžete na Lucii Vagenknechtovou (soprán), Janu Kubicovou (mezzosoprán) a Tomáše Pindóra (varhany).


12/03 / 17:00
Měšťanská beseda
Dvořák cestovatel – náš TIP
Koncert pro rodiny s dětmi, ale nejen ty. V loňském roce uplynulo právě 130 let od legendárního odjezdu Antonína Dvořáka na jednu z nejproslulejších cest v dějinách hudby, která přinesla řadu skladeb, jejichž věhlas se dá právem označit za světový. Pro tuto příležitost připravila Plzeňská filharmonie zábavně naučný hudebně dramatický pořad o zajímavostech z Dvořákova cestovatelského života. Málokdo například ví, že byl devětkrát v Anglii, že kromě USA pobýval v Německu, Belgii, Rakousku, Rusku či Maďarsku. Posluchači se dozví, jak se na svých cestách za větší slávou české hudby cítil, co prožíval, co dirigoval. Pořad Plzeňská filharmonie opakuje v Plzni po velkém úspěchu Dvořáka cestovatele na festivalu Dvořákova Praha v roce 2022. V hlavní roli se představí Svatopluk Schuller a Zbyněk Fric, diriguje Chuhei Iwasaki.


24/03 / 19:00
Návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje
Cimbálovka na druhou
Tulák, tulák běží hledat rodné kraje – aj, což lidé vědí, co jim cigán hraje! Živelný a poučný zároveň bude večer s názvem Cimbálovka na druhou. Pořad věnovaný dějinám, kultuře a identitě Romů v úvodu přinese poutavý rozhovor s ředitelkou Muzea romské kultury v Brně Janou Horváthovou. Následovat bude neuvěřitelná souhra dvou cimbálovek ¬– Cimbálové muziky Horváthovci a Cimbálové muziky Milana Broučka. Koncert se koná v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje, moderuje historik Zdeněk Hazdra.


06/04 / 19:00
Měšťanská beseda
Stabat Mater & Antonín Dvořák & PF
Závěrečný koncert festivalu Smetanovské dny. Stabat Mater Antonína Dvořáka je opravdovou klasikou klasiky. Na závěrečném koncertu festivalu Smetanovské dny sólově zazpívá Alžběta Poláčková (soprán), Václava Housková (alt), Václav Vallon (tenor) a Roman Janál (bas). Velký sál Měšťanské besedy rozezní také Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou, který tímto koncertem v Plzni symbolicky oslaví své 80. narozeniny. Celý večer podtrhne Plzeňská filharmonie a šéfdirigent Chuhei Iwasaki.


Festivalové akreditace a vstupenky jsou již v prodeji

Nejjednodušší a nejrychlejší nákup vstupenek uskutečníte na www.plzenskavstupenka.cz.
Prodejní místa
Předprodej vstupenek je možný na jakémkoliv prodejním místě portálu Plzeňská vstupenka.

Festivalové slevy
50 % držitelé průkazu ZTP a ZTP/P
50 % děti do 15 let
50 % abonenti Plzeňské filharmonie
50 % abonenti Kruhu přátel hudby
30 % senioři 65+
30 % studenti ve věku 16–26 let

Doklad opravňující diváka k užití slevy může být požadován i před vstupem do sálu.
Slevy se nesčítají, festivalové slevy se nevztahují na pořady v Divadle J. K. Tyla a na výstavy.

Festivalové akreditace:

Smetanovských TOP 5 1 800 Kč
TOP Fajnšmekr 1 000 Kč
TOP Cestovatel 800 Kč
Akreditace na celý festival 3 500 Kč

Akreditace je možné zakoupit v sídle Plzeňské filharmonie po předchozí domluvě:
PR manažer MgA. Michal Karban
Tel.: 602 486 635
michal.karban@plzenskafilharmonie.cz

Akreditace jsou přenosné a nevztahují se na ně další slevy.

www.smetanovskedny.cz

 

PROGRAM:

Dům hudby (DH), Měšťanská beseda (MB), Návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje (NCPP), Velké divadlo (VD), Katedrála sv. Bartoloměje (K),

2. 3.     19:00   Alexander Blettenberg & Norimberští symfonikové – zahajovací koncert, Howard Shelley: dirigent, klavír, Norimberští symfonikové (MB)

6. 3.     19:30   Igor Ardašev – klavírní recitál (DH)

7. 3.     19:00   Armida – opera, DJKT (VD)

8. 3.     19:30   Vilímec & Vilímec – k poctě slavného českého houslisty Františka Ondříčka, Miroslav Vilímec: housle, Vladislav Vilímec: klavír (DH)

11. 3.   19:00   Stabat Mater & Giovanni Battista Pergolesi – Lucie Vagenknechtová: soprán, Jana Kubicová: mezzosoprán, Tomáš Pindór: varhany (K)

12. 3.   17:00   Dvořák cestovatel – koncert pro rodiny s dětmi, ale nejen ty, Svatopluk Schuller a Zbyněk Fric: hlavní role, Chuhei Iwasaki: dirigent, Plzeňská filharmonie (MB)

15. 3.   19:30   Malá noční hudba & Haydn Ensemble – Martin Petrák: umělecký vedoucí, Haydn Ensemble (DH)

17. 3.   09:30   Hollywoodský dvojkoncert nejen pro děti – Chuhei Iwasaki: dirigent, Plzeňská filharmonie (MB, také v 11:30 hod.)

21. 3.   19:30   Koncert ve spolupráci se Západočeským hudebním centrem (DH)

22. 3.   19:30   Proměny duše – Sylva Čmugrová: mezzosoprán, Martin Kasík: klavír (DH)

23. 3.   18:00   ZUŠ Bedřicha Smetany – přehlídkový koncert (MB)

24. 3.   19:00   Cimbálovka na druhou – Cimbálová muzika Milana Broučka, Cimbálová muzika Horváthovci, Zdeněk Hazdra: moderátor  (NCPP)

25. 3.   19:00   Putování pařížskými chrámy – Irena Chřibková: varhany, Tomáš Trnka: trombon (K)

27. 3.   19:30   Dvořákovo klavírní kvarteto – Slávka Vernerová: klavír, Štěpán Pražák: housle, Petr Verner: viola, Jan Žďánský: violoncello (DH)

2. 4.     17:00   S kytarou a kamerou kolem světa – Štěpán Rak: kytara, Petr Horký: cestovatel (DH)

3. 4.     19:30   Štěpán Rak & Domov můj (DH)

5. 4.     19:30   Quasi trio – David Šimeček: klarinet, Judita Škodová: violoncello, Kateřina Ochmanová: klavír (DH)

6. 4.     19:00   Stabat Mater & Antonín Dvořák & PF – závěrečný koncert, Alžběta Poláčková: soprán, Václava Housková: alt, Václav Vallon: tenor, Roman Janál: bas, Chuhei Iwasaki: dirigent, Český filharmonický sbor Brno, Plzeňská filharmonie (MB)

↑ zpět na začátek článku ↑

Pozvánka na Smetanovské dny

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů