Prodaná nevěsta

Náměstí Republiky Náměstí Republiky 1, Plzeň
e-mail: telefon:
web:
Bedřich Smetana napsal Prodanou nevěstu v letech 1863–1866, premiéru měla 30. května 1866 v Prozatímním divadle v Praze. Zásluhou Emy Destinnové byla v roce 1909 opera uvedena v Metropolitní opeře v New Yorku, kde se hrála v němčině, v překladu Maxe Broda a premiéru dirigoval Gustav Mahler. Finální podobě opery předcházel poměrně komplikovaný vývoj: původně byla rozdělena pouze do dvou aktů, řada dnes velmi známých a populárních čísel a výstupů v ní vůbec nefigurovala a navíc byla psána jako singspiel - místo zpívaných recitativů obsahovala mluvenou prózu. Dnes se hraje její poslední, čtvrtá, verze z roku 1870.

To, že naše republika slaví sté narozeniny, se letos připomíná ze všech stran. Jaké by to ale byly narozeniny bez dárku? A že jsou to narozeniny významné, i dárek by měl být velkolepý. Plzeňský kraj proto přichystal velký narozeninový dárek pro všechny obyvatele kraje a nejen pro ně. Na náměstí Republiky v Plzni se 7. září od 19:30 hodin odehraje jedinečné představení opery Prodaná nevěsta, které bude přístupné pro všechny zdarma.
 
Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany je snad nejznámější klasická opera, ale už málokdo ví, že ji autor psal pro Plzeň a její děj dokonce situoval na jednu z tehdejších plzeňských návsí. Operu tak, jak si ji zřejmě představoval sám autor, teď budou moci vidět i návštěvníci představení pod širým nebem. Na panoramatickém pódiu se představí stovky účinkujících včetně folklorních souborů, ožijí zde tradiční plzeňské kroje, přítomna budou živá zvířata, hrát bude velký orchestr a v neposlední řadě se v hlavních rolích představí špičkoví sólisté. O vysokou uměleckou úroveň se postará zejména Divadlo J. K. Tyla, jehož operní ředitel Tomáš Pilař se ujal hlavní umělecké vize. Kompletní inscenační tým pak spolu s ředitelem opery tvoří dirigent Norbert Baxa a scénograf Lukáš Kuchinka.
 
Velkolepé představení mohou navštívit opravdu všichni bez rozdílu věku. Nejen že vstupné je zdarma, ale na operu se také zdarma dovezete plzeňskou MHD, a to od 18:00 do 24:00 hodin v den představení, tedy 7. září. K prokázání volné jízdy použijete pouze letáček k Prodané nevěstě, který rozdává na nejrůznějších akcích v Plzni a okolí tým tvořený Jeníkem, Mařenkou a medvědem, nebo je možné si letáček vyzvednout v Regionálním informačním centru Plzeňského kraje a Bavorska na náměstí Republiky 17 v Plzni (vedle Domu knihy NAVA).
 

↑ zpět na začátek článku ↑

Prodaná nevěsta

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů