PROJEKTY Plzeňského kraje PRO VŠECHNY

Plzeň a Plzeňský kraj Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Kraj fandí mládí, vzdělání a pohybu

Co všechno má na svých bedrech kraj? Víte? Nebo aspoň tušíte? Pojďme se na to společně podívat. V několika následujících číslech Žurnálu nahlédneme pod pokličku činnosti jednotlivých odborů krajského úřadu. A začneme u dětí a mládeže.

Na území Plzeňského kraje působí 513 škol a školských zařízení, které krajský úřad financuje a metodicky podporuje. To znamená, že musí platit zdejší pedagogy, školníky i uklízečky, má na starosti stav budov nebo nakupuje pomůcky a moderní vybavení. Nedávno například rekonstruoval plzeňskou školu v Podmostní ulici, kam se přestěhovala Vyšší odborná škola zdravotnická, či budovu SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara.

Velkou chloubou mezi středními školami v našem kraji je Gymnázium a Střední odborná škola v Rokycanech. Před dvěma lety získalo prestižní akreditaci pro International Baccalaureate Diploma Programme. Plzeňský kraj se tím stal prvním krajem v České republice, který nabízí ve své zřizované organizaci studium s mezinárodně uznávanou maturitní zkouškou v programu IB. „Studium čtyřletého gymnázia podle školního vzdělávacího programu Poznání a inspirace v souvislostech je určeno žákům vycházejícím z 9. tříd základních škol. V prvním a druhém ročníku probíhá částečná výuka všeobecně vzdělávacích předmětů v angličtině, od třetího ročníku studují žáci už v angličtině úplně,“ prozrazuje náměstek hejtmana pro oblast školství Vladimír Kroc.

Pro střední odborné školy je důležitá ale i spolupráce se zaměstnavateli, aby neprodukovaly absolventy, kteří budou v praxi k ničemu. Odborné školy se tak aktivně dělí o přípravu mladých lidí s velkými firmami, jako je například Gerresheimer Horšovský Týn, Doosan Škoda Power, Streicher, Lasselsberger, Konplan, Eurosoftware nebo APB Plzeň v Losiné. Výraznou roli hraje také spolupráce s menšími firmami. Příkladem může být firma Systherm s.r.o., která ve spolupráci se SOŠ a SOU v Sušici pořádá a finančně podporuje republikovou soutěž pro instalatéry. Podobných soutěží a olympiád podporuje kraj dlouhou řadu. Jsou zaměřeny jak na šikovné ruce, tak na chytré hlavy: Řemeslo má zlaté dno, Technická olympiáda Plzeňského kraje, Gymnazista roku, mKONTEXT, Minidron a další. „Nejoblíbenější jsou soutěže robotické. Pro starší žáky pořádáme například závody robotických vozítek, a to i na celostátní a mezinárodní úrovni,“ dodává Vladimír Kroc.

Plzeňský kraj ale také podporuje děti, které jdou za svými sny v oblasti sportu. Funguje tu jedenáct sportovních akademií: fotbalová, hokejová, tenisová, triatlonová, házenkářská, atletická, cyklistická a další. A příští rok přibude podpora parasportů. Kraj také každoročně organizuje výpravu mladých sportovců na letní a zimní olympiády dětí a mládeže. V roce 2027 bude takovou olympiádu dokonce pořádat.

Zkrátka Plzeňský kraj aktivně podporuje vzdělání a sport, investuje do modernizace škol a sportovišť a vytváří stimulující prostředí pro rozvoj mladé generace.

Jaký projekt za Vašeho působeni ve funkci hodnotíte jako největší úspěch?
Není jednoduché vybrat jeden projekt a ani by to nebylo fér. Jsem ale přesvědčen, že jsme dali dobrý směr jak rozvoji vzdělávání za více než miliardu v projektech, tak podpoře sportu, když finančně podporujeme mladé a talentované sportovce prostřednictvím sportovních akademií a klubů, které o ně pečují. Peníze jdou výhradně sportovcům, není pro klub možné, aby je zařadil do svého rozpočtu. Máme řadu úspěšných reprezentantů už na poli mládeže, proto věřím, že je to důkazem dobré investice do funkčního systému klubů a akademií.

Vladimír Kroc, náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu

 

↑ zpět na začátek článku ↑

PROJEKTY Plzeňského kraje PRO VŠECHNY

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů