PROJEKTY Plzeňského kraje PRO VŠECHNY

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Co všechno má na svých bedrech kraj? Víte? Nebo aspoň tušíte? Tentokrát nahlédneme pod pokličku oblasti kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Ta je vlastně všude kolem nás.

Jaký projekt za Vašeho působeni ve funkci hodnotíte jako největší úspěch?
Záběr mé gesce je tak obrovský, že velmi těžko vybírám jeden projekt, který bych vypíchl. Obecně jdeme cestou podpory památek, protože historii, ať už ve formě budov či tradic, si chceme, a musíme uchovat nejen pro další generace. Kultura tedy podporuje rozmanité festivaly, koncerty nebo různé žánrově bohaté soutěže, to je obohacující součást našeho života, a tady také podporujeme onu tu živost na území celého kraje. A konečně cestování, to je přece skvělý koníček. Plzeňský kraj je plný překrásných míst, kam mohou lidé vyrazit a zrelaxovat, nebo se i něco dozvědět. Využít k cestování mohou zhruba 30 karavanových stání, která podpořil novým dotačním titulem kraj. Přeji všem obyvatelům i návštěvníkům kraje, aby užívali plnými doušky vše, co jim kraj nabízí.
Ing. Libor Picka, člen rady kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu


Kultura je jednou ze stěžejních oblastí, kterou Plzeňský kraj významně podporuje. Víte například, že kraj je zřizovatelem bývalých okresních muzeí nebo galerií? Jejich prostřednictvím se snaží podporovat akce připomínající sounáležitost ke konkrétnímu místu, udržovat lidové zvyky nebo třeba připomínat barokní krásy. Ostatně k pořizování a uchovávání vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století míří i dotace pro plzeňskou pobočku společnosti POST BELLUM. Plzeňskému kraji patří také Hvězdárna v Rokycanech a Plzni nebo Stálá divadelní scéna v Klatovech.

Velké festivaly i lokální akce
Nejviditelnějším místem podpory jsou samozřejmě různé akce. A to nejen ty velké, jako jsou Chodské slavnosti, Haydnovy hudební slavnosti, Hudba v synagogách Plzeňského regionu nebo Hudební ceny Žebřík, přehlídky Mezinárodní festival Divadlo nebo oblíbený filmový festival JUNIORFEST či FINÁLE. A nezapomíná se ani na výstavy nebo divadelní představení. Významná je ale i podpora malých kulturních akcí. Pro ně existuje dotační program Mikrogranty, který podporuje místní akce a slavnosti. Kromě toho všeho pamatuje kraj ve své podpoře i na tradiční lidovou kulturu, tedy na uchování a představování lidových zvyků nebo výrobků dnes již téměř zapomenutých řemesel, jako jsou hrnčířství, kovářství, drátenictví nebo betlémářství. Od roku 2015 se těší čím dál větší oblibě také Letní barokní festival, který ukazuje baroko jako dobu krásy, kratochvilných slavností a vynikající hudby. Začíná vždy v červnu a trvá až do září. Kromě barokních slavností zřídil Plzeňský kraj Centrum baroka v Mariánské Týnici, které se kromě popularizace baroka věnuje též odbornému bádání v této oblasti.

Pro literaturu i velké instituce
Pod křídla kraje patří také Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. Ta metodicky řídí dalších šestnáct velkých knihoven, které zajišťují pro všechny knihovny našeho kraje, i pro ty nejmenší, pořizování nových knih a jejich bezplatné zapůjčování. Na literaturu ovšem kraj pamatuje i jinak. Jednak dotačním titulem, díky němuž mohou knihovny nakupovat nové knihy. A pak také grantem na vydávání knih západočeských autorů.

Kromě toho všeho se kraj neotáčí zády ani ke krajské metropoli. A tak podporuje Plzeňskou filharmonii, Divadlo J. K. Tyla nebo Divadlo Alfa. Velmi významná podpora je určena také na vybudování nové budovy Západočeské galerie v objektu bývalých lázní na Denisově nábřeží.

Kraji to sluší i na plátně
Lokality našeho regionu se čím dál častěji také objevují v nově natáčených filmech. Je to proto, že finanční podpora kraje míří i do této oblasti. Filmová kancelář doporučuje, jakému dílu má být podpora udělena a filmařům pomáhá například s výběrem lokací pro natáčení. Asi nejpopulárnějším titulem, který přispěl k výrazné propagaci našeho kraje, byl seriál Policie Modrava nebo série o Králi Šumavy.

Památky je třeba chránit
Velkou pozornost věnuje kraj i odkazu našich předků. Celkem bychom tu napočítali sedm a půl tisíce historických památek, z toho je 29 národních kulturních památek, a 75 památkově chráněných území ve městech a obcích. Každoročně jsou vyhlašovány čtyři dotační programy na pomoc při opravách památek, staveb v památkově chráněných územích, drobných staveb v krajině, historických staveb v obcích nebo válečných pomníků. V letošním roce byla z rozpočtu Plzeňského kraje vyčleněna částka 55,5 milionu Kč. V minulosti krajské peníze pomohly třeba klášteru v Chotěšově, historickému mostu s věží ve Stříbře, zámku a kostelu v Tachově nebo zámku a pivovaru v Horažďovicích.


Běžky nebo pěšky
… zažijte zimu snů
Běžky nebo pěšky? Slovní hříčka jasně vybízející k aktivnímu pohybu. Milujete-li pobyt v přírodě, pak se náležitě oblékněte a můžete vyrazit. Plzeňský kraj vás příjemně překvapí. Zajímavé tipy najdete na stránce www.turisturaj.cz v sekci Běžky nebo pěšky, kde najdete tipy na pěší výlety či trasy pro běžky. U obou variant jsou vždy uvedeny popisy tras, její náročnost, délka trasy, mapa a také mapový list v pdf ke stažení, na kterém najdete všechny výše uvedené informace.


Čerchovský okruh na běžkách
Přijedete-li k nejvyšší hoře Českého lesa autem, je ideálním výchozím bodem parkoviště v Caparticích. Zde je také autobusová zastávka, to v případě, že budete cestovat busem. Za dobrých sněhových podmínek odtud vede lesem stopa až k rozcestí Pod Čerchovem, kde se nachází výchoziště lyžařských tras.

Obtížnost: náročná trasa s velkým převýšením
Délka trasy: 13,4 km
Převýšení: 194 m
Možnost občerstvení: žádná, doporučujeme svačinu

Z rozcestí Pod Čerchovem vedou trasy zamotané do okruhu kolem Čerchova v různých variantách. V areálu bývalé roty na Malinové hoře je turistům k dispozici turistická a lyžařská útulna, kde je možné se v teple občerstvit z vlastních zásob. Z Malinové hory můžete pokračovat dvěma cestami, buď kroužit dál okolo Čerchova a majestátní vrchol sledovat z povzdálí, nebo ho jednoduše zdolat.
Pokud si vyberete druhou variantu, spatříte oblou linií masivu Šumavy a za dobrých podmínek dohlédnete i na Alpy. Srdce milovníků rozhleden potěší kamenná Kurzova věž, přístupná ovšem jen v letních měsících. Z Čerchova dolů vás cesta dovede až k lesní chatě Pod Vodárnou. K další zastávce, rozcestí Na Zlomu, budete pokračovat mírně zvlněným terénem. Cestou minete Pavlíkovu vyhlídku. Pak vás čeká delší klesání a za ním znovu stoupání až k Rajské vyhlídce. Stopa vede Národní přírodní rezervací Čerchovské hvozdy, která je s rozlohou 327 ha nejrozsáhlejším chráněným územím v Českém lese.
Čerchovské okruhy vás nadchnou tak, že se sem určitě budete chtít vrátit i v jinou roční dobu. Hledáte-li další inspiraci, sledujte zimní seriál Běžky nebo pěšky na www.turisturaj.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

PROJEKTY Plzeňského kraje PRO VŠECHNY

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů