Proměna městských lázní v letech 1931 až 2022

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Budova bývalých městských lázní v centru Plzně budí rozličné názory na své využití. Mnozí Plzeňané pamatují její provoz, učili se zde plavat nebo znají lázeňský provoz alespoň z vyprávění rodičů a prarodičů. Zažila zlaté časy, ale také bombardování, úpadek, po revoluci v 90. letech uzavření a roky chátrání. Aby se unikátní stavba dočkala obnovy, rozhodl se Plzeňský kraj zasáhnout, budovu odkoupit a v příštím roce začít s prvními pracemi v technickém zázemí uvnitř.

Vznik původních lázní

Až do roku 1931 byla koupaliště na řekách a rybnících plně dostačující pro potřeby obyvatel. Chyběly ale řádné lázně, v nichž by bylo možné se celoročně koupat za dobrou cenu. Sezónní léčebné lázně na Lochotíně, stejně jako staré městské lázně, postavené v roce 1871 v sousedství Mrakodrapu už dostatečně nevyhovovaly tehdejšímu počtu obyvatel v dynamicky se rozvíjející Plzni. Soutěž na stavbu městských lázní proběhla v roce 1914, ale válečné události zastavily další přípravy. Budova byla nakonec postavena v letech 1928–1932 stavitelem Ladislavem Fialou podle projektu architekta Bedřicha Bendelmayera.

Co v lázních bylo využíváno

V lázních vznikly kromě bazénu také prostory pro regeneraci v parních lázních s ochlazovacím bazénkem. Slatinné lázně a kabiny pro bahenní zábaly zaujímaly přízemní část, ve druhém patře pak byla vodoléčba, elektroterapie s horským sluncem a místnost pro lékaře. V podkroví vznikly uhličité lázně.

Bombardování a poškození lázní

Pouhé 4 dny před Štědrým dnem 1944 došlo během bombardování Plzně k výraznému poškození budovy. Pumy určené původně pro Škodovku poškodily průčelí s osmi sloupy a celou střední část budovy. Zahynulo zde více než 130 lidí. Lázně byly po náletu opraveny dle projektu architekta Václava Neckáře a opravené lázně sloužily svému účelu od roku 1953. K jejich uzavření došlo v roce 1993. Průběžně pak lázně změnily třikrát vlastníka.

Budoucnost lázní

V rámci obnovy dostane budova nový kabát se zelenou střechou. Hlavní vstup bude dle návrhu vizualizace zachován, ale také bude možné do prostor vstupovat z mnoha míst. Ve druhém podlaží jsou navrženy prostory galerie a hlavního multifunkčního sálu s balkónem, který vznikne v místě bývalého bazénu. Mezi sálem a novým výstavním křídlem je v návrhu terasa a zelená zahrada. V ostatních podlažích jsou navrženy velký konferenční sál, prostory pro organizace zřizované Plzeňským krajem a kavárna s jedinečným výhledem na historické centrum Plzně.

↑ zpět na začátek článku ↑

Proměna městských lázní v letech 1931 až 2022

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů