Rozhovor s ředitelkou Plzeňské filharmonie paní Mgr. Lenkou Kavalovou

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Letošní festivalové téma Světlo, stíny a tma v české kultuře 19. století je velmi široké a nabízí celou řadu možností. Jak se promítne v dramaturgii festivalu?
U zrodu festivalu Smetanovské dny stála Plzeňská sympozia, která každoročně vyhlašují jedno téma, jež je předmětem vědecké konference a jež se snažíme propojit do hudební části festivalu, ale i do doprovodného festivalového programu. Téma Světlo, stíny a tma v české kultuře 19. století se promítne především do výstav, odborných přednášek a konferencí. Dalšími tématy jsou Bedřich Smetana a související odkazy, Vztah k Plzni a Slavná výročí – Výročí slavných, na která již odkazuje hudební část festivalu.

Jakým způsobem je koncipována hudební část festivalu?
Festival nabídne celkem 17 koncertních akcí. Zařazené jsou klasické koncerty, jazz world music, opera, dětské představení i matiné. Koncerty se konají v tradičních sálech jako je Měšťanská beseda, Dům hudby a Nové divadlo, ale festivalové akce můžete potkat i v atraktivním prostředí Návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje nebo v Moving Station.

Z jakého koncertu máte největší radost?
Jsem velmi ráda, že na festival přijal pozvání francouzský pianista Pascal Rogé, který vystoupí jak s Plzeňskou filharmonií pod taktovkou Ronalda Zollmana, tak v rámci svého samostatného klavírního recitálu. O spolupráci s ním jsme usilovali velmi dlouho. Skvělý bude i zahajovací koncert festivalu v podání Filharmonie Hradec Králové, která pod vedením šéfdirigenta Andrease Sebastiana Weisera doprovodí německou mezzosopranistku Annu Haase. Mimořádný bude i závěrečný koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého a Symfonického orchestru Českého rozhlasu vedeného šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem.

Na které pořady se sama nejvíce těšíte?
Těším se moc na etnojazzové Pacora trio, které přijede ze Slovenska. Jejich koncert nese název Fugit hora, stejně jako CD, které jim nedávno vyšlo. Poutavý je Španělský večer s Carmen, s Editou Adlerovou a jejími hosty. Legendární Stamicovo kvarteto připravilo výroční koncert s díly J. V. Stamice, L. van Beethovena, J. Haydna a A. Dvořáka. Sedláčkovo kvarteto se zaměří na hudbu R. Kubelíka a B. Smetany. S radostí opět přivítáme sólistku berlínské opery mezzosopranistku Janu Kurucovou. Příležitost v rámci dopoledního matiné dostává mladá houslistka Pavla Tesařová, loňská vítězka Akademie Václava Hudečka v Luhačovicích. Sólista Národního divadla v Praze barytonista Roman Janál a varhanice Irena Chřibková připravili koncert s názvem Světlo a naděje slavných skladatelů. Myslím, že se toho povedlo docela dost.

Na festivalu spolupracuje řada institucí plzeňských i pražských. Jak náročné je zkoordinovat spolupráci?
Zapojených institucí je opravdu hodně, ale jsme rádi, že se nám vždy podaří se sejít a spojit vize, protože festival Smetanovské dny je raritní především svou mezioborovostí. Novým oborem pro rok 2017 je astronomie, neboť se k našim tématům pojí také jméno Josefa Františka Smetany. Česká astronomická společnost v rámci svých stých narozenin připravila konferenci o životě a díle tohoto velikána. Západočeské hudební centrum se propojí se Střediskem západočeských spisovatelů a představí pořad s názvem Slovo a hudba. Nově se také zapojuje Ústav pro studium totalitních režimů ČR, který nabídne projekt Ve znamení tří deklarací – Šlechta v letech nacistického ohrožení československého státu, v rámci kterého jsou připraveny přednášky a promítání filmu Víta Olmera z roku 1966 „Občané s erbem“.

Festival zahrnuje několik uměleckých rovin a přivádí do Plzně renomované umělce. S jak velkým předstihem musíte připravovat jeho program?
V současné době již máme potvrzené některé umělce pro rok 2018 a rezervované pro 2019. Řekněme tedy, že taková dvou až tříletá perspektiva je u některých zvučných jmen opravdu potřebná.



↑ zpět na začátek článku ↑

Rozhovor s ředitelkou Plzeňské filharmonie paní Mgr. Lenkou Kavalovou

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů