Rozhovor s ředitelku Plzeňské filharmonie

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Největší novinkou nové sezóny je návrat koncertů Plzeňské filharmonie do Měšťanské besedy. Proč jste se k tomuto kroku rozhodli?

Nové divadlo zatím není tak akusticky vyhovující pro koncerty symfonického orchestru jako sál Měšťanské besedy. Máme zpětnou vazbu od našich posluchačů, ale i od sólistů, dirigentů, kteří v naší koncertní řadě B vystoupili. Mně osobně je to velmi líto, protože tu stavbu mám ráda.  Zatím je to ale opravdu divadelní prostor. Pro zlepšení akustiky by jistě pomohlo pořízení tzv. akustické mušle. Věřím, že se toto do budoucna podaří nějak vyřešit. Koncertní řada C byla v minulé sezóně umístěna do DEPO2015. V této sezóně máme v řadě C koncerty tři. Novoroční koncert jsme do DEPA umísťovat nechtěli. Celou řadu jsme se nakonec rozhodli ponechat v Měšťanské besedě. Posluchači, kteří mají rádi oba tyto prostory smutnit nemusí, budeme do nich umísťovat koncerty mimořádné.

Na abonentních koncertech se mohou posluchači těšit na celou řadu významných hudebních osobností, přinesete ale i světovou premiéru melodramu. Které z hostů a které z chystaných počinů filharmonie v sezóně 2017/18 považujete za nejvýznamnější?

Abonentní řadu B otevřeme netradičně provedením koncertních melodramů. Koncert pořádáme ve spolupráci se Společností Zdeňka Fibicha. Zazní na něm Ariadna na Naxu J. A. Bendy, dílo, které se nepříliš často uvádí. V roli Ariadny se představí Ivana Jirešová, Oready Apolena Veldová, Thesea Petr Stach. Koncert bude dirigovat Jiří Petrdlík, o režii slova se postará PhDr. Věra Šustíková. V první polovině koncertu zazní světová premiéra melodramu Jiřího Bezděka Ariadne, řecký mýtus jako pocta J. A. Bendovi.
V této sezóně s filharmonií vystoupí čeští i světoví sólisté a dirigenti, ale i mladí úspěšní umělci, laureáti soutěží. Z těch světových jsou to houslista Nikita Boriso-Glebsky a pianista Alexander Ghindin. Oba s filharmonií vystoupí v březnu a zároveň také v rámci svých samostatných sólových recitálů na festivalu Smetanovské dny. Dále jsou to violoncellistka Michaela Fukačová, houslistka Gabriela Demeterová, pěvci Alžběta Poláčková a Roman Janál, pianisté Adam Skoumal, Julian Pflugmann, hornistka Zuzana Rzounková nebo loňský laureát Mezinárodní soutěže Pražského jara, pianista Marek Kozák.
Z dramaturgických počinů bych zmínila Bernsteinovu symfonii č. 1 „Jeremiáš“, Janáčkovu Sinfoniettu – obě tato díla jsou velmi náročná pro svou orchestrální sazbu. Uvedeme například také Metamorfózy pro 23 smyčců Richarda Strausse.

Jak se liší abonentní řady A a B v nové sezóně? Oblíbená řada D přináší nyní nové pořady, v rámci řady C se koná Novoroční gala. Můžete přiblížit dramaturgii?

Řadu  i B se snažíme dramaturgicky i sólisticky stavit tak, aby byly vyvážené, tedy neliší se. Liší se jen počtem koncertů, řada A jich má osm, řada B šest.
Novoroční koncert bude tentokrát v rámci řady C. S Plzeňskou filharmonií vystoupí mezzosopranistka Edita Adlerová a Cimbálová muzika Milana Broučka, dirigovat bude Marek Prášil. Připravili jsme pestrý novoroční program. Posluchači se mohou těšit na Brahmsovy Uherské tance, Bartókovy Rumunské tance, Montiho Čardáš, slavné šlágry Papirossen a Přesmutná neděle, ale také na Straussův valčík Na krásném modrém Dunaji. Myslím, že již tradičně zazní i Radetzkeho Marsch.

Ve studiu Českého rozhlasu se budou i nadále konat koncerty určené nejmladším posluchačům. Jsou mezi nimi i novinky. Jak jste řadu koncipovali? Vrátí se v budoucnu, až dorostou noví malí posluchači, i pořady starší?

Z dětských pořadů zopakujeme V šapitó, maringotce a pod všemi slunci světa pro děti ve věku 4 – 9 let. Nové jsou pořady Zpívání s Plzeňskou filharmonií aneb Vlastivědný písničkopis. To je netradiční pořad s Martinou Kociánovou, která provede malé posluchače lidovou hudbou, navštíví rozmanitá místa a přesvědčí, že pěvci nejsou vůbec divní. Nový je i pořad Detektivka v orchestru aneb Případ ztracených hudebníků se Sváťou Schullerem. Je to napínavá filharmonická detektivka, kdy se ztratí celá nástrojová skupina. Vyšetřovatelem je sice přivolaný inspektor, ale tu záhadu musí každý návštěvník rozlousknout sám. Věkovou hranici těchto pořadů jsme neohraničili. Pořady jsou určené malým i velkým posluchačům.

Filharmonie má před sebou rovněž mimořádné koncerty s lákavým programem, jsou mezi nimi vystoupení v Plzni i na dalších místech České republiky. Akce tradiční, ale i novinky. Můžete je přiblížit?

Filharmonie vystoupila teď v srpnu na Litoměřických svátcích hudby, festivalu Václava Hudečka, zajede do měst Plzeňského kraje s večerními i dětskými pořady, nebo podpoří koncert ke Světovému dni zraku, který pořádá Lions Club Bohemia Plzeň. Také 24. září vystoupí v rámci festivalu Haydnovy hudební slavnosti, kde provede Haydnovo oratorium Stvoření. To bude pod taktovkou Jiřího Štrunce. Těch akcí je opravdu hodně.

↑ zpět na začátek článku ↑

Rozhovor s ředitelku Plzeňské filharmonie

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů