Rozhovor s Romanem Zarzyckým

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Dva roky působí jako 1. náměstek primátora města Plzně. V kanceláři na magistrátu ale Roman Zarzycký netráví tolik času. Až do večera se setkává s lidmi, řeší věci na místě. Ve své gesci má sport, řídí městské firmy, například ZOO, a působí i jako předseda představenstva PMDP.

„Sedět v kanceláři není nic pro mě. Já jsem zvyklý být mezi lidmi a řešit jejich konkrétní problémy. V kanceláři nezjistím, co lidi trápí,“ říká Roman Zarzycký, který chce své zkušenosti z vedení města Plzně převést i na celý kraj. Právě proto se rozhodl kandidovat na hejtmana v krajských volbách.

Poslední doba nebyla jednoduchá pro městské organizace, které má náměstek Zarzycký na starosti. Městské organizace se kvůli pandemii koronaviru potýkaly s vysokými ztrátami. „Myslím, že jsme v nejvyšší možné míře pomohli a stále pomáháme všem organizacím. Obrovskou ztrátu má například plzeňská ZOO. Mám ale radost, že v době uzavření nepropustila ani jednoho zaměstnance,“ uvádí Zarzycký.

Ještě před vypuknutím koronavirové pandemie začal v zoologické zahradě čilý stavební ruch. V prvním březnovém týdnu odstartovaly stavební práce v Asijské zahradě nad schodištěm a ve venkovním výběhu šimpanzů učenlivých. Práce začaly bouráním starého zahradnického domu, který byl v havarijním stavu.
Ten nahradí altán ve stylu asijské zahradní architektury pod názvem „Altán plovoucích ryb“, který je koncipován jako oddechový, meditační a relaxační prostor.
V Asijské zahradě vznikne zbrusu nová expozice, která současnou část zahrady rozšíří. V posledních letech tento prostor využívali pouze botanikové, veřejnost tam přístup neměla. Zásadní změnou bude i dokončení japonské zahrady.

Také tuto stavbu, která by měla být dokončena na podzim, náměstek Zarzycký kontroluje. „Podstatné je i to, že v tomto místě vznikne kromě dokončení japonské části také bezbariérový přístup do ZOO, který se nám podařilo prosadit do rozpočtu města na letošní rok,“ říká náměstek Roman Zarzycký, který v březnu na demolici zahradního domku z první poloviny minulého století osobně dohlížel. Do ZOO ostatně chodí i nejen kvůli práci. Je zde častým návštěvníkem i se svými třemi dětmi, zvláště pro nejmladší tříletou dceru je návštěva plzeňské ZOO vždy velkým zážitkem.

Náměstek Zarzycký má ve své gesci ale i sport. V Plzni se pod jeho vedením podařila řada počinů. Za poslední dva roky se povedlo zrekonstruovat nebo začít opravovat řadu sportovišť. „Opravuje se Prokopávka, litičtí pozemní hokejisté mají nejmodernější areál teď nově i s osvětlením, vloni jsme otevřeli sportovní areál ve Skvrňanech pro malé fotbalisty a mládež, hokejisté mají novou rolbu. Snažíme se podporovat v Plzni veškeré sportovní kluby,“ říká Zarzycký.
To potvrzuje i Stanislav Nedvěd z Florbalové školy Plzeň, kde trénuje už téměř 200 dětí. „My jsme závislí na dotacích, jsme městu Plzeň a náměstkovi Zarzyckému opravdu vděční. Bez dotací bychom nemohli fungovat.“

↑ zpět na začátek článku ↑

Rozhovor s Romanem Zarzyckým

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů