Sezóna 2018/2019 v Plzeňské filharmonii

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:
Vážení a milí přátelé,
Plzeňská filharmonie svou abonentní sezónu zahajuje 4. října pod taktovkou nového šéfdirigenta Ronalda Zollmana. Koncert otevřeme českou kompozicí, a to předehrou ke Smetanově opeře Prodaná nevěsta. Pokračovat bude houslový virtuos Ivan Ženatý, který uvede Beethovenův houslový koncert D dur. Po přestávce zazní Symfonie č. 5 „Reformační“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.
V roce 2018 jsme zohlednili některá „osmičková výročí“, kdy jsme se zaměřili i na nepopulární roky 1948 a 1938.
Radost nám ovšem přináší oslavy 100. výročí od založení našeho státu. Plzeňská filharmonie věnuje tomuto výročí koncert s ryze českým programem. Koncert uvedeme Českou a Slovenskou národní hymnou, po nichž zazní pár slov ke stému výročí. Oslovili jsme ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeňka Hazdru, který se této problematice věnuje. Na programu jsou díla velikánů české hudby Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Po Janáčkově Adagiu zazní slavné Dvořákovy Biblické písně v podání sólisty Národního divadla Romana Janála a pod taktovkou Ronalda Zollmana Smetanův Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“ v úpravě pro orchestr Georga Szella.
Záštitu nad tímto koncertem převzali hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a primátor Statutárního města Plzně Martin Zrzavecký. Tento koncert zazní v Měšťanské besedě v Plzni a v Sokolovně ve Kdyni.
Srdečně zvu!
Ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová
 
18/10  /  19:00
Měšťanská beseda
19/10  /  19:00
Sokolovna Kdyně
Roman Janál & Plzeňská filharmonie
Československo – 100
Barytonista Roman Janál vystudoval hru na housle na plzeňské konzervatoři a zpěv na Hudební akademii v Sofii. Během studií hostoval na scéně Státní opery v Sofii. Své první angažmá přijal v Banské Bystrici, odkud přešel do Komorní opery (pozdější Opery Mozart) v Praze. Od roku 1994 hostoval v plzeňské opeře. V roce 1995 se po úspěšném debutu s rolí Guglielma v Così fan tutte a Figara v Lazebníku sevillském stal sólistou Státní opery Praha a od roku 1997 se stal sólistou Národního divadla, kde nastudoval mnoho rolí domácího i světového repertoáru.
Vstupenky na koncerty je možné zakoupit na webových stránkách www.plzenskafilharmonie.cz, www.plzenskavstupenka.cz a na všech prodejních místech portálu Plzeňská vstupenka.

Sezóna 2018/2019 v Plzeňské filharmonii
Plzeňská filharmonie vstupuje do nové sezóny se šéfdirigentem Ronaldem Zollmanem. Tento světově známý dirigent je výraznou uměleckou osobností na světové hudební scéně. Narodil se v belgických Antverpách, kde započal své hudební vzdělání ve věku čtyř let. Později se stal žákem Igora Markeviče a Nadi Boulanger ve Francii a také Hanse Swarovsky a Franca Ferrary v Rakousku a Itálii. Od samého počátku jeho kariéra postupovala velmi rychle. Jako hostující dirigent stál před významnými orchestry všech kontinentů: BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Sussere Romande, Residentie Orchestra, Orchester des Hessischen Rundfunks, Scottish Chamber Orchestra, San Diego Symphony, Sydney Symphony Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra, Bamberger Symphoniker, Orchestr švédského rozhlasu, Tokio Philharmonic a mnoho dalších. Také hostoval na mnohých festivalech jako například v Edinburghu, ve Flandrech, na Varšavském podzimu, Festival Estival v Paříži, Gulbenkian v Lisabonu nebo Londýnské Prom.

↑ zpět na začátek článku ↑

Sezóna 2018/2019 v Plzeňské filharmonii

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů