Slavnosti svobody Plzeň

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

I letos vás město Plzeň zve na tradiční oslavy osvobození americkou armádou. 5. května zahájí Slavnosti svobody pietní událost Jom ha-šoa – Den vzpomínání na oběti holocaustu, který se letos uskuteční kromě jiných měst i v Plzni.

Veřejnost se opět může  těšit na besedu  s veterány v Měšťanské besedě,  kempy klubů vojenské historie v Křižíkových sadech, v parku za Plazou či u Patton Memorial Pilsen a řadu pietních aktů. Tento rok mimořádně proběhne hlavní vzpomínkový akt 6. května v 16 hodin u pomníku generála Pattona v sadech Pětatřicátníků, a to vzhledem k plánované rekonstrukci pomníku Díky, Ameriko! Zajímavý program nabídne areál bývalého depa dopravních podniků – na spodním parkovišti předvede ukázky činnosti aktivních záloh Armáda České republiky, DEPO2015 provoní lahůdky americké kuchyně v rámci festivalu Street Food Market. Stylovou atmosféru navodí dobová polní kuchyně či rytmus swingu.

Novinkou sobotního programu oslav bude Ride of Freedom (Cesta svobody), která pro letošní, nevýroční oslavy,  nahradí velký Convoy of Liberty. Dvacítka jeepů doprovázená vozidly historické vojenské techniky proveze Plzní čestné hosty Slavností svobody. Zastaví se
na Bolevecké návsi a poté bude pokračovat směrem do areálu Armády ČR v Lobzích, kde veteráni a další hosté uctí památku plzeňských obětí heydrichiády. Jízda vyvrcholí tradičním
setkáním veteránů s veřejností na náměstí Republiky.

Rodinám s dětmi je určena interaktivní soutěž „Z Normandie do Plzně“, která na trase z Patton Memorial Pilsen k DEPO2015 umožní na vlastní kůži si vyzkoušet nároky, které byly kladeny na amerického vojáka při osvobozování Evropy.

Od pátku do neděle bude probíhat kulturní program na náměstí Republiky. Diváky do atmosféry roku 1945 přenese swingový program Ondřeje Rumla, BoomBand! Jiřího Dvořáka s Tonyou Graves a Martinem Chodůrem či česká gospelová jednička Zuzana Stirská a Fine Gospel Time. Tradičním hostem Slavností svobody bude Marta Kubišová s hudebním doprovodem Petra Maláska.

K programu Slavností svobody se v sobotu 7. května připojí rovněž Český rozhlas Plzeň Dnem otevřených dveří. Společnost Plzeň2015 připravuje taneční noc v KD Peklo, ELECTRO SWING PLZEŇ No. 5. Program Slavností doplní i řada výstav s tematikou II. světové války – ve Smetanových sadech, DEPO2015 či v mázhauzu radnice.

Turisté mohou využít  iTagové stezky s názvem „Po stopách osvobození“, jež s pomocí mobilního telefonu umožňují individuální prohlídku míst spojených s osvobozováním západních Čech americkou armádou. Letošní nová stezka se věnuje Klatovsku. Při návštěvě jednotlivých cílů se návštěvník seznámí se zajímavými osudy a událostmi, která vítězství ve druhé světové válce doprovázela.

Podrobný program najdete na www.slavnostisvobody.cz.  

↑ zpět na začátek článku ↑

Slavnosti svobody Plzeň

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů