Slavnosti svobody Plzeň

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Vojenské dobové kempy i techniku, setkání s válečnými veterány, průjezd kolony vojenských historických vozidel po Klatovské třídě, vzpomínkové akty, hudební vystoupení s převahou jazzové a swingové hudby, soutěž na téma Operace Anthropoid a mnoho dalších aktivit souvisejících s osvobozením americkou armádou zahrnuje program Slavností svobody, který na pátek 5. až pondělí 8. května 2017 připravilo město Plzeň.

Účast na oslavách potvrdili američtí i belgičtí veteráni, mezi nimi například Earl Ingram, George Thompson nebo Michel Gilain, José Schindfessel a Hubert Rauw. Lidé se s nimi budou moci setkat v pondělí 8. května v Měšťanské besedě.  O dva dny dříve se zúčastní hlavního vzpomínkového aktu u Pattonova pomníku a nebudou chybět ani na legendárních džípech při průjezdu kolony historických vozidel centrem města.

Největší dobový kemp 16. obrněné divize americké armády se rozloží po celou dobu slavností v parku za obchodním centrem Plaza. Vše bude jako v roce 1945. K vidění tu budou desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky včetně obojživelného přepravníku LVT-4 Buffalo nebo stíhače tanků M36. „V premiéře představíme samohybnou houfnici Sexton, zrenovovaný pojízdný originál ze soukromé sbírky na Slovensku, a z Polska přivezeme střední tank M4A1 Sherman,“ uvádí Pavel Rogl ze spolupořádajícího klubu vojenské historie 16th Armored Division. Součástí ležení bude fungující polní kuchyně s dobovým vybavením, dílny, v nichž se bude provádět údržba či opravovat vozidla, vojenské ubikace jak pro mužstvo, tak důstojníky, stanoviště vojenské policie a ostatní zázemí. Program v kempu nabídne také ukázky střeleb z pěchotních zbraní, kulometů a děl z výzbroje vozidel.  Své místo v parku bude mít i historický stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).

Křižíkovy sady se stanou dějištěm vojensko-historického programu, který ukáže živý obraz dobového života amerických vojáků v roce 1945. Konkrétně bude zaměřen na příslušníky slavné 2. pěší divize armády USA. „Připomeneme především týlové jednotky této divize působící na území Plzně v květnu 1945 a téměř výlučně se budeme věnovat prezentaci příslušníků vojenské policie a zdravotní služby. Podle toho dozná změn i rozložení vojenského tábora,“ přibližuje projekt Plzeň 1945 Petr Tolar z Klubu vojenské historie Tommy & Yankee. Vojensko-historický program doplní tzv. civilní část s kulturním děním na venkovním pódiu za účasti zajímavých interpretů dobové hudby, s módními přehlídkami, divadelními představeními a dalšími atraktivními akcemi. Vojenský tábor doplní kulisy, k nimž tradičně patří dřevěná hradba polepená dobovými plakáty nebo trafika. Návštěvníci se mohou těšit také na krátké hrané scénky inspirované děním v květnu 1945.

Prostor v Pobřežní ulici před Kulturním domem Peklo přiblíží atmosféru současné americké armády především expozicí pěchoty a výcvikového prostoru, zatímco Česká armáda se bude prezentovat dynamickými i statickými ukázkami soudobé vojenské techniky v areálu DEPO2015.

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Slavnosti svobody Plzeň

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů