Slavnosti svobody Plzeň

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Události, které se odehrály na začátku května roku 1945, si Plzeň jako každý rok připomene Slavnostmi svobody: tradiční akcí s bohatým vojensko-historickým a kulturním programem. Oslavy osvobození americkou armádou se uskuteční od čtvrtka 3. do neděle 6. května, kdy vyvrcholí vzpomínkovým setkáním u památníku Díky, Ameriko!, kterému se po dvou letech vrací jeho původní podoba. Hlavnímu programu bude předcházet 1. května v lochotínském amfiteátru koncert slavné kapely The Australian Pink Floyd Show s nesmrtelnou hudbou legendární kapely Pink Floyd v doprovodu nejmodernějších světelných efektů a animací.

Convoy of Liberty, tradiční přehlídka vojenských historických vozidel s 200 kusy techniky, projede zhruba dvoukilometrovou trasu ze Sukovy ulice po Klatovské třídě až do sadů Pětatřicátníků letos mimořádně v sobotu 5. května. Ve vzduchu ji přeletem doprovodí nejen současné vojenské letouny, ale i nejslavnější a nejlepší stíhací letadlo britského královského letectva za druhé světové války Spitfire a Harvard, letoun z roku 1943 sloužící k výcviku nových pilotů USAAF v Texasu. Čelo konvoje včetně džípů s válečnými veterány bude pokračovat ze sadů Pětatřicátníků na náměstí Republiky, kde budou mít návštěvníci příležitost prohlédnout si historická vozidla zblízka a setkat se s americkými a belgickými veterány.

K atmosféře Slavností svobody patří dobové vojenské kempy. V parku za obchodním centrem Plzeň Plaza se rozloží vojenské tábory 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné brigády. K vidění tady bude i polní letiště s dvoumístným průzkumným letadlem Piper L4H a tábor RAF britského královského letectva, jehož 100. výročí založení si letos připomínáme a v němž za druhé světové války sloužilo 2 402 Čechů a Slováků. Královské letectvo a navíc ženské pomocné letecké sbory (WAAF) připomene také kemp v prostoru U Zvonu, vedle Křižíkových sadů a Proluky, kde je pravidelně při oslavách v rámci projektu Plzeň 1945 představován život v táboře 2. pěší divize a život civilistů. Camp Raiders s expozicí americké pěchoty bude mít své stanoviště před kulturním domem Peklo, v němž zůstanou otevřené dveře ojedinělého muzea Patton Memorial Pilsen s jeho více než tisíci exponáty a fotografiemi vztahujícími se k americké armádě a událostem 2. světové války.

Součástí slavností bude jedinečný kulturní program, který Plzeň přenese zpět do radosti z konce války a osvobození. Hlavní program na náměstí Republiky zahájí v pátek 4. května nejlepší big band všech dob s více než 80letou historií, legendární americký The Count Basie Orchestra, o jehož kvalitách vypovídá celkem 18 cen Grammy. Folkové sobotní odpoledne bude hostit Nezmary a Big Band Klatovy, Cop, Taxmeny, Nadoraz nebo v poslední době oblíbenou kapelu Jelen. Neděle bude patřit Hrádeckému Big Bandu, kapele St. Johnny Blues a Mydy Rabycad. V Křižíkových sadech oživí vojenské ležení folklor, swing, scénky s komentářem či ukázky módy, a na pódiu amfiteátru za obchodním centrem Plzeň Plaza se představí folkoví a country muzikanti.

Slavnosti svobody doprovázejí vzpomínkové akty u jednotlivých památníků, speciální akce, mezi nimi 3. května Plzeňské rozhovory II na téma 100 let česko-amerických vztahů s podtitulem Co nás spojuje, a výstavy. Například venkovní expozice ve Smetanových sadech s názvem Muži generála Pierce připomene 75. výročí založení 16. obrněné divize, která v roce 1945 vstoupila do Plzně jako první jednotka americké armády.
Více o programu najdete na www.slavnostisvobody.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

Slavnosti svobody Plzeň

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů