Smetanovské dny 2019

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:
Mahlerovou 4. symfonií zahájí 28. února Plzeňská filharmonie pod taktovkou Ronalda Zollmana se sopranistkou Sophií Burgos letošní hudební část festivalu Smetanovské dny. Jeho program letos potěší nejen milovníky klasické hudby, jazzu či jiných žánrů, ale i milovníky autorských čtení a divadla. Návštěvníci mohou zavítat i na výstavy, nebo se něco dozvědět na vědecké konferenci.
 
Do dramaturgie celého festivalu se promítají čtyři témata – Zrození lidu v české kultuře 19. století; Bedřich Smetana a související odkazy, Vztah k Plzni a Plzeňskému kraji; Slavná výročí & Výročí slavných. Již 39. ročník multioborového festivalu tak nabízí symfonické a komorní koncerty, renomované umělce a soubory, dopolední matiné, komponované hudebně-literární pořady, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, dětské pořady, autorská čtení, operu, klasiku, latinsko-americké rytmy, odborné vědecké přednášky a další.
 
Vstupenky jsou v prodeji v Plzni na náměstí Republiky 41 vedle informačního centra a na prodejních místech portálu Plzeňská vstupenka.
Informace o festivalových slevách najdete na stránkách www.smetanovskedny.cz
 
„Osobně kromě zahajovacího koncertu doporučuji koncert k 95. výročí Českého noneta, kde bude promítnut i krátký historický dokument. Nenechte si ujít koncert Jiřího Stivína, Wihanova kvarteta nebo pořad Velikonoce s Musicou Bohemicou. Raritní je propojení bicích nástrojů, marimby a varhan v podání Ireny Chřibkové a Martina Opršála, pořad se jmenuje V krajinách Patmoských a je věnovaný nedožitým devadesátinám Petra Ebena. No a kdo chce tančit nebo jen poslouchat, tak doporučuji Tango & Capella Brava nebo taneční představení Tanec v době mládí Bedřicha Smetany s průvodním slovem a workshopem pod vedením Hany Tillmanové" říká ředitelka festivalu Lenka Kavalová.

05/03  /  19:30
Dům hudby
České noneto – 95
Koncert Českého noneta, jednoho z nejstarších komorních souborů na světě, pro plzeňské publikum přináší velmi atraktivní program. Je vhodný i pro milovníky pohádek. České noneto, pod uměleckým vedením Pavla Langpaula, hraje ve složení housle, viola, violoncello, kontrabas a dechový kvintet. Je to zvuk, který můžeme charakterizovat jako symfonický orchestr „ve zkratce“. V úvodu koncertu bude promítnut krátký zajímavý dokument, připomínající historii tohoto vynikajícího tělesa. Na programu, kromě velmi melodického Nonetu L. Spohra a Nonetu J. B. Foerstera, zazní hudba z pohádky O princi Bajajovi plzeňského rodáka Václava Trojana. Koncert doporučujeme nejen milovníkům klasické a komorní hudby, ale i pamětníkům a dětem, zejména žákům ZUŠ, posluchačům konzervatoře a studentům historie.

17/03  /  17:00
Církev bratrská
Prague Radio Trio & Svatopluk Schuller
Koncert komorního souboru Prague Radio Trio přináší citlivé propojení dechového tria a recitátora. Ve světové premiéře uvede dílo skladatele Tomáše Ille „Přísloví Šalamounova" – melodram pro hoboj, klarinet, fagot a recitátora. Kromě tohoto díla v programu zazní ještě Mozartovo Divertimento pro hoboj, klarinet a fagot č. 2, Trio – Divertimento Iši Krejčího, Madrigaly pro hoboj, klarinet a fagot Bohuslava Martinů a Divertissement pro hoboj, klarinet a fagot Ervína Schulhoffa.
Herec Svatopluk Schuller vystoupí v již zmiňované premiérové kompozici, která je skvěle propojena s místem uvedení, sálu modlitebny Církve bratrské v Plzni. Krásnou hudbu doplní umělecký přednes na texty Bible Svatopluka Schullera. Prague Radio Trio hraje ve složení Lukáš Pavlíček – hoboj, Lukáš Dittrich – klarinet a Libor Soukal – fagot.

↑ zpět na začátek článku ↑

Smetanovské dny 2019

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů