Smetanovské dny lákají nejen na klasickou hudbu

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Světlo, stíny a tma v české kultuře 19. století, to je téma 37. ročníku mezioborového festivalu Smetanovské dny, který se bude v Plzni konat po celý měsíc březen. Přinese téměř dvě desítky atraktivních koncertů a hudebních pořadů, inspirativní výstavy vztahující se k danému tématu a samozřejmě vědecké sympozium. Do západočeské metropole přivede řadu vynikajících umělců. Přípravu na jednu z nejvýznamnějších kulturních událostí v Plzeňském kraji přiblížila Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie, která festival pořádá.

Smetanovské dny není akce výhradně pro milovníky vážné hudby. Festival je koncipován jako multioborový, co vše tedy můžeme na festivalu vidět?
Festival Smetanovské dny je raritní zejména svou mezioborovostí. Již tradičně propojuje svět hudby se světem vědy, filozofie, literatury, filmu, výtvarného umění, divadla. Nově se zapojí obor astronomie nebo Ústav pro studium totalitních režimů ČR. Západočeské hudební centrum se propojí se Střediskem západočeských spisovatelů.

Festival nabídne 17 koncertních akcí. Zařazené jsou klasické koncerty, jazz world music, opera, dětské představení, matiné. Nebudou chybět výstavy, konference, přednášky, autorská čtení, komponované pořady. Prologem festivalu je již tradiční masopust.

Jaké je ústřední téma letošního ročníku festivalu?
U zrodu festivalu stála Plzeňská sympozia, která každoročně vyhlašují jedno téma, jež je předmětem vědecké konference a jež se snažíme propojit do hudební části festivalu, ale i do doprovodného festivalového programu, v rámci kterého můžete navštívit celou řadu výstav, odborných přednášek jednotlivých oborů a autorská čtení. Plzeňská sympozia pro rok 2017 vyhlásila téma Světlo, stíny a tma v české kultuře 19. století. Dalšími tématy jsou Bedřich Smetana a související odkazy, Vztah k Plzni a Slavná výročí – Výročí slavných.

Jedinečné hudební zážitky zpravidla přináší zahajovací a závěrečný koncert festivalu, kdo se na nich představí v letošním ročníku?
Festival zahájí Filharmonie Hradec Králové, která provede předehru k Shakespearově hře Sen noci svatojanské a Beethovenovu 7. symfonii. Jako sólistka vystoupí německá mezzosopranistka Anna Haase, v jejímž podání vyslechneme Berliozův cyklus písní Letní noci. Dirigovat bude jejich šéfdirigent Andrea Sebastian Weiser.

Hlavním protagonistou závěrečného koncertu je houslový virtuos Ivan Ženatý, který zahraje Španělskou symfonii Eduarda Lalo, a Symfonický orchestr Českého rozhlasu v Praze, který pod taktovkou svého šéfdirigenta Ondreje Lenárda zahraje Smetanovu Slavnostní předehru C dur a Dvořákovu 8. symfonii. Koncert bude natáčet Český rozhlas. To si určitě nenechte ujít.

Co se v letošní programové nabídce podařilo? Z čeho máte zvláštní radost?
Jsem ráda, že na festival přijal pozvání francouzský pianista Pascal Rogé, který vystoupí jak s Plzeňskou filharmonií pod taktovkou Ronalda Zollmana, tak v rámci svého samostatného klavírního recitálu. Těším se moc na etnojazzové Pacora trio, které přijede ze Slovenska. Jejich koncert nese název Fugit hora, stejně jako CD, které jim nedávno vyšlo. Poutavý je Španělský večer s Carmen, s Editou Adlerovou a jejími hosty. Legendární Stamicovo kvarteto připravilo výroční koncert s díly J. V. Stamice, L. van Beethovena, J. Haydna a A. Dvořáka. Sedláčkovo kvarteto se zaměří na hudbu R. Kubelíka a B. Smetany (koncert bude natáčet Český rozhlas). S radostí opět přivítáme sólistku berlínské opery mezzosopranistku Janu Kurucovou. Příležitost v rámci dopoledního matiné dostává mladá houslistka Pavla Tesařová, loňská vítězka Akademie Václava Hudečka v Luhačovicích (dopolední komentované matiné bude natáčet Český rozhlas). Kruh přátel hudby přichází s pěveckou hvězdou Janem Martiníkem, sólistou berlínské opery. Sólista Národního divadla v Praze barytonista Roman Janál a varhanice Irena Chřibková připravili koncert s názvem Světlo a naděje slavných skladatelů. Západočeské hudební centrum ve spolupráci se Střediskem západočeských spisovatelů představí pořad s názvem Slovo a hudba (pořad bude natáčet Český rozhlas). Myslím, že se toho povedlo docela dost.

Zmínila jste velké množství výstav, které se váží na ústřední téma festivalu a také spolupráci se zajímavými institucemi, jako jsou Ústav pro studium totalitních režimů nebo Česká astronomická společnost. Jak vypadá spolupráce s těmito institucemi?
Stěžejní výstavy vztahující se k tématu festivalu nesou názvy Plzeň ve století světla (Západočeské muzeum v Plzni), Svělo, šero a temnoty (Západočeská galerie v Plzni) a Plzeň ve světle osvěty (Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje). Novým oborem pro rok 2017 je astronomie, neboť se k našim tématům pojí také jméno Josefa Františka Smetany. Česká astronomická společnost v rámci svých stých narozenin připravila konferenci o životě a díle tohoto velikána.

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje ve spolupráci s Muzeem Jižního Plzeňska v Blovicích připravily výroční projekt „Dvě století rukopisu“, v rámci kterého se návštěvníci seznámí s rukopisy Královédvorským a Zelenohorským v souřadnicích evropského romantického nacionalismu. Nově se také zapojuje Ústav pro studium totalitních režimů ČR, který nabídne projekt Ve znamení tří deklarací – Šlechta v letech nacistického ohrožení československého státu, v rámci kterého jsou připraveny přednášky a promítání filmu Víta Olmera z roku 1966 „Občané s erbem“.

Plzeňská filharmonie pořádá Smetanovské dny již pátým rokem. Kam se za tu dobu posunul a v čem vidíte odlišnost Smetanovských dnů ve srovnání s festivaly pořádanými v jiných městech a místech naší republiky?
Festival Smetanovské dny se nám podařilo vypracovat a posunout na mezinárodní úroveň. Vystupují na něm zahraniční sólisté, dirigenti, soubory, orchestry. Je dnes vnímaný v mezinárodním povědomí. Řadu koncertů natáčí a vysílá Český rozhlas (některé jsou vysílány prostřednictvím Eurorádia), Česká televize či některé další regionální televize. Z hlediska dramaturgické linie je festival reprezentativní, námětově utříděný, propojuje instituce a nabízí kulturní vyžití širokému spektru posluchačů a návštěvníků. Od roku 2014 jsou Smetanovské dny členem Asociace hudebních festivalů ČR. A v čem je odlišný? Je raritní onou mezioborovostí.

Samotný festival zahájí tradičně 2. března v den narozenin Bedřicha Smetany. V odpoledních hodinách se uskuteční pietní akt u sochy tohoto národního tvůrce a rovněž u pomníku jeho bratrance Františka Josefa Smetany. Vstupenky na festival jsou již v prodeji na stránkách www.smetanovskedny.cz nebo na všech výdejních místech portálu Plzeňská vstupenka.

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Smetanovské dny lákají nejen na klasickou hudbu

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů